domotica

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb voor onze nieuwbouw zelf een situatieschema en eendraadschema opgesteld en heb vervolgens verschillende installateurs gevraagd om een offerte te maken, met domotica. Het is onwaarschijnlijk hoeveel uiteenlopende bedragen ik heb ontvangen ... van zelfinstallatie tot volledige installatie door de installateur (Domnitell, Selfmatic, EIB-bus systeem, Bits&Bytes, Contatto, Teletask, ...).
Heeft er iemand positieve of negatieve ervaring met één van de vermelde (of andere) systemen?
Ik twijfel ook nog steeds om de ganse installatie zelf te doen, sommige systemen laten dit echter niet toe.

Mvg,

Jurgen

Reacties

EIB-forum,

hoe los jij het software probleem op? werk je met de afgezwakte wersie van de software (zijn er hier voldoende componenten beschikbaar) of werk je met de 'dure' licentie?

Walter

Hi allemaal,

Mijn vrouw en ik plannen een nieuwbouw en ik zou domotica voorzien om de vloerverwarming te regelen. Wat ik bvb wil bekomen is:

Van 6u45 tot 7u30: 18 gr. in de slaapkamers en 24 gr. in de badkamer.
van 7u15 tot 8u00: 21 gr. in de keuken.

Dan vanaf 17u30: 21 gr. in de keuken en living.
Vanaf 18u30: 24 gr. in de badkamer.
Vanaf 19u30: 18 gr. in kinderkamer1.
Vanaf 20u00: 18 gr. in kinderkamer2.
Vanaf 22u00: 18 gr. in kamer van de ouders.

Ik weet dat dit theoretisch allemaal perfect mogelijk is, maar ik vraag mij of of dit wel praktisch is en of dit allemaal wel de moeite loont. Heeft iemand hier enige ervaring mee ?

Harry

Hi Harry,

antwoord is simpel, het loont niet de moeite. Vloerverwarming in een laag energie woning kan je best constant zetten. Verlaging heeft geen enkele winst.

Ik vertrek wel van het idee dat je een laag energie woning ga bouwen (je zit toch op dit forum). De kleine meerkost kan niet het probleem zijn, schaf je domotica af en je hebt meer dan genoeg budget.

Bekijk de andere threads over vloerverwarming en verlaging.

Mvg,

Pierre

Harry,

om in mijn slaapkamer de temperatuur naar 18°C te sturen denk ik dat ik niet de verwarming moet sturen, maar de vensters. Dus een half uur voor dat ik die temperatuur wil, gaan de vensters automatisch open en wordt de slaapkamer afgekoeld. (van 19°C naar 18°C).
alle gekheid op een stokje; in een goed geïssolleerde woning loont dit allemaal de moeite niet.
Je haalt gewoon meer comfort door hele je huis (of per bouwdeel) alles op een zelfde temperatuur te houden).

Walter

@WALTER

Voldoende EIB componenten zijn er zeker. Voor alles is er wel op oplossing. Er zijn momenteel meer dan 8000 domotica componenten. Wat je bij de ene fabrikant niet vind kan je bij de andere kopen.

---------

Dure software: Daar heb je gelijk in , maar het loont wel de moeite om hem aan te kopen, anders moet je telkens een technieker laten komen.

Harry,

Of het de moeite loont kan ik niet in jouw plaats beoordelen. In elk geval bestaan er voldoende EIB-componenten die de sturing van je vloerverwarming over EIB mogelijk maken. Welke tijdschema's je ook wenst en welke dag-, week- of jaarprogramma's je denkt nodig te hebben; ze zijn alle perfect mogelijk binnen EIB. Mijn verwarming moet luisteren naar 6 ruimtethermostaten. Elke slaapkamer (4) heeft er één en de kinderen kunnen dus de temperatuur van hun kamer naar wens instellen. Tijdens de blok lekker warm en buiten de examenperiodes wat frisser om goed te slapen. Ik werk niet louter met tijdssturing maar eerder met aanwezigheidssensoren en vensterkontakten maar dat zal voor vloerverwarming wel niet veel zin hebben. Ieder verwarmingstype vraagt zo zijn eigen aanpak natuurlijk. Echter, zonder EIB had de sturing van verwarming (en koeling) er bij mij voor dezelfde funtionaliteit toch een stuk complexer uitgezien.

Misschien toch interessant voor jou is de wetenschap dat de meeste EIB-ruimtethermostaten in staat zijn twee volledig verschillende en onafhankelijke verwarmingskringen te sturen (dus echt twee regelalgoritmes en twee setpoints). Deze mogelijkheid is bedoeld om de inertie van vloerverwarming te counteren. De eerste regelkring stuur de vloerverwarming die als (constante)basisverwarming dient en de tweede regelkring stuurt de bijverwarming die dan meestal tijdsgestuurd of manueel de temperatuur snel kan aanpassen. In je badkamer kan je bvb. een handdoekdroger (of gewone radiator) op de tweede regelkring zetten en van 6u45 tot 8u30 het setpoint van de tweede regelkring naar 24°C sturen. 's Morgens aangenaam warm in de badkamer en de handdoeken lekker warm. La vie est belle !

Mijn idee is dat als je keuze op EIB valt, je om het even welke verwarming kan sturen en het toch wel zin kan hebben. In mijn ogen is er geen enkel systeem dat zoveel nood heeft aan bijsturing als een vloerverwarmingssysteem en EIB maakt dat mogelijk.

Hoi Jurgen,

Zie nieuw bericht over domotica.

hallo iedereen,

Ik ben ben een leerling in het VTI en zit in de richting elektriciteitsinstallatietechnieken en mijn eindwerk is EIB!
Uitraard mag ik niet EIB programmeren zonder dat ik er bevoegd voor ben, dus is mijn vraag weet iemand waar en wanneer er cursussen zijn die van goede kwaliteit zijn en beetje betaalbaar. De software van EIB heb ik ook nog niet.

Bedankt om te reageren!

Henk Van de Walle

Hallo Henk,

ik weet niet wat jij betaalbaar vind, maar bij de vdab kan je een dagcursus gaan volgen.
Zowel voor starters als gevorderden, en ze zijn daar zeer goed uitegrust.
kostprijs was ergens 125 euro per cursus dacht ik en die duurt telkens een 4tal dagen.
Je werkt er per 2 aan 1 installatie / oefening /per pc
echt een aanrader, ik heb die ook gevolgd en heb er mijn installatie volledig zelf mee geprogrameerd.
Succes met je eindwerk.

Nick