warmteverlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Sinds 1,5 jaar woon ik in een nieuwbouwwoning, ik heb echter de indruk dat de temperatuur in de woonkamer s'nachts vrij veel daalt (2-3 graden). Ik heb eronder een kruipruimte en de vloer bestaat uit de welfsels met druklaag, 8cm styrobet isolatiebeton en 12cm chape.
Kan die afkoeling voortkomen uit de koude die zich in de kruipruimte bevindt (is verlucht), of kan het gewoon zijn dat de bouw nog niet volledig "warmgestookt" is ?

De muren hebben 5cm dow isolatie, en de kamers boven de woonkamer zijn constant op 16 graden.

Kan deze dit warmteverlies opgevangen worden,door nog extra isolatie tegen de welfsels te bevestigen ?

ALvast bedankt voor de reactie

Reacties

Tom,

bedoel je dat je je woning s'nachts niet verwarmd?
Welk temperatuurverschil had je dan verwacht?

Ivm de slaapkamers, gezien dat je huis niet geïssoleerd tss de verdiepen/woonkamer/slaapkamer, zal het verlies aan temperatuur van de slaapkamer steeds gecompenseerd worden door warmte uit de woonkamer. Vandaar dat de woonkamer sneller afkoelt dan de slaapkamers en de slaapkamers ongeveer op gelijke temperatuur blijven.

Naar wat je opgeeft is je woning slecht geïssoleerd; enige oplossing is afbreken en opnieuw beginnen. Of neen, je kan je voorgeven erafhalen, correct isoleren en terugmetsen.
All gekheid op een stokje; je kan wat bij isoleren in de kruipruimte, al zal je moeite hebben de koudebruggen weg te krijgen. Eventueel kan je je dak nog beter isoleren. Gezien de waardes die je opgeeft, denk ik dat je je dakisolatie zowat mag verdubbelen.
Jammer van het nieuw gebouwde slecht geïssoleerd huis.

Walter

Beste Tom,

Ik denk dat de welfsel isoleren veel geld en moeite zal kosten voor zeer weinig rendement.

Een courante nieuwbouwwoning wordt vaak te weinig en onzorgvuldig geïsoleerd. Isoleren doen we met isolatie én niet met isolatiebeton, dat met moeite 20% haalt van de isolatiewaarde.

De betonplaat of welfsels onderaan isoleren heeft weinig zin, daar de betonplaat meestal doorloopt tot buiten en dus een gigantische koudebrug. DAAROM wordt normaliter bovenop de welfsels geïsoleerd én binnenmuren worden onderaan ook thermisch onderbroken.

Het heeft geen zin om geld uit te geven aan het oplappen van een fout concept.

Neem dit NIET persoonlijk, 90% van alle nieuwbouwen wordt zo gebouwd.

Maar dit is hier al veel geschreven.

Jeroen

Hallo,

Dat het huis niet geisoleerd is, zou ik niet direct stellen. Volgens berekeningen van de architect heb ik een k waarde van 40. Niet het allerbeste, maar toch behoorlijk, zeker als je ziet welke isolatiedikte er in nieuwbouwen naast mij geplaatst worden...

Lijkt het jullie economischer om de temp snachts niet onder 18gr te laten dalen ?

alvast bedankt voor de reacties.

Beste Tom,

De architecten hun berekeningen kloppen niet altijd.

8cm Isolatiebeton + 5cm in muur....K40????

Zit de isolatie naadloos in de muren?

Dakisolatie afgetaped?

enz...

K55 in theorie blijkt in praktijk K65-K100.

groeten

Jeroen

Lijkt me inderdaad sterk dat je met 8 cm schuimbeton en 5 cm isolatie op K40 uitkomt.

Ik heb de berekening gemaakt voor ons huis met 5 cm pur op de vloer, gedeeltelijk 7cm eps onder de buitenpleister, 6 cm pur onder de thermowood en 10cm pur op het plat dak, alle beglazing 1,1 en kom aan de hand van het rekenblad van Bjorn op K43 uit. Wèl veel glas (60 m2) bij ons.

jeroen ik zou denken dat isoleren wel degentlijk werkt, want als ik mijn verluchtingsgaten in de winter dicht maak zijn wel groot kan er zo in kruipen
dan is het in de living na een week bij winterweer 3 grade warmer aan de vloer in de living
moest ik nu die welfsels goed isoleren zou ik dat efekt niet hebben,dan is mijn konclutie als het in verluchting kouder word in de winter en normaal is dat zo, want de koude zakt naar beneden en gaat langs de verluchtings gaten in uw verluchting, zijn uw welfsels niet geisoleerd zal het aan de vloer een stuk kouder zijn
ik was op dat idee gekomen om de verluchtings gaten dicht te leggen,na een werkje onder de verluchting in de winter toen ik terug naar het verluchtingsgat kroop zag ik de koude als mist in de verluchting vallen
ps heb dat maar voor een paar weken gedaan, want anders krijgt men grote problemen met codens vocht

Tom,
Enkele opmerkingen:
Zoals gezegd, moet je vloer geïsoleerd worden.Je moet tevens nakijken hoe en hoeveel de verluchting-voud is in je kruipkelder.Op hoeveel tijd wordt het volume vervangen in je kruipkelder?
Als 2de punt is de K-waarde referentie voor het aantal W/m²K die door je schil gaat (van binnen naar buiten).Er is hier op geen enkel moment sprake van massa en dus traagheid van warmteflux van binnen naar buiten. Indienje veel glas hebt wordt dit al heel moeilijk om een constante temperatuur na te streven zonder bijsturing van je ketel.
3de punt zijn koudebruggen: deze kun je terugvinden in je structuur evenals in simpelweg de raamprofielen. Vb: Indien je gals neemt met K-waarde 1.1W/m²K en een Alu raamprofielen neemt, kom je al snel op een totale K-factor over de ramen van +/-2W/m²K tot zelf 2.6W/m²K.
Als laatste: De K-45 norm wordt nog maar pas toegepast en wordt Wet in 2006, dus ik twijfel zeer sterk dat een arch in een gebouw van 1.5 jaar oud deze normen al heeft. toegepast