ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik bouw een nieuw huis dat redelijk geisoleerd is.
Men zegt hoe meer je isoleert hoe meer je moet ventileren.
Ik wil geen mechanische ventilatie in huis.
Als ik boven de ramen een verluchtingsrooster plaats;
1)is dit dan voldoende?
2)moet de verluchtingsbuis door de spouw tot aan de buitenkant van het buitenspouwblad komen, of is het voldoende dat je lucht van de spouw gebruikt?
3)Wat met koude bruggen?

Dank

Reacties

Welke redenen heb je om te kiezen voor roosters in de ramen?
Natuurlijk is dit over het algemeen in aanschaf de goedkoopste manier, maar de uiteindelijke gevolgen van deze manier van ventileren zullen u veel meer geld gaan kosten.

Mvg

Eric

Lima,
Bereken eerst de kostprijs van al die ventilatieroosters,dan de kostprijs van het warmteverlies via deze roosters. Dan pas kan je evalueren en nadenken over ,, waaarom geen balansventilatie?,,
Mon

Lima,

Het is niet omdat je veel isoleert, dat je meer moet ventileren, maar omdat bij goed aangebrachte isolatie, je alles luchtdicht hebt gemaakt.

Geen kieren en spleten dus. En dus moet je zelf lucht binnenbrengen.

Roosters is het meest eenvoudige. Je plaatst ze boven ramen van leefruimte zoals slaapkamers en living.

Zorg dan wel voor een continue afzuiging in natte ruimtes zoals badkamer, wc, keuken,...

En een doorvoer (meestal spleet onder de tussendeuren) tussen aan- en afvoer.

Roosters plaats je best op minstens 1.8 m hoogte. Hoe hoger hoe beter eigenlijk om tocht te voorkomen. Kies steeds voor windrukonafhankelijke roosters. Die hebben een klepje dat dicht waait als het te hard waait.

In een 'normaal' huis gaat er veel meer energie verloren door muren/dak... dan door die ventilatieroosters.

Isoleer je echter wat meer (en dat is zeker aan te raden) dan is het energetisch zinvoller om mechanisch te ventileren. Anders heb je wel veel geld aan isolatie gegeven, maar komt de koude toch nog binnen langs de roosters.

Geert

Lima

Wat sommige verkopers ook mogen beweren, de roosters halen niks uit. Zoals Geert al aanhaalde moet je continu afzuigen, want als er geen lucht naar buiten gaat, kan er ook geen binnenkomen langs de roosters. En dus kom je eigenlijk altijd bij mechanische ventilatie uit. En je huis eerst isoleren, en dan overal terug gaten inmaken? Waarom bouw je dan niet zoals 40 jaar geleden? Dan had je geen ventilatie nodig. (maar wel een stevige energierekening).

Hans

OK dan, mechanisch ventileren. Kennen jullie systemen(merken) die hun dienstbaarheid hebben bewezen?
Wat is de gemiddelde prijs van een installatie?
Ik heb drie jaar in Texas gewoond waar alles gekoeld en verwarmd word via buizen en hygienisch kan je dat niet noemen. Hoe onderhoud je het buizensysteem?

Dank

Eric,

niet akkoord, raamroosters, de betere zijn zeker niet goedkoper dan balansventilatie

zelfregelende verborgen roosters in juiste kleur, in elke kamer voldoende aantal meter volgens norm kosten stukken van mensen

en dan het slechte comfort nog niet in rekening gebracht + energieverlies

Stefan

Lima

Er is een ruime keuze aan toestellen die goed presteren.
De belangrijkste criteria zijn:
* tegenstroomwarmtewisselaar (geen kruisstroom, slechter rendement)
* gelijkstroommotoren (DC)
* constant flow ventilatoren
* geluidsniveau

Belangrijke aspecten bij de installatie:
* steeds ronde vaste kanalen gebruiken, zeker geen PVC;, bij voorkeur gegalvaniseerde spiraalgefelste buis (spiralit buis)
*goede luchtdichtheid
*goede filters aan de aanzuigzijde van de buitenlucht, bij voorkeur F7 (filtert het overgrote deel van pollen uit, maar ook een belangrijk deel van de roetdeeltjes)
* geen hoge snelheden, max 3m/s, niet zoals bij koeling waar men tot drie keer sneller gaat. (vanwege geluidshinder)
* bij voorkeur met aardwarmtewisselaar.

gemiddelde prijs, vanaf 4000 tot 7000.

onderhoud: met een goeie filtering blijven je buizen vrij zuiver, maar ronde buizen kunnen ook schongemaakt worden door gespecialiseerde firma's.

Hans

Hans,

Wat zou jij doen in Zuid-Frankrijk i.v.m. ventilatie?
Zou jij een mechanische afzuiging doen of meteen een corecte banlansventilatie met recuperatie van warmte?

Dank je.

Jan

30-11-2005 23:31 IP: logged hans delannoye

Lima

Wat sommige verkopers ook mogen beweren, de roosters halen niks uit. Zoals Geert al aanhaalde moet je continu afzuigen, want als er geen lucht naar buiten gaat, kan er ook geen binnenkomen langs de roosters.

Hans

Hans dit is onwaar, er zal altijd lucht uit de ruimte verdwijnen omwille van druk (temperatuurs)verschillen tussen binnen en buiitenlucht!

Tom,

klopt gedeeltelijk. Je hoeft niet mechanisch af te zuigen om via roosters lucht binnen te brengen.
Maar dan wordt het wel heel oncontroleerbaar vind ik.

Het minste wat je dan moet doen is een afvoer hebben (hoge schouw) in je natte ruimtes én deze afvoer moet ervoor zorgen dat alle roosters effectief als aanvoer werken.

Je kan dit wel gedeeltelijk berekenen (je bepaalt een 'neutraal drukvlak' en elke opening daaronder laat lucht binnen, daar boven werkt een opening als afvoer) maar uiteindelijk heb je geen vat op de grillen van wind. Tenzij je dan nog een CFD van het gebouw maakt om dat te gaan inschatten en...en.. en...

Volledig natuurlijke ventilatie, zonder regeling die rekening houdt met temperaturen, wind, CO2,... is volgens mij dus niet echt gecontroleerde ventilatie.

volgens de norm kan je inderdaad voldoende en gezond ventileren als je
- in de badkamer, keuken en WC een schouw maakt tot buiten; die zal dan door natuurlijke trek (temperatuursverschil en wind) lucht uit je huis zuigen
- in de slaapkamers en leefkamers roosters boven de ramen steekt (of in de muren maakt) dan komt er langs daar terug verse lucht binnen en is je huis verlucht.

MAAR:
- natuurlijke trek werkt op temperatuursverschillen + wind dus... een koude winterdag met veel wind = heeeel veel trek en dus heeeeel veel koude lucht die via de roosters binnenkomt
- een windstille lentedag (binnen even warm als buiten) = GEEN trek dus... GEEN verluchting.

BESLUIT: dit is TOTAAL ongecontroleerd en eigenlijk zinloos: op de dagen dat je het meest je warmte in huis nodig hebt gaat de natuurlijke trek die vollen bak naar buiten zuigen; op de dagen dat die warmte naar buiten mag heb je net geen ventilatie...

DUS: ik ben voorstander van balansventilatie met warmterecuperatie (= een mechanisch systeem waarbij vanuit één centraal toestel naar elke kamer wordt afgetakt, en dat toestel zorgt dat er in de leef/slaapruimtes verse lucht komt, dat uit de natte/geurende ruimtes de lucht wordt weggezogen én dat de warmte uit de binnenlucht wordt overgedragen op de koude lucht die wordt binnengezogen. zo een toestellen werken met "constant flow" ventilatoren, dus ofdat het nu veel waait buiten of niet: je ventileert altijd net evenveel, dus bent zeker van een juist debiet. + de warmte blijft grotendeels binnen waardoor je energiefactuur niet nodeloos stijgt bij ventilatie.

wat ik persoonlijk wel HEEL belangrijk vind is dat de binneninstallatie VOLLEDIG uit metalen buizen bestaat: deze zijn makkelijk te reinigen én gezonder dan de PVC buizen én door hun grote diameter hebben ze een lage wrijving van de lucht waardoor de ventilatoren minder gaan gebruiken dan bij smalle kunststofbuizen!

groeten,
christophe

PS: wat is het verbruik van mechanische ventilatie? een goed toestel gebruikt gemiddeld 70 watt = 613,2 kWh op jaarbasis = 91,98 euro/jaar om GEZOND te ventileren MET grotendeels behoud van warmte!

als je een ventilatiesysteem neemt waarbij mechanisch wordt geventileerd ZONDER recuperatie van de warmte in de ventilatielucht dan verbruiken je motoren EVENVEEL (dus ook 100 euro/jaar), maar... ga je nog alle ventilatielucht moeten opwarmen en dat is 100n euros per jaar!

en bij natuurlijke ventilatie heb je geen verbruik van motoren maar moet je OOK meerdere 100n euros per jaar aan koude ventilatielucht verwarmen, dus na x jaar is dat zelfs verlieslatend in vergelijking met een goede balansventilatie!

Tom

" er zal altijd lucht uit de ruimte verdwijnen omwille van druk (temperatuurs)verschillen tussen binnen en buiitenlucht! "
Natuurlijk, geen enkel huis is volledig luchtdicht, er zal dus altijd wat lucht uitgewisseld worden, ook zonder ventilatieroosters! Maar daar gaat het eigenlijk niet om, je zal me ventiletieroosters nooit een woning continu terdege kunnen verluchten, je hebt yenminste ergens afvoeren nodig, en dan verlies je massa's energie, zonder dat je zeker bent dat de woning degelijk verlucht wordt.

Jan

Voor mij maakt de plaats geen verschil, als het te warm is, of tijdens het stookseizoen, laat ik bij voorkeur de ramen gesloten, zodat ik enige controle krijg over mijn binnenklimaat. Enkel in de tussenseizoenen als de buitent° in de buurt van de binnent° liggen, kan je met de ramen open leven.

Hans