Spouw buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe zit het nu?
De spouw volledig gevuld met isolatie of houden we best een luchtspouw?
Zijn de voordelen van een volledig gevulde spouwen het risico waard?

Alvast bedankt,

Reacties

Volgens mij hangt het antwoord af van het type gevelsteen dat je gebruikt. Bij een weinig poreuze steen denk ik dat je vlugger mag kiezen voor een volledig gevulde spouw dan bij een poreuze steen.

ik dacht dat het andersom was: volledig gevulde spouwmuur enkel als de gevelsteen voldoende poreus is.
Ondertussen een bijkomende vraag: hangt het ook af van het soort isolatie? Rotswol >< EPS/PUR platen?

Peter,

je kan sowieso voor rotswol opteren, maar kies de juiste densiteit. Voor gedeeltelijke spouwvulling mag je niet het risico lopen dat de isolatie gaat uitzakken, dus neem je een hogere densiteit (bv Rockwool Rockfit 434). Bij volledige spouwvulling kan er niets uitzakken vermits de isolatie tussen de stenen worden gevat. Je kan dan volstaan met een lagere densiteit rotswolplaten, die ook iets goedkoper zijn.

De nadelen van harde isolatiematerialen voor de spouw (PUR, ...) zijn hier al ruimschoots aan bod gekomen op het forum : moeilijke correcte uitvoering, kans op valse spouw, quasi dampdicht, ...).

Wout

Peter,

edco is juist, harde stenen nemen geen vocht op, dus weinig uitdroging (aan achterzijde) nodig

Stefan