KYOTO: belgische stand van zaken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo allemaal,

heb vorige week met een half oor gehoord dat rusland niet mee wil doen met kyoto, maar sindsdien geen nieuws meer gevolgd (zet radio en TV niet open om elentric te besparen :-) neen, gewoon geen tijd gehad).

hoe zit het nu eigenlijk? valt kyoto plat zonder de nodige handtekeningen? of was er toch een soort paniek binnen belgie?

wij maar ons best doen, maar de groten...

groe(n)ten
christophe

Reacties

09/12 ExxonMobil en VS hadden plan om Kyoto te torpederen

Terwijl in het Canadese Montreal deze week zich 189 landen inspanden om een vervolg te breien op het Protocol van Kyoto, heeft de Britse krant The Independent een document in handen gekregen waaruit een buitengewoon plan van de VS blijkt om vanuit Brussel de Europese steun aan het verdrag van Kyoto te torpederen.

Het plan is van de hand van Chris Horner, een hoge functionaris is van het in Washington gevestigde Competitive Enterprise Institute (CEI), dat voor 1,5 miljoen dollar werd gefinancierd door ExxonMobil.

Dit is niet alleen de grootste oliegroep ter wereld, maar ook een hevige tegenstander van maatregelen tegen de opwarming van de planeet, aldus de Britse krant. Horner zelf is vooraanstaand lobbyist tegen Kyoto en tegen aanwijzingen van klimaatsverandering.

Bedoeling was grote internationale bedrijven (zoals Ford Europe, Lufthansa en de Duitse nutsgigant RWE), academici, denktanks, commentatoren, journalisten en lobbyisten van over heel Europa bijeen te brengen in een machtig front tegen Europese steun voor Kyoto.

Deze "European Sound Climate Policy Coalition" zou van uit Brussel anti-Kyotopapers, deskundigen-woordvoerders, gedetailleerd advies en info op het internet ter beschikking hebben gesteld voor elke politicus of onderneming die vragen zou stellen over de wenselijkheid om door te gaan met Kyoto en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens het document was Horner ervan overtuigd dat Europa net als de Amerikaanse regering door een dergelijke coalitie succesvol te beïnvloeden was, waarbij hij mikte op de verzwakkende economieën op het oude continent. Het merendeel van de vijftien originele Europese ondertekenaars van Kyoto was goed op weg om zijn emissienormen niet te halen, met hoge boetes als gevolg.

Overigens was de man deze week aanwezig in Montreal. Hij bevestigde tegenover The Independent het bestaan van het document dat de krant via Greenpeace in handen had gekregen en vond het niet ongepast dat een grote Amerikaanse oliemaatschappij een lobbyist betaalt die Europese ondernemingen probeert te bereiken. Hij voegde er echter aan toe dat zijn pogingen om Europa te beïnvloeden "verrassend" geen succes zijn geworden. RWE en andere bedrijven bijvoorbeeld hebben zijn ideeën van de hand gewezen

Bron : hbvl