mechanische balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik volg nu al een tijdje de polemiek op deze site rond
mechanische balansventilatie.
De complexiteit om tot een goed resultaat te komen,
het geluid, stof, enz. ,alsook klachten van mensen die
proffessioneel in de bouw zitten en het systeem zelf
hebben toegepast (maar alles behalve tevreden zijn),
knagen serieus aan mijn motivatie om het systeem toe
te passen
Als men dan ook nog leest in "Bouwen met ambitie"
van Viba (de nederlandse tegenhanger van Vibe) dat zij
mechanische balansventilatie om allerhande redenen
niet aanbevelen, tja dan weet ik het niet meer

Reacties

De nieuwe Vibe al gelezen?

Continue ventileren is de enige juiste manier.

jeroen

Ik denk dat Patrick zich afvraagt of dat nu mechanisch moet of niet.

Patrick, welke argumenten gebruikt VIBA?

Geert

Jeroen,

maar met welk toestel ?

problemen over ORCON niet gelezen, en er wordt niets aan gedaan, dat vooral is erg.

Paul : een heel stuk duurder

Stork : weinig communicatie met deze mensen, weinig verdelers

Viessmann : ook negatieve commentaar gelezen

...

Stefan

Stefan,
Er zijn nog een heleboel andere merken. Vooral Duitse. Toch geef ik Orcon nog krediet. Als zij de problemen kunnen oplossen is dit een degelijk toestel. Zij hebben reeds veel beloofd maar weinig gedaan. Ik hou jullie op de hoogte ivm. hun gemaakte afspraken. Komen zij hun beloften niet na, dan heeft orcon een serieus probleem.
Orcon spreekt ook over een nieuw HRC/AWW, maar daaover zijn geen gegevens beschikbaar. Althans niet op internet. Alléén een slagzin kan je lezen op hun web. Heel pover.
Mon

Kan iemand mij uitleggen wat de problemen met Orcon dan wel zijn ? ik sta op het punt een hrc te kopen.

piet

Om op de originele vraag van Patrick terug te komen. Op http://ggd.leones.biz/kennisnet/uploaddb/downl_object.asp?atoom=26282&VolgNr=0 vond ik het volgende:

"(Balans)ventilatie en binnenmilieu in Groningen en Zuidhorn

Wanneer: 2000

Casus: Gedurende 6 dagen zijn er metingen verricht in woon- en slaapkamers van 28 woningen, de helft met balansventilatie en de andere helft met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht.

Resultaat: In de meeste woningen, zowel met als zonder balansventilatie, schiet de ventilatie tekort. De capaciteit van het mechanische ventilatiesysteem voldoet, ook in de hoogste stand, niet aan de eisen van het Bouwbesluit. De maximumcapaciteit van het balansventilatiesysteem wordt zelden gebruikt vanwege een niet-acceptabel geluidniveau.
N.a.v. het verschenen rapport is men alerter geworden op de kwaliteit en dimensionering van (balans)ventilatiesystemen.

Meer informatie: Meijer, G. & Duijm F. (2002) Zuinig warm en schoon; (balans)ventilatie en binnenmilieu, metingen in 28 woningen. Groningen: GGD Groningen. www.ggdkennisnet.nl zoeknummer 26857 "

Veel hangt waarschijnlijk af van de dimensionering, etc ... van het ventilatiesysteem, maar dit onderzoek geeft duidelijk aan dat het hebben van een systeem niet voldoende is, je moet het ook op de juiste manier gebruiken.

Edco

Er is 1 belangrijke voorwaarde, en daar voldoen nog de nederlandse, nog de belgische woningen aan, en dat is een luchtdichtheid met n50-waarde < 1.
Zowel de nederlandse als de belgische norm hebben het enkel maar over debieten, die overigens véééél te groot zijn. In een woning met een luchtdichtheid van 3 (wat reeds uitzonderlijk goed is in Belgie en Nederland, 5 zal dichter bij de realiteit liggen), mag je zoveellucht inblazen als je wil, het resultaat zal nooit optimaal zijn.

" De maximumcapaciteit van het balansventilatiesysteem wordt zelden gebruikt vanwege een niet-acceptabel geluidniveau. "
Klopt, dat is ook een typisch probleem voor de meeste Nederlandse toestellen (goedkoop maar akoustisch slecht scorend). Geluidsniveua's van 55 dB(a) en meer bij de middenstand zijn de regel, bij maximum debiet kom je toestellen tegen die eerder aan een straaljager doen denken dan aan een venilator. Voorbeeldje van een toestel, bij 241 m³/h 82.9 dB bij 63 Hz, 73.3 dB bij 125 Hz, 64.9 dB bij 250 hZ, 52 dB bij 500 Hz, 47.1 dB bij 1 kHz, 41.3 dB bij 2 kHz, 32.2 dB bij 4 kHz en 19.1 bij 8 kHz. In de hoge tonen liggen de waardes dus merkelijk lager, maar die zijn ook veel makkelijker te dempen. Het gewogen gemiddelde bij 241 m³/h ligt op 61.9 dB(a), gemeten in een ruimte waar de unit geinstalleerd is met 10m² geluidsabsorbtie, plaats zo'n toestel in een kale ruimte, en de herrie is noch een stuk groter. Wolfgang Feist van het Duitse Passivhausinstitut heeft deze zomer nog een brief gestuurd naar alle fabrikanten die bij hen gekend zijn om hen op de problemen te wijzen met dit soort toestellen. Want een goede LEW staat of valt met de balansventilatie.

Hans

Hans,

goedgezind ?

voor de EPR gaat men uit van 12 voor het natuurlijk ventilatieverlies, tenzij je anders kan bewijzen.

tijdens cursus werd verteld dat dit proefondervindelijk werd vastgesteld bij een staal van 200 woningen

gesloten bebouwing scoort weer beter dan HOB en deze weer beter dan OB.

bij laatste werden waarden gemeten van meer dan 50 !!!

woningen waren allemaal gebouwd tussen '90 en '99

lesgevers waren mansen van WTCB, dus niet van de minste.

Stefan

Tja, er is nog veel werk aan de winkel

vorige vrijdag module 4 specifiek over ventilatie en andere energie,

toe mwerd gezegd : balansventilatie plaatsen is de moeite niet waard want de belg bouwt toch niet winddicht

zelfde opmerkingen over zonneboiler ne pv : kost stukken van mensen en levert niets op in België

bij het laatste gedeelte werd een overzicht gegeven om zuinig te bouwen, zuiniger en heel zuinig, bij dit laatste was de WP weer kampioen ????

Stefan

in februari begin ik met de bouw van een vrijstaande eengezinswoning. Goed geisoleerd.
Ik heb reeds de vraag gesteld aan jullie over mechanisch ventileren of met roosters boven de ramen.Ik had ook gedacht aan een zonneboiler.
Ik hoor en lees vanalles. Wie kan de twijfel wegnemen.
Dank, Lieven

Lieven

Niet twijfelen, balansventilatoie nemen. Maar er wel voor zorgen dat je huis goed luchtdicht is?

" Ik had ook gedacht aan een zonneboiler. "
Als alles naar behoren dicht is, en je hebt nog geld over, dan gerust een zonneboiler nemen. Maar steek eerst je centen in een goede isolatie en dito luchtdichting. Zal veelmeer opbrengen.

Je twijfel wegnemen moet je zelf doen, bezoek een paar degelijk gebouwde woningen, en je zal merken dat het de moeite loont.

Hans

Hans,

Ik weet dat het niet de opdracht van dit forum is om merknamen te vermelden maar ik heb gelezen (op het forum) dat bepaalde merken voor mechanisch te ventileren toch niet voldoen. Ik lees op het forum dat de ventilatoren teveel lawaai maken. Zijn deze dan te licht voor hun opgedragen debiet? Kan je dan geen zwaardere plaatsen zodat deze maar op halve kracht moeten draaien? Je ziet, ik ben een volslagen leek. Ook voor de vloerverwarming, gasketel, zonneboiler
Welke merken/systemen zijn goed(prijs/kwaliteit) en van welke moet ik afblijven.
Ik begin met de werken februari dus het begint te dringen.

Toch bedankt,
Lieven

Lieven

Vraag aan 100 vakmensen welk de beste is, en je krijgt waarschijnlijk minstens 50 verschillende antwoorden. Op die vraag kan ik dus ook niet antwoorden, ik heb wel mijn voorkeuren, maar zijn dat daarom de beste? Ik ben overtuigd van wel - of toch tenminste dat het deugdelijke alternatieven zijn - maar misschien zit ik er ook wel naast.
Voor mij is vooral ook belangrijk dat de fabrikant/invoerder je een goeie service kan leveren. Want het beste toestel gaat wel eens stuk.

De mogelijke problemen bij balansventilatie zijn:
- teveel lawaai, vooral de lage frequenties, daartegen helpt alleen massa, ruwweg zou je dus kunnen stellen dat het zwaarste toestel het beste scoort.
- geen CF motoren, daardoor is de balans niet gegarandeerd en kan dus overdruk (niet zo erg) of onderdruk (problematisch bij het gebruik van open verbrandingstoestellen).
- slecht rendement van de WW (ingeblazen lucht dus kouder).
- slecht electrisch rendement (dus meerverbruik), ook binnen de DC-motoren heb je nog altijd zeer grote verschillen.
Neem je de laatste twee factoren in aanmerking, scoort een doorsnee Nederlands toestel bijna evengoed als de gerenommerde WRG90-thermos 200 DC van Paul (die meer dan het dubbele kost), deze laatste heeft een veel betere WW, maar een slechtere electrische efficientie.
Wat geluid betreft kan je mogelijk verbetering krijgen met een zwaardere motor, maar deze gaat dan toch ook weer meer verbruiken. De oplossing is een degelijk geisoleerd toestel, en dan is dat geluid geen probleem meer. Maar dat kost, en blijkbaar wil iedereen zo goedkoop mogelijk uit de hoek komen.

Hans

Beste Hans,

Sorry dat ik je niet eerder kon terugschrijven.
Hoe geraak ik met jou in contact? Persoonlijk.
Lieven

Lieven

Je kan alle deelnemers bereiken door op hun naam rechts te klikken.

Hans

Aan allen ....

Ik lees zeer vaak de vragen over, wat is een goeie ventilatie Unit ? etc... ik ben echter van mening dat een goed ontwerp van een volledige installatie, niet enkel afhangt van de keuze van de Unit alleen. Orcon, Storck en brink en vele andere zijn op zich goeie apparaten, maar dat is van ondergeschikt belang, want de Unit is slechts wat betreft een goed systeem een onderdeel van een geheel. Ik doe op zeer regelmatige basis controles op werven, waar men klaagt over geluid ! echter is het zo dat in 95% van de gevallen waar men in de eerste plaats denkt dat het de Unit is! de installatie de oorzaak is. De meeste installaties die wij hebben gezien zien er verschrikkelijk uit! Ik sta verstomd, om te zien op welke on-nouwkeurige en slordige manier de installatie's gebeuren heden ten dagen???
Als wij op deze manier de woonhuizen gaan ventileren, kan ik begrijpen dat sommigen een afkeer krijgen van systeem D, net zoals onze noorderburen... bende amateurs ?!? Verkopen is één ding, de klant het zelf laten installeren zonder een werfbegeleiding, inregeling is niet aanvaardbaar... er zijn nu nog tientalle klanten die klagen over geluid, waar er zelfs geen inregeling is gebeurd. Ik doe hierbij een oproep aan alle lezers op dit forum ! kies je Unit met zorg en naargelang je budget, maar laat je begeleiden op de werf, door een daarvoor geschikte vakman.

Hier zijn enkele installateurs met ervaring:

SSR ( Ventilatietechnieken ) Limburg/Antwerpen
Tel: 0496/808837
Ventimaxs ( Vl.brabant )
Tel: 0495544508
Wim Borgmans ( Borgmans ventilatie ).
Tel: 0474/466104

Gratis offerte met advies:
Tel: 089/504002

Zo, nu kan niemand meer zeggen ik vind geen geschikte installateurs... dit zijn de toppers in vlaanderen.

Veel succes, met jullie project

Johan L.

De bedoeling is niet om reclame te maken... want dat heeft den Hans niet graag ! maar wij wensen systeem D te promoten door te kunnen zeggen er zijn vlaanderen in tegenstelling tot onze noorderburen... goeie systemen in werking.

een bemerking...
Indien je woont in een minder goed luchtdicht huis met balansventilatie (zoals dus blijkbaar de meesten) waarom heeft dit zo een grote negatieve invloed op de ventilatie kwaliteit.

Ik versta da luchtdicht nodig is om energie te besparen maar waarom dit zo slecht is voor de ventilatiekwaliteit is mij minder duidelijk. (de miniscule spleetjes en kiertjes dragen ergens toch ook bij tot de totale ventilatie?)

Koen

Koen, heel vereenvoudigt: De ingeblazen lucht gaat in ruimte a door b.v.ondichte ramen naar buiten verloren en in ruimte b. woord door ondichte ramen lucht van buiten aangezogen en niet de schlechte lucht in de ruimte. Luchtdichtheid in absoluut noodzakelik.

ik sluit mijn aan bij Koen zijn vraag :

als je woning een slechte luchtdichtheid heeft gaat het rendement van de warmtewisselaar dalen omdat een deel van de buitenlucht via kieren wordt aangezogen en niet via de warmtewisselaar,
maar buitenlucht, is buitenlucht, is verse lucht - dat die nu door de warmtewisselaar komt of door spleten in ramen en deuren etc, dat maakt niet uit voor het ventilatievoud. Dus het totale ventilatievoud in een slechte luchtdichte woning met ballanventilatie gaat niet kleiner, maar juist groter zijn dan het ventilatievoud dat door de ballansventilatie bereikt wordt!
dat is toch geen rocketscience, nee?

en nog iets : als de unit het in en uit debiet nauwkeurig gelijk kan houden, dan zou het netto effekt van luchtlekken 0 moeten zijn - dus dan is het ventilatievoud van een luchtdichte woning hetzelfde als van een niet luchtdichte woning. Dat is te simplistisch natuurlijk, omdat de ballans van elk lokaal afzonderlijk niet nul is en er gaat natuurlijk koude buitenlucht binnenkomen in sommige lokalen (overal waar enkel afzuiging is) en warme binnenlucht ontsnappen naar buiten in andere lokalen (waar de inblaasventielen zijn).

Dus : voor ballansventilatie moet je huis absoluut wel luchtdicht zijn want anders wordt het rendement van de warmtewisselaar teniet gedaan door de luchtlekken en had je je investering beter niet gedaan, maar voor de luchtkwaliteit maakt het niet uit.

ja toch?

Kurt

Kurt,

ook de luchtqualiteit gaat achteruit. Neem aan U heeft in drie slaapkamers ieder een inblaser en in badkamer de uitblaser. Alles op de eerste verdiep. Nu doet U in de badkamer de venster open. Denkt u echt, dat nog lucht uit de andere kamer gezogen wordt? Het blijft hetzelfde, of U de venster opent in de badkamer of in een van de slaapkamers. Dit effect heeft U natuurlijk in mindere mate bij een ondicht huis.
U zult gelijk hebben, als U in ieder kamer een balans heeft, dus inblaast een uitblaast. Zelf dan vrees ik voor de luchqualiteit in de rest van het huis, daar de weerstand in de kamers met open venster veel kleiner is als in de gesloten ruimten. De ventilator kann maar een bepaald qm lucht verplaatsen.

Winfred

Inderdaad!

In een huis met balansventilatie is het:

alle ramen open of allemaal dicht.

Wanneer ik beneden een raam in kip zet, ruikt de slaapkamer muf.

DUS luchtdichting is een vereiste!

JB

Aan Winfred, diens laatste opmerking hierboven:

Natuurlijk verdwijnt er nog lucht uit de slaapkamers in jou voorbeeld. Anders zou je wel gigantisch druk aan het opbouwen zijn. Net door deze druk wordt de lucht door de voorziene kieren (toch als je huis helemaal aangepast is aan de balansventilatie) onder de deuren de kamer uit gewerkt. De outflow zal wel wat minder zijn door het 'lek' in de badkamer.

Energetisch ga je natuurlijk ook wat rendement verliezen.

Aansluitend bij de repliek van Hans D. en Jeroen B. kan ik volgende ervaring meededelen:

Normaal had ik voor mijn woning een BV nodig die +-80m3 per uur ventileert.
Ik installeerde een toestel dat 320m3 per uur kan halen maar dat ik nu 's nachts wel in stand 1 van 8 standen zet en op dat moment 40m3 per uur ventileer.
Overdag komt het toestel soms naar stand 2 de normale 80m3 per uur ventileert. (soms: ...via automatische vochtsensor die in de badkamer staat).

Resultaten:
- Véél minder lawaai (bijna niet hoorbaar) dan wat velen al als een geluidsarme ijskast zouden omschrijven. Dit vind ik een luxe vind om goed/rustig te slapen.
- Bij de aanmaak van een grote maaltijd (kerst of nieuwjaar bv.) heb ik de luxe om de BV op stand 3: 240m3 of 4: te zetten tijdens het koken). Een 15-tal minuten na het koken ruik je gewoon niks meer!
- Bij het douchen, koken van bv. confituur, of na het openhangen van de was in de badkamer gaat het toestel korte tijd in hogere stand dan de normaal berekende 80m3 per uur.
- Nul komma nul problemen met vocht en de was, die ik in de badkamer ophang is na 24 uren perfect droog.

Mijn bescheiden besluit (ik geen vakman in dit gebied!):
Koop/installeer een balansventilatie die dubbel of driedubbel overberekend is.

Om leuk te besluiten:
Tijdens de voorbije feestdagen heb ik twee bezoekers gehad die erg argwanend waren met het aspect van superisolatie, luchtdichtheid en een goede balansventilatie.
Hun huidige opmerking:
"Amai, dat systeem blijkt precies toch wel héél goed te werken hé!"

Wat velen tegenstanders dus ook moge beweren treed ik hierbij de standpunten van Hans D en Jeroen B. bij:
- supergoed isoleren (zo veel je ook maar financieel kan dragen).
- op alle details voor luchtdichtheid van de woning letten.
- een (mijn visie: overbemeten...) balansventilatie.
- een (eveneens mijn visie: overbemeten...) aardwarmtewisselaar op diezelfde balansventilatie.

Nog een bedenking:
Meer en meer begin ik te geloven dat bepaalde tegenstanders van deze "super-energie-besparende" en "super-aangenaam-leefklimaat-bewerkstellende-systemen", zelf géén van dergelijke systemen in hun woning hebben (of slecht geinstalleerde systemen), anders zouden ze hier met een sterke overtuiging op dit forum uitkomen.

Zeer interessant Rudy!!

van welk merk/type is jouw balansventilatie?
welke type buizen en van welke diameter heb je gebruikt?

Groeten
Frank