hoeveel °C uit AWW bij dit weer?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

graag had ik, van diegenen onder jullie die een AWW hebben, geweten hoeveel graden ze nu in huis hebben. Wij twijfelen nog om de AWW te plaatsen.

Onze architect vindt het te duur voor wat het opbrengt (maar spreekt vooral over de wintersituatie), maar ik zou het vooral voor de zomer situatie willen (verluchten zonder de warme lucht binnen te krijgen.

Dus heeft er al iemand van jullie de laatste dagen de temp van de lucht die ingeblazen wordt gemeten? En de temp in het huis die daaruit resulteert?

Natuurlijk ga ik ervan uit dat jullie een degelijk geïsoleerd huis hebben en zonnewering toepassen.

Dank bij voorbaat,

Philippe

Reacties

Ter info:

Vandaag gemeten:

Tp AWW:11°C
Tp buiten 2°C
Inblaas 20°C
debiet 150m³/uur

greetz

Jeroen

Hoeveel m3 is je huis en hoeveel mensen wonen er????

Ik twijfel een beetje op welke stand ik de wtw unit zet, s nachts op 150 m3 (2 volwassenen 3 kinderen <7), overdag op 225, douchen en koken op 350 m3/h

Als ik eens heel extreem uitga van 10 l/s/persoon (dat is toch al zeer veel!) zou ik aan 50 x 3,6 = 180 m3/uur komen dus zou ik eigenlijk overdag ook op de laagste stand kunnen staan, 2 uurtjes overdag op 350 m3 om goed door te spoelen

Voordeel van lager debiet:
- betere werking aww
- betere werking warmtewisselaar
- minder herrie
- minder stroomverbruik ventilatoren
- minder warmteverlies door ventilatie
- minder vochtverlies dus minder droge lucht

NAdeel
- wat is gezond?

Volgens ons bouwbesluit moet ons huis 450 m3/h ventilatie hebben maar daar wordt alleen naar gebouwde m3 gekeken en niet naar personen etc.

Mvg Arnold

Arnold,

800m³ ongeveer, 5 personen

Jeroen

Jeroen, Arnold

Ik heb me die vraag al dikwijls gesteld : bij 450 m³/uur moet er 3 x zoveel warmte "gewisseld" worden als bij 150 m³/uur. Is het rendement dan nog 95 % ?

vr gr

Pluto

Arnold

Bij een goed luchtdichte woning (n50 < 1.5, liefst < 1) gebruik ik altijd de rekenwijze van het Duitse passiefhuisinstituut, deze waarden zijn 30m³/h.persoon, min. 0.3 wisselingen per uur, max. 0.8. Deze waardes zijn goed bestudeerd, en komen ook overeen met de bevindingen van o.a. Ole Fanger begin vorige eeuw. Hiermee kan je normaal gesproken de CO² waarde onder de 500 ppm houden.
Deze regel kan je altijd gebruiken, behalve misschien bij extreem grote woningen.
In jou geval volstaan die 150 m³/h, ook overdag, en niks "goed doorspoelen", dat draagt niet bij tot het wooncomfort, en evenmin tot je energierekening.
Ik zou ook niet hoger gaan als je kookt, waarom zou je? Tenzij de geur je stoort.

- wat is gezond?
max 500 ppm CO².

Jullie bouwbesluit is al net zo stom als onze ventilatienorm, en gaat waarschijnlijk ook uit van extreem slecht luchtdichte woningen. Ze zouden beter daar wat aan doen!

Pluto

Een paar voorbeelden uit het rapport van TZWL Dortmund, meetwaarden bij binnent° 21°C en 36% R.V., buitenlucht -3°C en 80% R.V. Maar dat is maar 1 parameter om de efficientie te berekenen, andere belangrijke factor is de electrische efficientie van het toestel, dat getal zet ik er tussen haakjes bij.
model A: 144 m³ 93% (19.9), 200 m³ 89% (17)
model B: 65 m³ 66% (4.9), 86 m³ 64% (4.7) (ik neem aan kruisstroomWW)
model C: 127 m³ 89% (17.6), 203 m³ 84% (16.8)
model D: 218 m³ 98% (14), werd helaas slechts op 1 debiet gemeten. (het duurste toestel uit de reeks)
Maar hieraan zie je dat niet enkel de WW van belang is, je kan dat om zeep helpen door een slecht gebruik van het electrisch vermogen. Want als we de modelleen vergelijken, komt A op een totale primaire energiebesparing van 82 of 75, afhankelijk van het gekozen debiet, B op 34 of 31%, C op 77 of 71%, D op 81%, niettegenstaande de veel betere WW.

Hans

Ik ben ook nog aan het twijfelen of ik een AWW ga plaatsen of niet.
Ik dacht zelf om mijn betonnen kelder van 150 m² en 230 cm hoog als aww te gebruiken door lucht voor de balansventilatie door de kelder te trekken, deze lucht wordt dan weer aangevuld door de ventilatie openingen van de kelder.
groeten

Dirk,

Ik weet niet of dat het wel hygiënisch is om lucht uit je kruipruimte te trekken. Denk maar aan schimmels.
Het rendement zal ook bedroevend zijn, ook vrieslucht in je verluchting koelt alles teveel af.

Een flexibele buis van 200mm PE, is snel ingegraven en ook betaalbaar vermoed ik.

Wij hebben het nog met lengtes van 5m gedaan, dan wordt het wel omslachtig.

greetz

Jeroen