renovatie oud plafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forummensen,
ik ben een huis van een dikke 100 jaar oud aan het renoveren. onder de vorige eigenaar waren er problemen met waterafvoer in de badkamer, waardoor er jarenlang water in de houten badkamervloer is gelopen, en dat water is doorgesijpeld naar het plafond van de onderliggende kamer. gevolg: twee dagen na de ondertekening van de verkoopakte is ongeveer 1,5m2 van het vochtige plafond naar beneden gevallen.
de eenvoudigste oplossing bestaat er uiteraard in om het volledige plafond te verwijderen en een nieuw plafond te steken (of zelfs een vals plafond onder het bestaande plafond), maar het authentieke plafond is zo mooi versierd dat ik het graag zou herstellen in plaats van het volledig te vervangen.
op dit moment heb ik alle stukken van het plafond die waren aangetast door het water eraf gehaald (dus ook de vochtige stukken die nog waren blijven hangen na de instorting), met een behoorlijke veiligheidsmarge, en heb ik het gat in het plafond min of meer rechthoekig gemaakt. het is mijn bedoeling om in het rechthoekige gat gipsplaten aan te brengen die aan het ene uiteinde op de muur aansluiten en aan het andere uiteinde aan het deel van het authentiek plafond dat er nog hangt. bij de uitvoering hiervan zijn er een aantal factoren waarover ik graag jullie advies zou horen:

1. aangezien ik zo veel als mogelijk met ekologische materialen probeer te werken, dacht ik om eerder gipsvezelplaten (fermacell) dan gipskartonplaten (gyproc) te gebruiken. ik meen immers uit de vele forumberichten daarover te kunnen afleiden dat de eerste nog iets ekologischer zijn dan de tweede. het enige waar ik mij zorgen over maak is het gewicht van de fermacell platen. ze zijn immers nogal wat zwaarder dan hun gyproc tegenhangers, en ik vraag me af of dat een probleem is als je ze toepast bij een plafond. ik zou tegen de balken van het plafond (en van de bovenliggende vloer) eerst dwarslatten bevestigen en daartegen de gipsplaten.

2. het meest kritische punt van de herstelling is uiteraard de naad waar de gipsplaten aansluiten op het authentieke plafond. ik vraag me af of er een voegmiddel bestaat dat een lichte mate van beweging toelaat (zowel horizontaal als verticaal) tussen het oude en het nieuwe deel van het plafond, zonder dat er barsten optreden.

3. uiteraard wil ik ervoor zorgen dat de gipsplaten nadat ze bepleisterd zijn op dezelfde verticale hoogte hangen als het authentieke plafond. daarvoor moet ik wel vooraf weten hoe dik de bepleistering op mijn gipsplaten gaat zijn. hoeveel mm bepleistering wordt er typisch op een gipsvezel- of gipskartonplaat gezet? of is bepleisteren niet nodig en kan ik meteen op de gipsplaten schilderen? (merk op: ik heb nog nooit met gipsplaten gewerkt)

alvast bedankt voor jullie advies

toon

Reacties

Dat gipsvezelplaten ecologisch beter scoren dan gipskartonplaten mag nu wel eens voorgoed naar het rijk der fabelen worden verwezen. De bekende merken hebben nu allemaal platen op de markt zonder fosforgips.
Voor plafonds voldoen gipskartonplaten zeker en vast. Als je ze wil bepleisteren neem je best een plaat van het type gyplat : deze worden hiervoor gemaakt.