paar vraagjes aangaande stoken met kolenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Ik weet niet of dit hier het geschikte forum is om een vraag te stellen over het verwarmen met een zoiets 'antiek' als een kolenkachel :-(

Heb al veel op het internet gezocht en algemen forums bezocht maar vind niet echt een antwoord op mijn vragen.
Vandaar dat ik het hier eens probeer.

Tot vorig jaar verwarmde ik het huis met stookolie. Door een sterfgeval in de familie 'erfden' we een zo goed als nieuwe kolenkachel + een ruime voorraad antractietkolen.
Gezien de stookolieprijs ben ik van plan om in de living de mazoutkachel te vervangen door deze kolenkachel.

1. Dit jaar is deze schoorsteen (waar dus elke winter een mazoutkachel aan brandde) nog niet geveegd. Normaal eerst schouw vegen dus. Maar aangezien ik nu al meermaals gelezen heb dat het risico op schouwbrand erg groot is een maand na het vegen, vraag ik me nu af of ik misschien beter deze winter oversla en de schoorsten pas laat kuisen na het stookseizoen.
2. Mijn vraag was ook wat het effect in de schouw is op 'chemisch' vlak als men een kolenkachel laat branden in een schouw waar al jaren met stookolie werd gestookt. Heeft dit bepaalde reacties (andere afzettingen?) of verhoogde kans op brand ?

3. Waar vind ik ergens gegevens over de verhouding: kachel met x-aantal calorieën verwarmt x-aantal kubieke meter ?
De mazoukachel was zo'n 8 kwh, en die brandde telkens op stand 2 of 3. Zou de kachel van 6,2 kwh zwaar genoeg zijn? Of is dat niet vergelijkbaar ?

4. Er zijn tegenwoordig ook een soort houtblokken te koop (met verzekeringscertificaat) om in een kolenkachel te laten opbranden. Door katalyse zou alle teer in de schoorsteen onbrandbaar worden gemaakt (bij continue verwarming om de 6 weken herhalen). Ik vind echter nergens iets terug wat dit wetenschappelijk onderbouwt, maw haalt dit iets uit ?

Een heel verhaal, en ik hoop dat jullie de kracht nog hebben om eventuele ervaringen of meningen te delen :-)

Alvast met heel veel dank !
Geert

Reacties

eventjes omhoog.