Tussenvloeren isoleren ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit lijkt wel een steekspel. Ik verklaar me nader.

We zijn van plan onze vloeren op de eerste en tweede verdieping te (laten) isoleren d.m.v. het inblazen van cellulose-vlokken.

Betreffende vloeren bestaan uit balken van 18 cm hoog met +/- 30 cm tussenruimte. Bovenop houten vloerplanken, onderop pleisterplaten.

Om toch een béétje beslagen op het ijs te komen, hebben we advies gevraagd aan 3 architecten en 3 aannemers. Resultaat ?

Alle 3 de architecten : waardeloos, overbodig, pure geldverspilling. Warmte stijgt, dus waarom het tegenhouden, los van het feit dat deze actie op isolatievlak geen enkele waarde heeft : noch thermisch, noch acoustisch.

De 3 aannemers : prima idee. Als je stookt met individule aardgaskachels kunnen de aparte ruimten niet genoeg geisoleerd zijn. Doen.

*** zucht ***

Momenteel weten we ook niet meer wat we hiermee moeten aanvangen.

Iemand een doorslaggevend argument ?

Groetjes,

E.

Reacties

Hi,

Ben benieuwd naar de antwoorden zit zelf ook met hetzelfde 'probleem'. Voor onze toekomstige woning in HSB voorzie ik ook cellulose in de wanden en het dak. Maar de tussenvloeren zou ik eerder doen omwille van akoestische eisen ipv thermische.
Maar nu lees ik net dat het blijkbaar akoestisch niet veel uithaald.

Mvg
Leo

Erika,

Ik veronderstel dat het om en oudere woning gaat met "planchers". Aan de buitenmuren, vooral waar de balken in de muur liggen, zijn dat koudebruggen. Daar moet je alleszins trachten te isoleren tot op 1/2 m van de muur verwijderd. Dat kan je doen door de laatste 2 vloerplanken uit te breken en tussen de balken op te vullen met rotswol. Indien de bovenliggende kamer niet verwarmd wordt, zou ik de volledige vloer isoleren. Hou er rekening mee dat het in de bovenste kamer dan wel kouder gaat worden in de winter.

Leo,

Akoestisch moet je daar niet teveel van verwachten, kontaktgeluiden worden doorgegeven via de balken.

vr gr

Pluto

Erika,

zoals, Pluto zei, kunnen we de veronderstelling over de woning wat wegnemen en kan iets beter duiden over wat voor een woning het gaat?
Verdere isolatie van de woning, muuropbouw,...

Walter

Het huis is een halfopen bebouwing van midden jaren '50. Muren hebben een spouwmuur maar geen verdere isolatie. Vorig jaar hebben we wél het hele dak laten isoleren 'volgens de regels van de kunst', onderdak - damprem - cellulose-vlokken (circa 25 cm).

Pluto,

de houten draagbalken liggen toch alleen op de 'binnenmuren' van de spouw, of vergis ik me ? Hoe krijg je dan koudebruggen ?

Volgens de architecten hou je alleen maar opstijgende warmte tégen door de tussenvloeren te isoleren zonder extra voordelen.

Volgens de aannemers boek je wel winst omdat we stoken met individuele aardgaskachels per kamer. Hun mening is dat hierdoor de te verwarmen ruimte sneller warm is en langer warm blijft.

Wat acoustische isolatie betreft, zei één aannemer dat we best de houten vloer uitbreken, vilten strips op de balken leggen, de vloer vernagelen op losse 'tussenlatten' en dan de tussenruimte laten inblazen met cellulose-vlokken.

Groetjes,

E.

Erika,

De 3 architecten zijn eigenlijk alle 3 oenen, met mijn complimenten. EIgenlijk geven ze het zelf al aan: warmte stijgt. Uw bovenverdiepingen zullen, indien je ze niet verwarmd, frisser blijven. Hoe minder warmte "vertrekt" vanuit je leefruimte, hoe minder je daar moet verwarmen.

Door cellulose in te blazen met een hogere densiteit, ga je alleszins de "klankkast" isoleren. Het contactgeluid blijft, toch gaat de acoustiek beter worden. Ideaal is inderdaad te werken met cocos strips (of iets dergelijks) waarop houten latten steunen, waarin de planche opnieuw wordt genageld. (kan ook met speciaal vloersysteem tand en groef)

Ik heb dit toegepast in een nieuwbouw en ben hierover zeeeeer tevreden, zowel isolatie als acoustisch.

Jeroen

voor contactgeluiden haal je idd goede resultaten als je de planche los legt door vb cocosmatten (ook aan de zijkanten.
Voor luchtgeluiden heb ik altijd geleerd dat je massa moet hebben om daartegen te isoleren. Ik had voor in mijn geval altijd gedacht aan vb stampleem, maar ik weet nog niet goed hoe die massa op te vangen; denk niet dat het genagelde plafond dat gewicht kan dragen.
Bram

Erica,

Uw dak is geïsoleerd, uw muren zijn niet geïsoleerd. Ge kunt best EERST de muren isoleren, ook die van het bovenverdiep ! Nadien zal je waarschijnlijk vaststellen dat het isoleren van de tussenvloeren niet meer nodig is.

vr gr

Pluto