aardwarmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ga heel binnenkort mijn "buis" in de grond steken...

ik zal waarschijnlijk PE-buis nemen van 200mm

grondwater staat ook vrij hoog

is een diepte van 2m bij aankomst ok?

op welke diepte begin ik?

zijn er "kapjes" voorhanden om op de inlaat te zetten en kan je een uitneembaar filter plaatsen (pollen, maar ook sluikstookgeurtjes?)

Kan ik een voeler plaatsen aan mijn inlaat die 'alarm" kan geven en zodoende de boel kan afsluiten?

Dus, zijn deze dingen in 200mm (fiterhuizen) verkrijgbaar en waar?

groeten

jeroen

Reacties

voor de mensen die 'het' willen zien, mijn BV is klaar maar ligt nog bloot, en m'n AWW is klaar, maar gaat heel binnenkort de grond in.
Steeds welkom.

mvg
Jan

Jan,

ik wil dit wel eens zien ! Onze AWW ligt in de grond, maar daar ik zelf het buizensysteem binnenshuis zou willen monteren ben ik zeer geïnteresseerd en neem je aanbod met dank aan (als het niet te ver is...).

Stuur je me een mailtje met de concrete gegevens ?

Wout

Ik neem aan dat bij plaatsing van een AWW ook de luchtafvoer vaak via de tuin gebeurt. Dit betekent dus dat je zowel voor de aanvoer als de afvoer met je buis boven de grond moet komen met een bescherming tegen regeninval en ongedierte. Daarenboven moet op de aanvoer ook een fijner filter komen om de lucht zelf te filteren.

Is dit een standaard produkt dat je kant en klaar kunt kopen (waar ?) of moet je dit zelf bouwen.

Mijn AWW zorgt voor de aanvoer, maar ik plan geen afvoer via de tuin: die gaat gewoon door de muur naar buiten via een rooster. Voor de aanvoer bestaan idd. standaardoplossingen: een aanzuigbuis + filter + afdekkap. Ik veronderstel dat de leveranciers van de AWW buis die ook verkopen, ik heb de mijne in elk geval ook daar gekocht.

Ik zou met mijn aww(rode flex buis 200mm) door de kelder komen. is het beter om juist voor de doorgang(link seal) naar een stijve buis over te gaan en dan ook in de kelder een 90°in datzelfde materiaal te nemen (om naar boven te gaan).

Dit om het dichtknijpen van de buis door de linkseal te vermijden en om een beter dichting te verkrijgen, glad opp. i.p.v. geript.

In elk materiaal neem ik deze stijve buis en 90° bocht het beste, war kan ik dit krijgen ?

Frank

Heb je deze foto al gezien http://uushuus.lika.be/slides/IMGP4967B.html

Die brengen de geribde buis ook eerst binnen door de seal daarna verder met mof op de balansventilatie

Als je toch buiten wil overgaan op de gladde buis kun je dit volgens mij het best in PP doen deze zijn te verkrijgen in de betere bouwmaterialen handel maar denk eraan dat dit een extra verbinding is aan de buitenkant met kans op lekken.

Op deze foto kun je zien dat je die buis toch redelijk goed kan buigen
http://uushuus.lika.be/slides/IMGP1148.html

Mvg Luc

Hoi,

Is er al sprake geweest van eventuele voorverwarming van de ingangslucht in de aardbuis bvb aangepaste zonneboiler ?
Of is dit niet haalbaar voor 200 m3/h bij lage buiten temperatuur ?

dirkk

Dirk K

" Is er al sprake geweest van eventuele voorverwarming van de ingangslucht in de aardbuis bvb aangepaste zonneboiler? "
Er zijn al een paar honderd tussenkomsten i.v.m. AWW, maar ik begrijp niet waar je met die zonneboiler naar toe wil.

Hans

Dirk,

De aardbuis dient juist om de aangezogen lucht voor te verwarmen in de winter en in de zomer af te koelen
De aardbuis ligt op een diepe van ongeveer 2 m hier is er een temperatuur van ongeveer 10°C
Als je nu lucht door de buis aanzuigt in de winter van bv -5°C
zal deze aan de uitgang al voorverwarmt zijn hierdoor zal de warmtewisselaar van de balansventilatie niet bevriezen en is het energieverlies ook 'n stuk kleiner
In de zomer zal de aangezogen lucht bv.28°C worden afgekoeld hierdoor kan je via de ventilatie je huis iets verfrissen als de balansventilatie 'n bijpas functie heeft.
Mvg Luc

Is er eigenlijk een reden waarom je de flexibele buis niet zou laten doorlopen tot aan de ventilatieunit ? Dit spaart niet alleen een verbinding uit, maar maakt het eventueel ook nog gemakkelijker om bochten in de buis te verwezenlijken. Ik zie niet meteen waarom de buis 30 m onder de grond mag lopen zonder probleem, maar als hij het huis binnenkomt plots moet vervangen worden door een metalen buis.

Bob

Dat mag wel, maar je bochten zijn 10 keer groter dan wanneer je metalen bochten gebruikt. En als je in de kelder de condens wil opvangen, moet je toch de buis onderbreken. Maar het is zeker geen plicht.

Hans

goedenavond,

Als je bvb de eerste meters of alleen de vertikale ingangsbuis zou voorzien van een warmtewisselaar welke in de wintermaanden de eerste koude uit de aanvoerlucht zou halen
kan je misschien al 1 of 2 graden winst doen.
Als je deze warmteoverdracht dan zou doen met een zonneboiler welke in de winter toch ook 40 graden snel bereikt verbruik je enkel je eigen energie.

groetjes dirkk

Dirk K

Je kan perfect een zonne-WW plaatsen op ded toeveoer van de ventilatielucht, maar 40°C? Dat is och wel wat optimistisch, ik zou al tevreden zijn als je de lucht van 0° tot 10°C kan opwarmen. Tenzij je alle warmte voor de ventilatielucht zou gebruiken, maar ik zou eerder opteren om dat beetje warmte dat je kan recuperen voor sanitair water te gebruiken.

Hans

Hallo forum,
nog een vraagje ivm. AWW.

Waarom wordt de aanzuigbuis eerst een heel stuk langs de ondergrond van de tuin geleid en pas op het einde onder de vloerplaat;

Ik zou eerder zoveel mogelijk van de buis (eventueel in lussen) onder de vloerplaat laten komen , reden :

- in de zomer aanzuig van meer koelere lucht (geen
zonnewinsten)
- in de winter blijft het onder de vloerplaat meestal toch iets warmer dan in de "vrije aarde" : dus aanzuig van iets warmere lucht.

- derde reden : bij de graafwerken wordt de grond onder de vloerplaat toch al uitgegraven , die in de tuin niet.

of zie ik het helemaal verkeerd ???

Als je de AWW onder de vloerplaat legt, kan je er wel niet meer aan als er zich een probleem zou voordoen. Wij zitten eigenlijk met hetzelfde probleem, want als we de buis niet onder de vloerplaat leggen, moeten we zo'n 10 meter door de kruipruimte (tot aan de BV). Ik vraag me af of dat efficiënte van de AWW niet gaat teniet doen? Maar onder de vloerplaat vind ik toch ook maar riskant...

Greetz,

Jan.

>Hallo forum,
>nog een vraagje ivm. AWW.
>
>Waarom wordt de aanzuigbuis eerst een heel stuk langs de >ondergrond van de tuin geleid en pas op het einde onder de >vloerplaat;
>
>Ik zou eerder zoveel mogelijk van de buis (eventueel in >lussen) onder de vloerplaat laten komen , reden :
>
>- in de zomer aanzuig van meer koelere lucht (geen
>zonnewinsten)
>- in de winter blijft het onder de vloerplaat meestal toch >iets warmer dan in de "vrije aarde" : dus aanzuig van iets >warmere lucht.
>
>- derde reden : bij de graafwerken wordt de grond onder de >vloerplaat toch al uitgegraven , die in de tuin niet.
>
>of zie ik het helemaal verkeerd ???

Wanneer de AWW-buis door je kelder moet lopen, kan je het stuk voor het BV-toestel goed isoleren. Dat hoeft dan geen grote consequenties te hebben op het rendement.

Bij "alternatieve buistrajecten" moet je altijd wel voor ogen houden dat het mogelijk moet zijn om de buis periodiek te reinigen. Dat gaat m.i. nog altijd het makkelijkst en het efficiëntst als ze een zo recht mogelijk recht traject volgt.

Wout

Bedankt voor de info. Onze grond is helaas niet groot genoeg om 30 à 40 meter rechtdoor te leggen, dus plannen wij een een bocht van 180° door de buis in een een halve cirkel met een straal van 5 meter leggen. Is dat haalbaar qua luchtweerstand en reiniging? (totale lengte 40 m)

Greetz,

Jan.

>Wanneer de AWW-buis door je kelder moet lopen, kan je het stuk voor het BV-toestel goed isoleren.
>Dat hoeft dan geen grote consequenties te hebben op het rendement.
>
>Bij "alternatieve buistrajecten" moet je altijd wel voor ogen houden dat het mogelijk moet zijn om de buis
>periodiek te reinigen. Dat gaat m.i. nog altijd het makkelijkst en het efficiëntst als ze een zo recht
>mogelijk recht traject volgt.
>
>Wout

Wat het reinigen betreft: ik heb die vraag ook gehad; meer bepaald naar hoe je dat dan moet realiseren: een trekdraad voorzien in de AWW om er een vod of iets dergelijks door te trekken? Het antwoord toen was dat dit in de praktijk niet gebeurt; en zonder trekdraad zie ik geen andere reinigingsmogelijkheid. Mijn AWW ligt er al, nog niet in gebruik, maar er ligt wel nog een trekdraad in. In de kelder ga ik ook eerst een 4-tal meter door een kruipkelder, en ben van plan dit stuk goed te isoleren.
Of het allemaal goed werkt weet ik nog niet, de bouw is nog volop bezig (één en andere te bekijken op www.francescov.tk)

Kijk eens op deze site.

Geeft voorbeelden van reining van luchtkanalen

http://www.veteo.com

Mvg

Benny

Goedenavond iedereen,

Sinds kort krijg ik vele E-mails over AWW die eigenlijk niet bestemd zijn voor mij.
Ik ben blij met de info maar daarentegen zullen er anderen de nodige informatie niet krijgen en dat is niet de bedoeling van het forum denk ik.

groetjes en hopelijk wordt alles rechtgezet

dirkk

Goedenavond iedereen,
ik zie bij veel AWW-buisconstructies dat deze voor ze de woning binnengaan (op het laagste punt) eindigen in een soort condensatieopvangput.

Is deze voorziening werkelijk nodig ?

Het beetje condensvocht in de toevoerbuis zal bij een bestendige luchtaanzuig toch wel verdampen ?

Ik ben vooral bang voor grondwaterinfiltratie in deze open (bodemloze) put .

Geert

In ons landje zal je altijd met een gesloten put moeten werken, en indien nodig het water er uitpompen. Maar als je een kelder hebt kan je natuurlijk beter de buis tot binnen voeren en daar een opvang voor het condenswater voorzien.
Zolang deze buis door de kelder loopt is isolatie meestal niet nodig, tenminste als ie vorstvrij is. Maar het kan daar dan nodig zijn om te isoleren om condens aan de buitenkant van de buis te vermijden.
Bij kruipruimte's, daar durft het al eens vriezen, daar zou ik isoleren zeker aanbevelen.

Hans

Allen, wij denken eraan om met een AWW te werken bij onze nieuwbouw. Moet de AWW een minimumlengte hebben en moet deze in een rechte lijn worden gelegd of is een (flauwe) bocht ook mogelijk. Deze info hebben wij nodig bij het zoeken naar een bouwgrond.
P.S. Forummers die grond te koop hebben in het westen van Limburg mogen dit altijd meegeven.
Bij voorbaat dank.

Roel,
Alle info kan je vinden bij PAUL LUFTUNG. Deze firma wordt aanzien als de referentie voor balansventilatie.
Mon

Mon, een "e" vergeten bij Paul Lueftung. Als je zoekt op Paul Luftung kom je op een aantal niet-katholieke sites uit.

Roel,
Bij mij lukt het wel op die manier.
Je kan het best een buis rechtdoor laten gaan, lengte 40m, diam. 200mm, 2m diep. Op het forum staat er ook voldoende uitleg.
Mon

Roel
Hoe minder weerstand, hoe beter. Maar een bocht kan echt geen kwaad hoor. Om toch iets of wat effect te hebben ga je best niet korter dan 30m. Maar je kan hem net zo goed ro,d het huis leggen. Werk je met een flexibele buis gaat dat zonder probleem, werk je met starre buis, gebruik dan geen bochten van 90° maar 2 van 45° of 3 van 30°.

Hans

Waarom wordt er nooit over een "prefab" systeem als de Terra Air Home gesproken? ventiline.be/terraairhome%20ventilatie.htm Margo

Margo

Daar heeft de prijs misschien iets mee te maken? Want dat systeem kost al snel 2000 euro.

Hans

Hans,

Als ik alles uit het voorgaande goed begrepen heb, is het ideaal als je buis in het grondwater zit. Hoe doe je dat dan met je condensputje? Ook dat moet dan waterdicht zijn... Je spreekt in de voorgaande mail met Margo over de kostprijs dat systeem. Wat kost een gewoon systeem dan ongeveer? (de buis alleen kost een 300€ meen ik maar alle overige benodigdheden??? zoals de filters...) en de balansventilatie wat moet ik mij daarbij voorstellen. Natuurlijk hangt het hier ook van de leidingen in huis af.... Heb je hier ook leidingen uit één stuk of zijn dit allemaal stukken die je aanelkaar moet koppelen en in welk materiaal is dat dan.
Ik heb al op veel plaatsen gezocht maar nog niets concreets gevonden, ook via de zoekfunctie hier heb ik al geprobeerd.

Marc

Marc

AWW: waterdichte buis, waterdichte mof, waterdichte condensput, ook als je niet in het grondwater zit.
7 a 800 euro, filter 250 a ..., afhankelijk van het type.
Balansventilatie: wat mij betreft, spiraalgefelste gegalvaniseerde buis (standaardlengte 3m) en dito hulpstukken.

Hans

Allen ,

Ik krijg nog steeds deze staart van het forum elke dag als E-mail.
Geen probleem !?
Maar velen krijgen dan die mail niet !!

Is hier een systeemmmanager die dit kan en/of wil oplossen !? Al is het maar voor het forum

Jeroen,

Daarom durf ik bijna niet meer aan het forum deel te nemen want dan wordt het alleen maar erger met de misgelopen E-mails zoals vorige weken.

graag oplossen aub

dirkk

Dirk K

Als je ooit hebt deelgenomen aan een vraagstaart en het vakje "Ik wil graag een bericht per e-mail als er een reactie komt" (onderaan het antwoordscherm) aangevinkt laat staan, krijg je elke reactie in de bus, men gaat er vanuit dat je daarin geinteresseerd bent.
Iedereen die deelneemt aan een vraagstaart krijgt dan normaal gesproken alle reactie's toegestuurd.

" Daarom durf ik bijna niet meer aan het forum deel te nemen want dan wordt het alleen maar erger met de misgelopen E-mails zoals vorige weken. "
Wat is er dan misgelopen de vorige weken?

Hans

Marc,

bij de prijzen die Hans opgeeft moet je eventueel nog wel rekening houden met de kostprijs om een sleuf te maken van 30 meter lang en 2 meter diep. Als je dat niet zelf kan (lijkt me een echt titanenwerk) moet je het laten doen of een kraan huren, en dat kost uiteraard ook geld.

Wout

Wout, Marc

Klopt, maar het ging mij om het vergelijk TerraHome en de "klassieke" AWW, vooral naar aanleiding van de vraag waarom er niet over de TerraHome werd gesproken. Bij deze laatste worden twere of drie buizen gebruikt, dus nog wat meer graafwerk.

Hans

Hans, Christophe, Wout en....

Als ik dan snel even reken kom ik voor de AWW als ik het allemaal zelf doe op een 1.000,00 - 1.500,00 euro uit. Voor de balansventilatie, de leidingen en alle overige benodigdheden, hoeveel moet je daar ongeveer voor rekenen?
Ik weet wel dat dit natuurlijk afhangt van een heel aantal punten maar zo ruw weg...

Kan ik met de afgevoerde lucht mijn kruipkelder verluchten? Hier heb ik momenteel een enorm probleem met condensatie. Ik weet wel dat de afgevoerde lucht uit de vochtigste plaatsen van het huis komt, maar die worden op en al 1-1,5u per dag gebruikt.

Groeten,

Marc

Marc

Leidingen, als je ze zelf legt zou ik dat op een 1000 euro begroten als je woning een beetje compact is, 1500 in het allerslechtste geval.
Het toestel, daar heb je prijzen van 1400 tot 3500 euro.

" Kan ik met de afgevoerde lucht mijn kruipkelder verluchten? "
Verluchten zeker wel, maar of je geen condens gaat krijgen is de vraag. Met de AWW gaat de lucht die je uitblaast noch altijd een graad of 10 zijn, in de koude kruipruimte gaat deze lucht verder afkoelen en zou dan op zijn beurt kunnen condenseren. Als je dat al doet zou ik toch nog de mogelijkheid voorzien om via een ander w

Hans

Beste

Is er een voorkeur voor de plaatsing van de aanzuiging van de AWW nl thv van westelijke of oostelijke gevel.
Oostelijk: aanzuigpunt zit in de zomer vanaf de middag continue in de schaduw
Westelijk: in de zomer vanaf de middag in de blakende zon, in de winter is er sowieso weinig invloed van de zon.
Zuidelijk en noordelijk niet toepasbaar voor mij
Mvg

Benny

Marc,

Ik had ook in een kelder problemen met condensatie en heb uiteindelijk aan de noordkant en westkant een gat geboord van diameter 110 mm en een buis opgezet en condensprobleem is weg. Gebouw of kelder is 1 ruimte van 30M2 en staat vrij opgesteld en heeft als buitenvlak alle windrichtingen.

Succes

Hans V.

Hans en Hans,

Momenteel zijn er 4 gaten (2 op NO en 2 op het ZW)maar toch blijft de condens er enorm aanwezig. Vorig jaar was dit het hele jaar door maar door wat aanpassingen had ik het volledig droog gekregen. Alleen de laatste 2-3 maanden is het drijfnat van de condens. De vocht verdampt nog uit de en condenseert tegen de welfsels. Daarom dacht ik dit met de afvoer van het ventilatiesysteem te kunnen oplossen. Kan ik nog op een andere manier ventileren ???

Marc

Eens proberen met een laag schelpen in de kelder te storten, doet wonderen met vochtige kelders blijkbaar.

Benny

Speelt weinig rol, ik denk nier dat je aan het andere uiteinde van de AWW 1 graad verschil zal krijgen.

Hans

Marc,

Nu Hans het zegt, inderdaad schelpen hebben een goede vochtregulator. Dirk Andelhofs heeft hier ervaring mee. Het zijn vooral nederlandse firma's die deze werkzaamheden uitvoeren.

Hans V.

aangezien de gaten op zich onvoldoende ventileren is een geforceerde ventilatie misschien de oplossing.
Echter ,als de ingezogen lucht een hoge vochtigheidsgraad heeft zoals dezer dagen zal het moeilijk zijn om de kelder goed droog te krijgen.
Misschien eerst eens zoekn hoe de hoge vochtigheidsgraad in de kelder komt!Een perfecte waterdichte kelder is normaal kurkdroog met een natuurlijke isolatie.

Beste

Hoe detecteren jullie vocht in de AWW.
Verzameld condens plan ik via een alleszuiger weg te zuigen maar hoe weten jullie wanneer zonder elke dag te moeten gaan kijken.

Mvg

Benny

Kan er aan de onderzijde van de condensput geen aftakking gemaakt worden met een dunnere buis die dan evenwijdig met de dikke buis omhoog geleid wordt en waardoor de condens kan worden weggepompt?
Blijkbaar zijn alle systemen voor het verwijderen van condenswater nog "doe het zelf systemen" of heb ik het bij het verkeerde eind?

Peter

Beste forumleden,

In alle eerlijkheid: ik heb toch ook mijn bedenkingen bij het nut van een AWW. Als ik alles goed kan volgen kun je met een AWW:

- De aangevoerde lucht wat laten afkoelen in de zomer
- De aangevoerde lucht wat laten voorverwarmen in de winter

Als je nu een balansventilatie hebt met warmterecuperatie, dan wordt de aangevoerde lucht in de winter sowieso al voorverwarmt door de "vuile" lucht die je afvoert. Het beetje extra dat je nog kan winnen door uw aangevoerde lucht al te gaan voorverwarmen in de AWW lijkt mij behoorlijk verwaarloosbaar te zijn. De warmterecuperatie van het toestel kan op zich immers al een behoorlijk rendement verwezenlijken. (> 90%)

Als je nu ook uw balansventilatie in de kelder plaatst, daar waar het in de zomer toch altijd wat koeler is, en van daar de lucht laat aanvoeren, dan heb je toch ook al wat gekoelde lucht in de zomer, of niet? Het enige probleem dat je dan in mijn ogen kan hebben is, wanneer de geur in uw kelder niet helemaal 100 procent is.

Eerlijk waar: ik zie het grote voordeel niet in van dit systeem. Hetgeen ik uit alle berichten kan opmaken is dat het voordeel van een AWW verwaarloosbaar is, dat het u veel geld kost om het te installeren, en dat je vochtproblemen gaat opzoeken. Maar misschien denk ik te simplistisch.

Kan iemand mij eens concreet vertellen waarom ik persé geld moet uitgeven aan iets dergelijks?!

@David: Als je luchtdicht bouwt zoals het hoort en jij gaat lucht aanzuigen vanuit je kelder, deze je woning inblazen en de vuile lucht uit de woning naar buiten blazen...

Van waar haal jij je verse lucht ? Of ga je een venster open zetten in jouw kelder ? Het gaat om BALANS ventilatie.. er wordt evenveel lucht IN als UIT de woning geblazen.

In de winter is het voorverwarmen van de lucht misschien toch wat overroepen... maar de koeling lijkt me wel zeer interessant. Echter persoonlijk vind ik het de prijs niet waard.. ik zal de ventilatie om 3u 's nachts wel een uur of 2 op de hoogste stand laten draaien om in de zomer wat af te koelen.

Dat je uw woning zoveel mogelijk luchtdicht laat, daar kan ik inkomen. Maar in uw kelder zitten toch allemaal verluchtingsgaten? Of is dit ook not done.

Bij een LEW in combinatie met een kelder, wordt daar de kelder niet met verluchtingsbuizen verzien (zoals wettelijk ?) en de kelder via een deftige deur en muurisolatie afgesloten van de rest van de woning.

De plannen van onze K23 zijn af en hier zijn 2 verluchtingsbuizen voorzien in de kelder. IK wou dan de
muren naast de trap naar boven isoleren en een deftige (buitendeur) deur nemen ?

Ik heb ook wat getwijfeld over het al dan niet plaatsen van een AWW. Uiteindelijk toch gedaan omdat:

- de extra kost is niet zo groot eens je gekozen hebt voor de BV (zeker als je ze zelf steekt);
- ik het interessant vond om mijn lucht nu vanop het einde van mijn tuin aan te zuigen, ipv dicht bij de straatzijde.
- in de zomer alle beetjes kunnen helpen om het koel te houden.