papiervlokken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

aan allen,

ik heb al enkele dagen leesplezier op dit forum op zoek naar info betreffende lew of passief.
De consensus is hier zowat een houtskelet met isolatie van ingespoten papiervlokken.
De grote vraag die ik mij stel : hoe gedraagd deze isolatie zich na verloop van tijd ttz na 10 -15 - 20jaar. Gaat die niet doorzakken ? want dan blijft er van die uitstekend geïsoleerde woning niet veel meer over. Iemand info over, testrapporten e.d.??

Vinne

Reacties

geef cellulose of papiervlokken eens in in de zoekmachine van dit forum, liever dan nog maar eens een vraagstaart hierover op te starten ?

de cellulose-techniek is reeds meer dan 75 jaar oud, en heeft zich al uitgebreid bewezen . snuffel maar eens in de duitse en amerikaanse sites over cellulose, je vindt er tientallen, inclusief testrapporten .
ook op de sites van de producenten, uiteraard .

mits correct ingeblazen door een ervaren en gewetensvol cellulose-plaatser, stelt zich geen probleem op termijn,
tenzij de bouwconstructie zelf gebreken zou vertonen natuurlijk .
bij renovatie is het ook niet altijd mogelijk alle koudebruggen uit te schakelen, zodat in theorie nog condensatieproblemen kunnen optreden, maar dat is natuurlijk evengoed zo bij de andere isolatiematerialen .

in zowat alle testrapporten en vochtsimulatie-programma's die ik ooit gezien heb, kwam cellulose echter wel degelijk in veel toepassingen als een van de minst problematische oplossingen uit de bus .

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Ja, Bart, sorry hé
Heb het wel degelijk ingetikt, maar heb dat antwoord niet gevonden. Ik dacht dat vragen hier mochten gesteld worden.
Nogmaals, sorry hé, zal in t vervolg mijn vragen elders stellen zeker ???

Vinne

hallo vinne,

dat zoeken is eigenlijk niet jouw fout, maar als je onderaan de zoekpagina kijkt kan je de aantal maanden kiezen, en daar moet je voor jaren kiezen, dan vind je meer relevante antwoorden (en ook een gelijkaardig antwoord dan dat van bart)

uitzakken zal het dus niet doen, ik hoop dat toch in ons huis zit er meer dan 3 ton papiervlokken isolatie.

probeer dus gerust zoveel mogelijk te vragen op dit forum! eerst zoeken (en de tijd veranderen) en als je het niet vind mag je het vragen

groeten,
christophe

nu het toch over papiervlokken gaat.Waarom is dat spul zo duur! Het product zijn kranten die even door een hakselaar uit elkaar geslegen zijn (je kan soms nog tekst lezen op snippertjes),en dan wat borax wat ze der inmengen?

nu het toch over papiervlokken gaat.Waarom is dat spul zo duur! Het product zijn kranten die even door een hakselaar uit elkaar geslegen zijn (je kan soms nog tekst lezen op snippertjes),en dan wat borax wat ze der inmengen?

de producenten hebben nochtans maar een uiterst kleine winstmarge meer : de duitse merken concurreren onderling zeer scherp op de prijs !
(de marktleiders hier in belgië zijn duits)

het gaat ook niet zomaar over kranten : de betere merken werken enkel met speciaal geselecteerde kranten (drukinkten zonder zware metalen) , en de prijs van oud papier is lang niet zo laag als je zou denken .
je hebt grote fabriekshallen nodig , grote productiemachines, management, productie-arbeiders, distributie, kwaliteitscontrole, testlabo , productontwikkeling en -verbetering , vertegenwoordigers/prospectie..., publiciteitskosten, vertaalkosten voor de internationale brochures, certificaten bij (peperdure) erkende nationale en internationale onderzoekscentra , verstrekken van opleidingen , wetenschappelijk onderzoek ...
alles samen dus heel wat meer kosten dan zomaar wat oud papier en wat toeslagstoffen ...

de inblazers van cellulose dienen te beschikken over een inblaasmachine die zowat evenveel kost als een kleine middenklasse auto , met radiobesturing erbovenop als dure supplementaire optie ...

de optelsom mag je zelf maken !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Val

Wat bedoel jij met zo duur? Volgens mij kost dat niet meer dan rotswol of ander spul in je dak of muur plaatsen.
En heb je die vlokken al eens goed bekeken? Dat krijg je niet met een verhakselaar! In een moderne productie wordt er gebruik gemaakt van een soort centrifuge waar de papiersnippers door centrifugaalkracht uit elkaar getrokken worden. Ook het toevoegen van ammoniumsulfaat, aluminiumhydroxide of boraxzouten of -zuren moet zorgvuldig gebeuren zodat alles goed gemengd wordt. Maar dan nog it je met geplaatste prijzen van 60 tot 100 euro per m³ niet slecht. Een goeie stijve rotswolplaat zit je al snel aan 70 euro /m³, zonder plaatsing.

Als je de snippers nog kan lezen heb je echt een minderwaardige kwaliteit, maar ik heb ook al zulk materiaal gezien. Het papier moet volledig vervezeld zijn, er mogen geen snippers meer zichtbaar zijn. Anders loop je meer risico op zetting, want papiersnippers zijn niet zo veerkrachtig als papiervezels. En om goede isolatie te maken moet je ook eerste kwaliteit gezuiverd krantenpapier hebben. En dat kost al snel 140 euro per ton.

Hans

Vinne,

het NIET uitzakken bekomt men door het inblazen met gespecialiseerde bedrijven en toestellen, door ervaring weet men welke druk er moet zijn om geen uitzakking te krijgen.

moet je maar eens gaan bekijken op een werf en met de uitvoerders eens praten

Stefan

stefan ,

eerst wordt , aan de hand van een reeks parameters van de constructie, in een formule berekend welke de minimum-densiteit is die moet gehaald worden voor de betreffende constructie .
het is die berekende densiteit die de zettingszekerheid garandeert.

dan worden er een reeks testvakken ingeblazen, te beginnen met een te hoge densiteit, die daarna bijgesteld wordt .

totdaar is het puur berekening ; de ervaring bestaat erin de situaties correct in te schatten en tijdens het inblazen te evalueren , eventueel te corrigeren .

het is vooral géén nattevingerwerk .
wel is gebleken dat het ene merk cellulose al wat elastischer is dan het andere, maar mits de correcte densiteit gehaald wordt, mag er zich sowieso geen probleem stellen .

wat de prijzen betreft : hoe groter de isolatiedikte, hoe prijsgunstiger cellulose wordt. we praten hier op het forum sowieso over een MINIMUM-dikte(dak) van 20 cm .
dit zou betekenen dat je met minerale wolplaten in meerdere lagen moet gaan werken (alternerende voeg), dus dubbel of zelfs diedubbel werk voor dezelfde oppervlakte .
daar zit je daaaaaagen aan .
met cellulose doe je makkelijk een dak van 100 m² op 1 dag ...

het grote prijsverschil tegenover de klassieke bouw zit hem eerder vooral in de damprem ( andere benaming : luchtdichting ).
dit is feitelijk ook verplicht in de klassieke bouw, maar ken jij ook maar 1 klassieke bouw waar dit tijdrovend en secuur werkje effectief naar behoren is uitgevoerd ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

3 jaar geleden heb ik prijs laten maken voor 120M² 28cm dik, dit ging me 3000 euro kosten (enkel materiaal) Met glaswol kwam dit op 1400 beiden met proclima damscherm inbegrepen.Ik heb toen maar niet verder gezocht. maar het kan zijn dat de prijzen concurerender gekomen zijn, alles veranderd hé(concurentie, meer omzet...).

En ik kan wel degelijk lettertjes lezen hoor,Dit was vorige week op een werf bij een architect, ze waren daar aan het blazen met zo'n olifant, we hebben toen het spul van dicht beken(leek wel een gazet van Antwerpen) het papier zt in Rechthoekige doorzichtige pakken. het zal wel normaal zijn.

Toch vraag ik me nog af of er zich heen problemen kunnen voordoen in de loop der jaren. vergelijk bvb met Yton daar zullen muizen nooit gangen inmaken. en dan vocht als dat freele dampscherm het begeeft? Volgens mij blazen ze de vlokken best zo hard dat de koffering er niet door springt, maar dat het wel zeer vast zit want anders kan het zeker nog zakken wanneer het nat wordt.

Ik wil hier dit bericht niet overnemen, maar het zijn vragen die bij me opkwamen en die volgens mij wat kunnen toevoegen aan het onderwerp papiervlokken.

Groeten

Val

Aan materiaal kosten cellulose aan een densiteit van 50 kg of minerale wol aan 35 kg hetzelfde, misschien heb je het aan de verkeerde gevraagd.
En dan houd ik geen rekening met de voordelen van de cellulose tegenover minerale wol.

<< Toch vraag ik me nog af of er zich heen problemen kunnen voordoen in de loop der jaren. vergelijk bvb met Yton daar zullen muizen nooit gangen inmaken. >>
In cellulose zitten stoffen in waardoor de muizen niet snel geneigd zullen zijn er in te kruipen. Maar ze zouden er in kunnen, net als in kunstschuimen, minerale wol, ... Bij eender welke isolatie moet je er voor zorgen dat de compartimenten zijn afgesloten, zodat ongedierte er niet bij kan.
Het vergelijk met cellenbeton gaat niet op, want dat is geen isolatie! Tenzij je muren van 1 m dik wil nemen.

En waarom zou dat dampscherm begeven? Als het tijdens het inblazen zou scheuren, zie je dat ook, en kan je het herstellen. En als het kletsnat wordt zakt het net zo goed als minerale wol en andere. Maar als het beperkt vochtig wordt gebeurt er niks, 15% vocht wordt probleemloos opgenoemen, met minerale wol zit je dan al dik in de problemen.

Hans

Okee, bedankt voor de uitleg .Voordeel van de vlokken vind ik zelf ook de snelheid waarmee het geplaatst wordt, en dat het overal mooi aansluit.
nog een vraagje, kan je papiervlokken ook handmatig of zo aanbrengen? Ik moet namelijk nog een klein compartiment opvullen boven een raam.

Val

Natuurlijk, eerst de vlokken loskloppen met een mixer (geen keukenmixer hé) in een grote metserskuip, en dan de vlokken laagje per laagje in de opening gieten en telkens goed aandrukken.

Hans