Waterdichte douche zonder douchebak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Indien je de betegeling van de badkamer wil laten doorlopen in de douche, dienen bijzondere maatregelen te worden genomen om de ruimte onder de tegels waterdicht te maken, alsook de wanden. Er bestaan verschillende systemen maar heeft iemand ervaring met : Zo is het goed? Bedankt.

PS : Waterdichte voegen alleen zijn NIET voldoende.

Tom

Reacties

Wij zijn een bedrijf in kunststof bekledingen en plaatsen dagelijks waterdichtingen in douches van alle mogelijke vormen sinds 3 jaar .Tot op heden steeds met succes en een zeer grote teverdenheid van de architecten die hun vrije gang kunnen gaan op creativiteit.

De douche dient goed voorbereid te zijn met Dalmer , Viéga syfon of via de Aquadrain sinds kort op de markt.

Rudy

Bij ons in nederland wordt voor zulke inloopdouches een gewone tegel gebruikt die met een waterdichte tegelijm wordt afgewerkt. In de hoeken afkitten met sanitairkit. MAAR het belangrijkste is het waterdicht maken van de hoeken op de vloer en de muren met zogenaamde kimband en bijbehorende pasta. Dit is een blijvend flexibele afdichting waar je overheen kunt tegelen

Ik begrijp die commotie niet rond het waterdicht krijgen van een douchebak.
Met de materialen van heden is dit echt geen kunstwerk of een onmogelijke opdracht.
Wij komen uit Brazilie en daar is 9/10 douche op die manier.
Een lekkere ruime inloopdouche op de manier die je zelf kiest. En daar werken ze niet met drie lagen en...
Ze maken wel beton om woonarken van te maken, en die liggen 50 jaar of meer in het water.
Zelfs houten douchewanden zijn er ??
En zeg nu eerlijk wie gaat zijn badkamer niet "renoveren" na 20 jaar ??

ben ik dan ondoordacht kritisch ?

dirkk

Wat is nu de conclusie voor jullie van dit geheel?
Het eenvoudigst lijkt mij te betegelen en deftig afkitten. Probleem is echter dat ik er niet 100% in geloof. Een combinatie tussen lood of zink of folies EN dit waterdicht betegelen zie ik eerder zitten. Heeft er iemand iets dergelijks geprobeerd, positieve of negatieve ervaringen. Enige foto's van hoe dit etchnisch best moet? Ik ben van plan dit zelf te doen. Kwestie van kostprijs serieus te beperken.

Alavst bedankt voor de info

http://www.bouwlink.nl/bouwwijzer/hoekafdichting_in_badkamers.htm

kijk hier eens op. Dit gaat over kimband, wat de professional gebruikt om de hoeken onder de tegel waterdicht te krijgen

zoek ook eens op google naar kimband, dan vindt je veel info

henk

Beste mensen,
ik woon in een ruime woning met 2 badkamers en 3 WC's. Elke badkamer heeft zijn eigen instapdouche. Nieuwbouw 4 jaar oud. Beide douches zijn uitgevoerd met douche tub in acryl van Ucosan (lage opstap), één van 90x90 en een van 100x100. De totale ruimte in de instap douche is steeds 1,5 x groter, en de rest naast de douchetub is opgevuld met yton stenen. Muren en yton stenen zijn betegeld. Voegen zijn gevoegd met speciale cement voeg. Eén kinder douche grenst aan kinder slaapkamer + gelegen boven keuken. Andere douche grenst aan kinder slaapkamer + gelegen boven living (naast keuken). Beide douches dus op 1ste verdiep. Plaatsing door vaklui.

Er werden na 2 jaar lekken vastgesteld in de keuken + slk kind, afkomstig van douche kinderen. Na 2 jaar hebben vaklui dit komen herstellen. Nu 4 jaar later zijn lekken opnieuw aanwezig en ben ikzelf beginnen zoeken naar oplossingen.
De tweede douche dan maar gebruikt, ... deze was nog niet gebruikt sinds de oplevering. Na 1 maand gebruik ook lekken. Nu hebben we twee douches die lekken, beiden door vaklui geplaatst!
Inmiddels één douche uitgebroken.. tegels losgemaakt voor de laagste 1 meter rechtopstaande muur. Daar trof ik de cementmuur helemaal nat aan. Opstijgend vocht? Of doorsijpeling doorheen de voegen?

Feiten
1. de silicones die er bestaan (ook gebruikt bij bij als voegkit tussen muur en douchebak) deugen niet en versterven sowieso na enkele jaren
2. kalk - wie heeft er geen hard water? Wie kuist er niet zijn douche en kranen om het kalk te verwijderen? Wel kalkverwijdering kan enkel met een zuur. Lees jullie bijsluiter en zie, er zit azijnzuur of citroenzuur of zoutzuur in jullie kuisprodukten. Laat dat regelmatig inwerken op de cementvoegen, en jullie voegen worden zo lek als iets
3. Zwembaden en voegen: zwembaden gebruiken epoxyvoegen. Waarom? het is bestendig tegen chloor (nog een zuur)
4. Inloop douches in sportcentra, enz: gebruiken epoxyvoegen
5. Nadeel epoxy: liefst niet aanbrengen tijdens nieuwbouw, immers dan leeft uw bouw en epoxy is niet elasticsch, verkleurd lichtjes (bestaat tegenwoordig in verschillende kleuren, grijs, wit, enz)
6. Douche tub in acryl: beweegt en is moeilijk om daar iets op te lijmen opdat die voeg waterdicht wordt !! Zeg maar onmogelijk.
7. www.wedi.de biedt bouwplaten aan die strak zijn, en kunnen gebruikt worden voor douchecellen, beide zijden van het geextrudeerd PS heeft speciale mortel gewapend in glasvezel. Lijkt me goed ! (toepasbaar voor muur en grond)
8. EPDM: mijns inziens alleen toepasbaar voor grond. Als kit (incl siphon) beschikbaar, enkel te gebruiken voor douche grond inclusief 10 cm rechtopstaand lijmen tegen de muur
9. Kerdi (www.schlüter-systems.nl) is in feite een PE folie met beide kanten een vlies zodat hechting met cement mogelijk wordt, is slechts één meter breed (dus niet uit één stuk) en dus wat mij betreft enkel bruikbaar voor rechtopstaande wanden
10.voor de grond opteer ik voor:
eerst vlakke chape
dan EPDM (met 10 cm vast maken op muur)
dan wediplaat (4cm)
dan kerdi matten
dan tegels met epoxy lijm gevoegd
11. voor muur opteer ik voor
eerst snelbouw stenen
dan 10cm epdm gekleefd
dan WEDI plaat ervoor ((4mm, 6mm, 10mm, 12,5mm, 20mm, 30mm, 40mm, 50mm diktes beschikbaar)
dan Kerdimat
dan tegels
dan epoxy voeg

EN ALS HET DAN LEKT, VERKOOP IK MIJN HUIS

gegroet

marc

erg lastig deze kwestie

Onze inloopdouche heb ik als volgt gemaakt:

Chape in helling naar het putteke
Daarop epdm gekleefd
Daarop tegels die in een dikke laag cement met veel compaktuna gelegd zijn.
De voegen zijn afgewerkt met acrylvoegsel
(de vloer in de douche is met gebroken stukken tegels gelegd: zo kregen de afvalstukken ook nog een rol en is de vloer slipvrij)

Het putteke vangt op 2 manieren water op: water dat van de epdm komt en het water dat op de afgewerkte vloer valt.

De wanden zijn betegeld met hele grote tegels met een minimale voeg.

Dit systeem lekt na drie jaar intensief gebruik nog niet.

Hou het simpel! INFORMEER JE!
De technologie in de bouw staat niet stil. Het grote probleem is dat architecten, interieurachitecten (ja, hier hoor ik ook bij), professionelen, opdrachtgevers ... allemaal denken de waarheid in pacht te hebben en dikwijls oplossingen aanbieden die achterhaald zijn. Normen en eisen veranderen bijna jaarlijks. Er zijn voorschriften van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. Iedereen die werkzaam is in het bouwbedrijf zou er beter aan doen regelmatig te controleren of hun uitvoering nog up to date is.

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact3&art=147

Er zijn zoveel nieuwe lijmen, kitten... je ziet tussen het bos de bomen niet meer. Als het aan sommige mensen ligt kleven ze alles met tec7 of de 'heilige' flexlijm.

Een inloopdouche is helemaal geen probleem als je maar de juiste lijm en aanverwante produkten gebruikt specifiek voor de ondergrond en het soort tegels.

Ik heb zelf de beste ervaring met de kombinatie van een ditra mat en kerdi mat. maar dan moet het wel volgens de juiste voorschriften en zonder toegevingen wat de uitvoering betreft. Je kan beter nu wat euro's meer uitgeven om het goed te doen dan binnen korte tijd opnieuw te beginnen wegens lekken.
Ga naar:
http://www.rosco.be/technische%20fiches%20schluter%20systems.htm
voor up to date informatie.
Desnoods bel je hun regionale verkoper om de situatie ter plaatse te bekijken. Nee ik heb geen aandelen bij Schluter maar de douches blijven tot op heden wél waterdicht, zelfs op een houten roostering.
Hebben de douchebak liefhebbers er al eens aan gedacht dat de sifon van hun douchebak ook kan loskomen? naar waar loopt dat water dan?
Als je daaraan denkt kunnen we misschien alle huizen verplicht uitrusten met een buiten douche?

inloopdoesje zo gepiept

Simpel KIMBAND en als je niet wil tegelen , doe je marokaanse stuck 95% waterdicht ( tadelakt )

alsjeblief

Voor allen die iets wille bijleren.

Wie ben ik? Een niet-praktiserende ingenieur van opleiding, die zijn kwaliteiten in kader functies gebruikt.

Zelf heb ik nu voor de 2de maal mogn bouwen en deze keer wou ik instap douches.

Als ondergrond gebruiken we WEDIPLATEN (sandwich panelen bestaande uit met glasvezel versterkt cement/epoxy - dan Polyurethaan - vervolgens opnieuw laag glasvezel versterkt cement/epoxy). Deze WEDI platen bestaan in allerlei DIKTES. Dit vervangt de cement muren achter de tegels. Cement muren zijn veel poreuzer dan deze platen.

Daarop dient SCHLUTER KERIMATTEN geplaatst te worden (liefst door een professional- ga naar wesite van schlutersystemen- en vraag naar plaatsers in uw regio)

Vervolgens met een goeie tegellijm de tegels aanbrengen. Wij opteerden voor winckelmans douche tegels 10x10 enkel voor de grond. gezien de prijs. Deze tegels zijn in de massa gekleurd.

Voegen? Deze keer kozen we voor een voegmortel exta verstevigd met epoxy. Sommigen noemen dit epoxy voegen. IS niet htzelfde. Cement/epoxy mengsel als voeg specie is gemkkelijker te verwerken dan pure epoxy. Pure epoxy verkleurt.

nu? ben ik op zoek naar en zuurbestendige elastische voegkit. Waarom? voor het voegen van de naden tussen muur en vloer. Als je de douche kuist, doe je dat met kuisprodukt. Deze bevat veelal een ZUUR (citroenzuur, azijnzuur, etc) deze zuren valt de voegmortel silicones etc aan (mortel is niet bestendig tegen zuren, terwijl epôxy wel!)(vandaag een mengsel mortel/epoxy als poeder verkrijgbaar in de handel)-) echter voor verbinding tussen muur en vloer is een elastische verbinding nodig!

Tenslotte- bespaar bij het plaatsen van de KERDMATTEN niet op de meeverkochte dichtingsbanden etc. Dit is zeer belangrijk.

VANAF NU gegarandeerd lekvrije douches !!

sukses!

Lambelin,

Ik ben ook aan mijn badkamer bezig waar o.a. een inloopdouche in is voorzien. Na veel uitpluizen heb ik ook voor kerdimat gekozen. Ik zit echter ook nog met dezelfde problemen die jij opnoemt: met welk produkt voeg ik de vloer best op? Ik had dat ook graag gedaan met epoxy, maar dat lijkt geen senicure, dus ging ik er maar van afzien. Jij spreekt echter van een voegmengsel cement/epoxy, daar heb ik nog niet van gehoord; Kan jij daar een produktnaam op kleven en misschien een firma die dit fabriceert/verkoopt?
Ook voor het afwerken van de naad vloer/wand heb ik nog geen goeie oplossing gevonden. Jij intussen?
Tom COUPEZ schrijft:
> Indien je de betegeling van de badkamer wil laten doorlopen in de douche, dienen bijzondere maatregelen te worden genomen om de ruimte onder de tegels waterdicht te maken, alsook de wanden. Er bestaan verschillende systemen maar heeft iemand ervaring met : Zo is het goed? Bedankt.
>
>
> PS : Waterdichte voegen alleen zijn NIET voldoende.
>
> Tom

Tom COUPEZ schrijft:
> Indien je de betegeling van de badkamer wil laten doorlopen in de douche, dienen bijzondere maatregelen te worden genomen om de ruimte onder de tegels waterdicht te maken, alsook de wanden. Er bestaan verschillende systemen maar heeft iemand ervaring met : Zo is het goed? Bedankt.
>
>
> PS : Waterdichte voegen alleen zijn NIET voldoende.
>
> Tom

Het produkt omnipox van omnicol, dat is volgens mij toch geen mengsel van cement en epoxy, de verwerkingswijze is identiek aan die van de andere epoxylijmen of voegmortels, dus moeilijk af te werken, tenzij ge een vakman zijt(dat ben ik niet).
De bijbehorende produkten van schluter om kerdimat te plaatsen ga ik ook gebruiken(kerdiflex, coll,hoeken)
groetjes, polleke

Ik zou in mijn inloopdouche werken met glastegels voor 2 van de 4 zijden. Voor de bodem zou ik met Ditra matten werken (houten ondergrond) die ik dan betegel. De andere 2 muren zou ik afwerken met Kerdi matten en ook betegelen. De Kerdi matten zou ik tot aan de afvoer laten lopen - dus over de Ditra mat op de grond.

Mijn vraag is nu ivm de glastegels... Uiteraard kan ik daar niet met Kerdi matten gaan werken, maar gezien je de Kerdi normaal +-3 cm naar boven laat gaan - hoe los je dit dan op met glastegels?
Of steek ik die Kerdi mat daar gewoon onder de glastegels?

Bedankt!

ik heb mijn douche gemaakt met een kunststofbak van 80X80. Het is geen instapdouche en ik heb de bak niet in de chape ingewerkt. Er is een overstapje van ongeveer 9 centimeter en op die manier kon ik de tegelboord langs de douche laten doorlopen. de wanden zijn metal stud + dampscherm (langs buitenmuur) + groene gyproc + kerdi folie + marmeren mozaiek tegeltjes. tussen de tegels en de douchebak zit er silicone in dezelfde kleur als de voegen. Ik zie het nut niet in van die schluter profielen - je verplaatst de zwakke plek gewoon. Ziet er perfet uit - al zeg ik het zelf. De douchebak kostte 110 euro. Bij de lokale doe het zelf zaak. Hoe komen jullie aan prijzen van 300n euro voor een douchebak???
waar is dat voor nodig?
maar het is geen instapdouche natuurlijk, beetje off topic, sorry

ik wil een inloopdouche plaatsen weet iemand of ik speciale tegels moet gebruiken voor de douche en ernaast liefst geen die waar er water op is om uit te schuiven en die zo weinig mogelijk schimmels opvangen

wij hebben op de gelijkvloers één grote open ruimte die word afgewerkt met polierbeton.
Achteraan komt het badkamergedeelte en de douche is in het midden van deze ruimte gepland.
op de nu reeds liggende eerste beton word PU gespoten en daarop komt dus daarna polierbeton.
Iemand een idee wat ik best voorzie voor het douchedeel?
Dien ik een soort bak te maken voor de douche ofzo?
Alle raad helpt.

D

Heb al 10 jaar een reusachtige inloopdouche, zonder 1 mm siliconen. Op de betonvloer is een loden bak aangebracht, daarop tegels (anti-slip) en gewoon opgevoegd met waterdichte voegspecie (met rubber onder gemengd). Nog geen enkele lek gehad. Moest er een lek zijn, laat ik gewoon een kunststoffen bak gieten bovenop de tegels.

Ik heb een douche en een lek, kuip acryl, bezetting tegels ,
Wat is de goedkoopste manier om die douche te repareren ???

Thanks

Suzanne

 Alle waterdichte lagen die we vormen met liners, doeken of membranen vormen pas een dichting vanaf die produkten.

Als ze al waterdicht zijn in hoeken en naden, dan laten ze het mortelbed of lijmbed van de betegeling nog nat worden waarin de schimmeltjes groeien.

Daarom best een douche naadloos maken. Opteer voor een naadloze badkamer met produkten die echt naadloos afdichten vanuit de massa. Denk aan polyester, polyurethaan of polyurea.

 

groetend

 

 

Wim en An

Jullie halen niet echt ecologische producten aan.

Heb ik jullie goed begrepen dat er een probleem is met betegelen van badkamers naar schimmels toe? Dit is anders zeer courant.

 De polymeren zijn produkten uit de petrochemie. Dit is juist. 

De nadelen op dat gebied moet je misschien toch wel afwegen tegenover de gevolgen van materiaal dat moet vernieuwd worden, de kuisprodukten tegen de schimmels en de ergernis.

Resultaten vind je op de link:

http://www.naadlozebadkamer.be/drupalwim/image/tid/1

 

Bij gebruik van de klassieke dichtingen met daarop mortelbed en tegels, zie je dat dit mortelbed vochtig blijft. De zeepresten die in dat vocht zitten, zullen juist een voedingsbodem zijn voor de vervelende schimmels. Het membraan dicht af naar de elementen achter het membraan.

 

Hoogwaardige waterafstotende coating Vloeibaar rubber

IsoHi-T



Merksemsesteenweg 100

2100 Deurne

Tel./Fax.+32 32983663

Email: isohi-t@telenet.be

www.isohi-t.be

 

Waterdichte voegen daar hebben we nooit in geloofd.

Een tweetal jaar geleden deden we beroep op de mensen van naadlozebadkamer.be. Ecologie en natuurlijke producten waren voor ons heel belangrijk, alsook gemakkelijke reiniging. Zij stelden een naadloze badkameer voor zonder voegen en op basis van gemalen stenen aangevuld met natuurlijke bindingsproducten: hun "stonemix" product. Onze inloopdouche straalt na 2 jaar nog steeds de landelijke warme sfeer uit, maar is tevens tijdsloos. Eén geheel, geen voegen en een mooi licht natuurlijke kleur (zand). Ze is daarbij gemakkelijk te reinigen.

Onze douche op zolder met oude faillance komt nu aan de beurt. Deze stonemix kan ook op oude faillance, zodat we geen afbraak zullen hebben. We kijken er naar uit.