Daalderop condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn installateur raadt een condensatieketel van Daalderop aan, meer bepaald de 'Combiketel 32/80+'. De reden waarom hij deze ketel aan ons voorsteld is:

- Voldoende warm watercomfort (CW- klasse 6 of 22l/ minuut)
- Eerste circuit: voor vloerverwarming en radiatoren op gelijkvloers
- Standaard een tweede cv- circuit: voor badkamer en slaapkamers op eerste verdieping
- Goede prijs- kwaliteitverhouding

Is dit een goed toestel? Aangezien dit een Nederlands merk is, vind ik er niets over terug op dit forum.
Graag jullie mening.

Reacties

Mijn installateur noemde de daalderop een technisch hoogstandje, een van de betere ketels (maar dus ook duurdere). Over de service van de firma daarentegen was hij niet te spreken, ze hebben hem eens 2 weken laten wachten op onderdelen... heel leuk voor een klant die putteke winter thuis zit met 2 kleine kindjes...
Om die reden hebben wij dus geen daalderop gekozen, was trouwens ook 2000 € duurder als ATAG condensatieketel op dat moment.

32 KW toestel, deze leveren allemaal veel warm water, maar het verbruik is er ook naar.

tenzij je in zo een groot huis, zonder isolatie, woont dat je 32 kw nodig hebt

Stefan

Bart,

Uw installateur heeft gelijk over de kwaliteit van deze ketel.
Wat de levering betreft, daar heeft hij u niet alles verteld vrees ik.
Twee weken wachten op een NORMALE levering kan, tenzij hij een SNELLE levering wil, en dan komen er extra kosten bij, ik denk dat hij die kosten wilde sparen.
Meestal hebben ze de belangrijkste zaken in stock, en de service is ook snel.
Soms nog dezelfde dag, komen ze herstellen.

Stefan,

Deze ketel is condenserend en modulerend, en ik zou niet weten waarom hij volgens u dan veel gaat verbruiken.
Hoe kom je erbij, om dit te veronderstellen?

Groeten,

Lucien

ik heb ook gehoord van eenzelfde problemen bij de service

thomas

lucien,

een 32 kw ketel plaatsen als je een warmteverlies hebt van 16 to 22 kw (doorsnee nieuwbouw met een beetje isolatie erin)

is zeker niet zuinig.

Ik geloof dat dit ale meerdere keren aanbod is gekomen.

Stefan

Stefan,

Bij mij kwam het over alsof dit een ketel was met een zeer slecht rendement.
En dat hij daarom enorm veel ging verbruiken.
Ik snap wel wat je bedoeld, met je antwoord.
Deze ketel is echter uniek in zijn op aard.
Het grote vermogen gebruikt hij alleen voor sanitair warmwater productie.
Voor verwarming op één van zijn twee verwarmingskringen gaat hij moduleren van 7tot 15 Kw.
Afhankelijk van de instellingen natuurlijk.
Zelfs in dit klein vermogen, is zijn rendement nog steeds hoog.
Voor mij is dit een aanvaardbare oplossing.

Groeten,

Lucien

Lucien,

Ik denk niet dat mijn installateur daar kosten op zou willen besparen, het was wel degelijk een probleem met de service van Daalderop. Nu ik spreek over bijna 2 jaar geleden, dus het kan goed zijn dat deze zaken momenteel niet meer voorkomen.

Aan jeroen

Ik heb de ketel 32/80+ al een jaar hangen uitsluitend voor vloerverwarming en sanitair, technisch geen problemen met deze ketel. Mocht je deze ketel kopen eis dan in uw bestelling dat het boekdeel "instellen en afregelen" mee geleverd wordt, zoniet geen bestelling. Het is namelijk zo dat de ketel via een aantal parameters specifiek moet afgsteld worden voor de installatie die er achter hangt.
Daalderop houdt deze info liever voor zich het maakt je wel 100% afhankelijk van hen.
Het is ook zo dat de min. temp. voor verwarming van deze ketel 60°C is, dat is 30 a 40 °c te warm voor uw vloerverwarming, een goedwerkende aparte regeling voor de vloerverwarming is een must, zoniet loop je veel kans op schade aan de vloeren met vloerverwarming.
Groeten Guy

Guy,

Deze handleiding zit standaard in de verpakking, tenzij ze eruit gehaald is door...............
Als je een weersafhankelijke regeling plaatst (optie ), dan kan je de vloerverwarming rechtstreeks
sturen, vanaf 30°C.

Groeten,

Lucien

Lucien

....... ken ik niet maar zal wel zo zijn, ik heb als weersafhankelijke een tempolec gebruikt die een autom. driewegklep stuurt, werkt zeer stabiel (0.4°C per 1°C buiten)
groeten Guy

Aan iedereen,

Bedankt voor de reacties maar toch nog enkele vragen.

Aan Guy,

Dus ik moet een weersafhankelijke regeling nemen als ik een temperatuur onder de 60° wil?
Ik dacht dat condenserend inhield dat men moest met lagere temperaturen werken (<50

groetjes

Jeroen,

Moet niet maar is wel beter, onze ATAG condenseert ook nog volop op 60 °C aanvoer.

Aan Jeroen

Als je met een gemengde installatie zit (vloerverwarming + raditoren of convevtoren) kun je dit zien als 2 aparte installaties met 1 ketel, voor radiatoren heb je 60°c of meer nodig, voor vloerverwarming heb je maar 30 a 45° nodig, dit wil dus zeggen dat je ketel water zal leveren voor de hoogste temp. namelijk voor de radiatoren, en anderzijds er een regeling moet zijn om dat te warme water te verlagen naar een temp. aanvaardbaar voor je vloerverwarming. Er bestaan hiervoor veschillende systemem, uiteraard moet dit bekeken worden door een ervaren hand, een tweede en derde opinie is dikwijls zeer nuttig om de zaken niet onnodig ingewikkeld en duur te maken, zeker als jezelf leek bent in deze materie. Tot slot nog dit, de temperaturen waarover we het hier hebben, hebben niets te maken met het al dan niet condenseren van een ketel, dit gebeurt aan de rookgaszijde van een ketel.
Groeten, Guy

Allen,

Het blijft natuurlijk een installatie.

Met een productie-eenheid, de ketel. Daarbij zijn er twee afnemers die een aparte aanpak vergen.

Radiatoren een wat hogere aanvoer- temperatuur en gevolg ook hogere retour. Afhankelijk van waarvoor men opteerd; 'juist gedimensioneerd'(i.q. wat de gekende instalateur weet te berekenen, versus overkill, wat bij een condensatie ketel het rendement zeer ten goede komt).

Binnen deze ongedefineerde mix kan je ervan uitgaan, dat er een mogelijkheid bestaat, dat de retour van je hoogste temperatuurcircuit, een gepaste voeding kan zijn van je lage temperatuurcircuit...

Met als zeer prettig effect, dat de feitelijke retour naar je ketel dermate laag is dat hij niet anders kan doen dan de rookgassen laten condenseren. Op de rookgassen (bij aardgas onder de 45 graden ), dat wel. De ketel zelf condenseerd niet.

Groet, CP

Aan Lucien,

Bedoel je dat met de klimaatregeling van Daalderop die als optie kan bijgekocht worden op een 32/80+ de min. temp (60°C) van de ketel kan verlaagd tot 30°C of is dit met bijkomende apparatuur bv evenwichtfles e.a.?

Goeten, Guy

Aan Guy,

Ik dacht dat mijn installateur aangaf gezien de aanwezigheid van sterk overgedimensioneerde radiatoren zij ook voldoende warmte zullen geven op 45° a 50°.
Kan dit kloppen?? Of moet ik zoals jij voorstelt het warme water verlagen naar een temp. aanvaardbaar voor de vloerverwarming?

Groetjes jeroen

Aan: Jeroen,

40 a 45° voor vloer vloerverwarming is volgens mijn ervaring te veel, als je op een koude vloer (september/oktober)40 a 45° zet krijg je zeker problemen, je vloeren kunnen dan wegens uitzetting loskomen van de chape. Vloerwarming dient zeer gelijdelijk en met een zolaag mogelijke temp. opgewarmt te worden. Ik start mijn verwarming (uitsluitend vloerverwarming) meestal half september de temp. van het het water is dan tussen 23 en 25° afhankelijk van de buiten temp. De max temp. vorig jaar genoteerd was 35° bij een buiten temp. van -8.1°c. Ik heb weinig of geen ervaring met radiatoren maar of 40 a 45° voldoende is bij een buitentemp. van bv.-10° betwijfel ik.
Nog eens vermelden dat de min. temp van de daalderop ketels 60°C is. De sturing van een gemengde installatie (vloerverwarming+radiatoren)is sowieso niet simpel en kost (veel)geld.
Groeten Guy

Bart,

Jouw Atag zal, net zo min als de mijne, condenseren op een aanvoertemperatuur van 60 graden.

Dat wordt echt bepaald door de retour temperatuur. En om in condenserend bedrijf te geraken bij aardgas zal dat echt gelijk of lager dan 45 graden zijn....

Guy,

Ik ken Daalderop wel als koperen boiler maar niet als het toestel wat jij bezit, wie geeft ons een inzicht in de technische opbouw en sturing. Dat verhaal van die twee temperatuurkringen, ik kan er geen Kaas van maken...

Een condenserende ketel maken die niet een aanvoer kan leveren van onder de 60 graden lijkt me onzinnig.

Meest efficient is toch een wand- vloerverwarming zonder mengbalk. Condensatie en optimaal rendement.

Mijn opinie voor een betere.

Groet, CP

Constateer thans geen andere opinie's...

Groet, Cp

mijn reactie op daaldrop
al de condensatieketels geven ongeveer dezelfde rendement.
in mijn prijslijst is een atag veel duurder dan een daaldrop .
ketels van vaillant condenseren wel degelijk bij 60°.temperatuur bij een vloerverwarming is meetal tussen 30 en 40° en moet niet langzaam opgewarmd worden ,alleen bij nieuwe vloeren .
meestal kun je in de codes van de ketels de max temperaturen ingeven en minimum. om de tweede circuit te gebruiken is het logisch om een bijkomende sturing te gebruiken.