vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben sinds een poos vloerverwarming in de woonkamer laten leggen onder onze nieuwe plavuizen.
In principe is het hoofdverwarming, maar er hangen nog radiatoren.
Nu verschillen mijn man en ik van mening, enkele vragen dus:
-wanneer is het rendabel om vloerverwarming te stoken, alleen in de winter of nu ook al in de herfst, of altijd?
-is vloerverwarming nu ook echt zuiniger in gebruik?
-klopt het dat de vloerverwarming altijd aan moet blijven en op 20 graden moet blijven staan? Dus geen verlaging van temp. snachts, alleen als je een aantal dagen van huis bent?

Ik zelf ga voor comfort, maar mijn man heeft het alleen maar over het feit dat de vloerverwarming veel te lang moet stoken voordat het 20 of 21 graden is, in de herfst....en dat het geen nut heeft nog.
De vloerverwarmingspomp gaat dus van juni/juli tot en met okt/nov uit, maar heeft dat zin?

Gegroet en bedankt alvast!

Reacties

Een belangrijk element is isolatie, is jullie huis goed geïsoleerd?

Mvg, Pierre

We hebben geen EXTRA isolatie aangebracht, naar mijn weten.

- nieuwbouw?
- welke vloerisolatie en hoeveel?
- welke spouwisolatie en hoeveel?
- welke dakisolatie en hoeveel?
- oriëntatie, zonnewering?

Om maar enkele elementen op te noemen die zeker meespelen bij het nemen van je beslissing.

groeten,
Nicolas

Huis uit 1975, geen vloerisolatie, spouwisolatie (onbekend), geen dakisolatie, zonnewering dmv rolluiken.
Het gehele huis heeft Kunststof kozijnen en deuren met dubbelglas.
Het huis bevat een kruipruimte en een zolder, te bereiken met vliezotrap.

Het is inderdaad zo dat bij vloerverwarming de opwarming van de kamer heel traag gebeurt. Het is daarom aan te raden om niet voor al te groete temperatuurverschillen te zorgen (verwarming 's nachts bv slechts enkele graden lager zetten en 2 à 3 u voor het opstaan terug naar de dagtemperatuur). Vloerverwarming is daarom niet echt geschikt voor mensen die vaak op onregelmatige uren thuiskomen omdat je het nooit op korte tijd warm krijgt. Bij vloerverwarming zijn er door de grote verwarmingsoppervlakte geen hoge watertemperaturen vereist (niet meer dan +/- 30 graden) wat lage stookkosten met zich meebrengt. Wat wel heel belangrijk is is een goede isolatie ONDER de verwarmingsbuizen. Het is uiteraard de bedoeling dat de warmte zoveel mogelijk naar boven (de kamer in) gaat en niet naar de kruipkelder. Ook de vloerbedekking speelt een rol. Kurk en tapijt zijn bv niet geschikt omdat de warmte er moeilijk doorheen kan. Tegels zijn hier de beste keuze.

Ik vrees dat jullie niet echt een besparing gaan doen met een vloerverwarming die niet is gelegd op een isolerende laag. Eigenlijk gaan jullie dan de kruipruimte even hard verwarmen als jullie woonkamer en dat lijkt me toch niet echt de bedoeling.
Vloerverwarming is inderdaad een heel traag systeem, vermits je op lage watertemperatuur die door de vloerverwarmingsbuizen loopt de massa van je vloer gaat opwarmen. 't Is dan de massa van de vloer die weer zijn warmte aan de ruimte afstraalt.

Hoop dat er toch iets onder je buizen zit van isolatie anders is het echt zonde.

Ingeborg

Ook dankzij jullie reacties hebben we toch besloten isolatie aan te brengen aan de onderzijde van de vloer, dus de bovenkant van de kruipruimte.
We gaan dit doen met piepschuimplaten en dit afdichten met van die tape.
Bedankt voor de reacties