Isolatie bij muurverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil muurverwarming plaatsen. Een deel ervan komt tegen zijmuren, waar ook de buren tegen gebouwd hebben. Er is dus niet echt letterlijk sprake van een buitenmuur, en ook nooit van temperaturen lager dan de veel gehanteerde condensatiegrens van 14° C.

Is het er in dat geval op te wagen om via binnenisolatie te beletten dat er al te veel warmte naar de buren gaat? (Ze mogen een beetje meegenieten van mijn verwarming, maar niet teveel he!) Ik vrees immers dat je met die binnenisolatie toch nog condensatie kan krijgen doordat de temperatuur nog sterk zakt (van iets onder de 40° C naar 18° C).

ALS ik dan met binnenisolatie zou werken, kan ik misschien het al een paar keer genoemde Tonzon gebruiken (Opgespannen kunststoffolie die met een fijn laagje aluminium gecoat is om de stralingswarmte terug te kaatsen). Onder meer bij de 12 Ambachten zijn ze daar zeer tevreden over. Eén van de voorbije dagen werd op dit forum gezegd dat dit niet zo goed zou zijn als de luchtlagen tussen 2 stukken folie open zijn. Ik denk nochtans dat de belangrijkste functie is van de straling terug te kaatsen, en niet zozeer de warme lucht tegenhouden.

Kortom:
1: Kans voor condensatie?
2: Tonzon te overwegen?

Christophe

Reacties

Hoi,

ik heb gyproc platen gebruikt waar een styropor isolatie op zit. (2,5 cm styropor op 9mm gips). die platen schijnen dampdicht te zijn, maar bij wandverwarming zou ik dat ff verder onderzoeken...........

De platen plak je met l-gips(kleefgips) tegen de muur, dan heb je ook geen koudebruggen meer.

Super systeem, betaalbaar en makkelijk...............

Hallo,

't gaat over een oud bericht zie ik, in 2002. Maar toch wil ik even nog een alternatief aanreiken wat ik in mijn vorige woning gebruikt heb: gemetselde muur, daartegen (eigenlijk op 2 cm) een metalstud met 8 cm rockwool, ertussen. Tegen de metelstud wordt een zigzaggende slingerende koperbuis geplaatst waartegen vlakke koperen strips van 8cm breed worden gesoldeerd, om de warmte goed te verdelen. Dit systeem diende als extra stralingsoppervlakte omdat ik bij mijn vloerverwarming geen hoge oppervlaktetemperatuur wilde (niet meer dan 28°) en ik toch met een compleet lage-temperatuurssysteem wilde werken. Ik heb vier winters doorgemaakt, ben dan noodgedwongen moeten verhuizen, maar indien mijn budget 't mogelijk zou maken zou ik weer voor de combinatie wand- en vloerverwarming opteren in mijn nieuwe woning.

met vriendelijke groeten,

Frank

Frank

Mooi systeem, maar onbetaalbaar als je zoiets moet laten maken, is enkel haalbaar voor de betere DHZ-er.

Hans

Christophe,

Voor de bepleistering zou ik opteren voor leem. Onze gips gaat er allemaal af en er komt leem met muurverwarming.

Betere vochtregulator en gezonder. Vooral dat laatste speelt in ons geval een grote rol.

Groeten,

Hans V.

Heeft het gebruik van leem geen beperkingen qua watertemperatuur?