combisysteem met doorstromer of solo met boiler ??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Atag Q38C Combi of cerapur 28 zsbr 25.7 kW met 150 l boiler ???? Dit zijn de twee voorstellen die ik gekregen heb van mijn CV-profs. Financieel gezien zitten ze op het zelfde niveau.
Mijn woning is een redelijk goed geïsoleerde woning van 120 m² met aangrenzende praktijk van 60 m². Waterverbruik ligt hoog door gebruik van tropische douche in de sauna.
Sorry dat ik de vraag nogmaals stel maar graag had ik van elk systeem de pro's en de contra's eens op een rijtje want je kent het hé van het kaf en het koren of beter van da bos en die bomen .......
Greetz & thx !!!!

Reacties

Hmmmm de respons loopt vlot binnen ...... Allé merci al hé !

Wel als ik mag kiezen uit voorgaande twee mogelijkheden met de gegevens die je ons ter beschikking stelt, zou ik gewoon opteren voor de Atag combi die voldoende heet water gaat geven voor zo'n douche. Deze heeft zijn deugdelikheid nu toch al bewezen en de nieuwe versie heeft nu ook een 25 l boiler die niet aan de naden scheurt.
Het 'brain' van de Atag (de kamerthermostaat) werkt ook schitterend.

G,

ik lees dat je een praktijkruimte hebt en een sauna met tropische douche (?), en dat je waterverbruik dus hoog ligt. Gebruik je die douche voor die praktijk, voor bepaalde therapieën ?

Zo ja, dan is die waarschijnlijk vaak overdag in gebruik en door heel wat meer mensen/patiënten dan je eigen gezin. Dan zou ik toch voor een andere oplossing kiezen dan een ketel met klein buffervat en warmwaterbereiding in doorstroom. Als de douche lang en/of vaak in gebruik is, dan zal je misschien door de voorrangsregeling voor sanitair warm water in de problemen komen met je gewone verwarming. Is mijn verondertstelling juist, dan zou ik als alternatief toch ook eens kijken naar een systeem met een hele grote goed geïsoleerde boiler (in elk geval meer dan 150 liter), bij voorkeur ondersteund met zonnepannelen.

Is mijn veronderstelling fout, en gaat het louter om familiaal gebruik, dan nog zou ik die opstelling eens onderzoeken, maar dan kan je met een kleinere boiler volstaan (pakweg 250 à 450 liter).

Voor dat soort boilers heb je natuurlijk wel plaats nodig, en als je over boilers van 500 liter spreekt moet je eventueel ook de draagkracht van je vloer bekijken.

Voor de goede orde : ik ben ook maar een leek, de vakmensen op dit forum zullen mij hopelijk corrigeren als ik fout zit.

Wout

hmmm het H2O-verbruik in de sauna is enkel 's avonds en over die zonnepanelen heb ik zo nog mijn twijfels: duur in aankoop en hierdoor niet voldoende of zelfs geen winst rendement.

Vraag is inderdaad, geeft de doorstromer voldoende 'HEET'water voor een 'tropische' douche.
En wat geeft een boiler van pakweg 150 liter na een heet H2O verbruik van zo'n tiental minuten. Is de boiler dan 'leeg' en zodoende ook geen warm H2O meer of wat ??

Ja dat vraag ik mij ook af !! Ik hoop dat de experts hier eens een goed antwoord op geven. Ik ook zit met deze keuze voor mijn nieuwe woning: een doorstromer of een boiler. Spijtig dat er zo weinig reaktie op komt.

Een kleine hint waarom er misschien zo weinig reactie op je vraag komt op dit energieforum: jouw vraag gaat niet echt een milieusparend onderwerp en je wenst ook niet in te gaan op ecologischere oplossingen als zonneboilers omdat ze niet ‘voldoende’ winst geven???. Just my 2cents.

Om op je vraag te antwoorden: misschien kan een “douche warmtewisselaar” voor jouw een oplossing bieden. 50% van de warmte kan hierdoor gerecupereerd worden en het rendement verhoogt naarmate je afvoerwater hoger is (wat het geval is voor een tropische douche meen ik). Dit betekend een verdubbeling van het boilervolume of halvering van de nodige capaciteit van een doorstromer.
Investering van een €250 tot €500 en de terugverdientijd als je een grootverbruiker bent van warm water is misschien nog geen jaar!!! Bovendien zou je dan een kleinere ketel kunnen aanschaffen waardoor je je investering al direct hebt terugverdient. Het lijkt me de win win oplossing, en voor je portemonnee en voor het milieu.

Ik vind het raar/jammer dat een douche warmtewisselaar op dit forum niet meer ter sprake komt.

Jeroen

G,

Volgens mij neem je best een heel grote buffer, vb 1000 liter. Hier kun je de verwarming op aansluiten en kun je warm water op aansluiten via friswaterstation. Sluit de ketel ook aan. Nu kun je met de voelers gaan experimenteren. Heb je teweinig warm water, dan zet je de voelers lager, heb je teveel kun je ze hoger zetten. Zo heb je ook niet het probleem van de voorrangschakeling waarvan een vorig bericht melding gaf. Zo kun je ten aller tijden zowel warm water als verwarming afnemen. Uw ketel kan dan ook veel langer branden, wat het rendement ten goede komt. Zonnepanelen zou ik toch overwegen, zeker als je veel water verbruikt en de installatie zet zoals ik juist voorstelde. Elke graag die je niet met gas of stookolie moet opwarmen is winst. Maar dat kan eventueel later nog.

Hans V.

Hou het simpel

Kies voor een boiler 200 ltr , dan zit je wel goed hoor
de kans dat je die leegtrekt is volgens mij heel klein.

Wat atag betreft , lees eens de ervaringen (gebruik zoekrobot) in Nederland met dit merk...

Thomas

Thomas,

Is een foute redenering van die 200 liter. Heb weet van een saunacenter waar het ook voldoende zou moeten zijn maar problemen met verwarming of kan warmwatervraag niet aan. Alles verandert zoals hierboven vermeld met dezelfde ketel en probleem opgelost. Ik vind dat sommige installateurs nog veel te veel de oude werkwijze volgen. Onze levenswijze is verandert, dan moet de installaties ook veranderen, zo simpel is dat.(maar voor sommige niet)

Hans V.

Sinds een week een nieuwe installatie in dienst genomen in onze woning met ATAG Q38C. Heel tevreden over!

Om hier een gewoon klassiek antwoord te kunnen geven moet ge uitvissen welk debiet uw douche nodig heeft. Een condensatieketel met klein vermogen kan slechts een matig debiet aan voor de aanmaak van warm water. Ze hebben gewoonlijk een kleine reserve van een tiental liters, gewoonweg om de tijd te overbruggen vooraleer de doorstromer op temperatuur is. Is dit debiet voldoende, dan geloof ik dat dit een logische oplossing zou zijn. Op jaarbasis kunnen zonnepanelen met 3 m² netto oppervlakte ongeveer 1.100 kWh geven, maar natuurlijk enkel als er voldoende zon is. Installeer ge teveel m² zonnepanelen, dan gaat er een partij warmte verloren gedurende de zonnige zomerdagen, want deze warmte is toch wel moeiilijk op te slaan.