formaldehyde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Twee jaar geleden hebben we onder andere het plafond in de kinderkamer afgewerkt met MDF-panelen uit de Hubo. Toen was ik nog niet op de hoogte van het gevaar van formaldehyde.
De panelen zijn van de fabrikant Holz-Dammers, maar op hun site vind ik geen enkele informatie hieromtrent.
Om het zekere voor het onzekere te nemen zou ik die plafonds terug willen uitbreken en vervangen door PVC van Deceuninck of zo. Toch graag eerst jullie advies of meningen. Het is wel jammer want de kamers zijn netjes afgewerkt, maar gezondheid gaat natuurlijk voor.

Reacties

De vraag is maar of je het ene kwaad niet door het andere gaat vervangen? PVC bevat weekmakers, die ook vervliegen, en volgens mij ook niet meteen gezond te noemen zijn. Bovendien geeft pvc bij brand zeer giftige rook af. Correct me if I'm wrong...

Ik dacht overigens dat als de mdf volledig "verzegeld" was door deze te schilderen het risico minder was... of is dit ook een fabeltje.

Beste,

PVC zeker niet, is ook schadelijk!

Schilderen is misschien nog het beste.

Ook makkelijker dan uitbreken.

Jeroen

Schilderen? Het gaat over MDF plafondpanelen, met een uitzicht van esdoorn geloof ik. Wat is het nut van die nog eens te schilderen? Trouwens, zou geen schoon zicht zijn denk ik.
Over het uitbreken maak ik me geen zorgen, zoals gezegd: gezondheid is hier de drijfveer.

Dat was natuurlijk niet geheel duidelijk....

Dus als ik het goed begrijp zijn die planchetten volledig ingepakt met een folie met esdoorn-print? Mij lijkt dan het risico op vrijkomen van formaldehyde eerder beperkt....

Nogmaals: pvc is volgens mij geen beter (misschien wel slechter) alternatief.

angst is een slechte raadgever, daardoor gaat men soms nog dommere dingen doen.
laat alles zitten zoals het is en zorg voor een goede verluchting voor de weinige uitwasemingen die er nog zouden vrijkomen.
verse lucht is veeel belangrijker.
pvc is totaal uitgesloten, denk alleen maar al aan de electrostatische oplading van dit materiaal.

formaldehyde is een natuurlijk bestanddeel van hout .
het gaat er dus niet zozeer om "formaldehydevrij" te leven, da's een utopie ...
de discussie gaat dus eerder over drempelwaardes, en of die laag genoeg liggen om risico's uit te sluiten .
bij twijfel probeer je best één of andere instantie een meting uit te laten voeren, bijvoorbeeld het WTCB of een gespecialiseerd bedrijf ,

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Nog eens een vraagje.

Uit gezondheidsoverweging heb ik besloten geen laminaat te leggen (weekmakers) maar heb ik parket gelegd. Nu komen we toe aan de afwerking. Nu heb ik de keus tussen olieën of twee componenten vernis. Dat laatste roept ook weer vragen op aangezien het hier toch om een chemische werking van twee componenten gaat, of is dit slechts tijdelijk ?

Jeroen

@ Jeroen:

Afwerken van parket met olie of vernis: laat me eerst en vooral dit zeggen: met water kun je niet vernissen, met zuivere natuurlijke olie kun je niet olieën.

Vernis bestaat vandaag reeds in een watergedragen poly-urethaan versie. Dat wil zeggen dat je geen verdamping hebt van de solventen zoals vroeger, dat je ook de indringende stank niet meer hebt. Maar zoals ik eerder schreef: met water kun je niet vernissen. Er zitten altijd van die minder leuke stoffen in dat mengseltje. En de dampen die bij het drogen vrijkomen zullen ook wel minder goede stoffen bevatten (polymeren, isocyanaten). Goed ventileren is dus de eerste week essentieel. Pas wel op met de koude temperaturen deze periode, want dat zou je afwerking kunnen vernielen. Vernis hardt doorgaans over een periode van een week uit. Maar watergedragen vernissen hebben toch minimum 15 graden nodig. Er onder verharden ze traag en slecht. Na het verharden zou de laag in principe stabiel moeten zijn. In principe. Dus is een goed verlucht huis steeds aan te raden. Maar dat geldt ook voor de dampen die vanuit silicone en andere verven komen. Een goed merk van vernis is Plastor, verkrijgbaar in de professionele verfwinkels.

Olies bestaan in synthetische en natuurlijke versies. Synthetische olies zijn eigenlijk olie-varianten op vernis: ze zijn heel sterk en worden aangebracht als een olie.

Natuurlijke olies klinken wel gezonder, maar omdat ze stikken van de droogmiddelen, zijn ze dat allerminst. En droogmiddel is nodig omdat anders je vloer 2 à 3 weken nodig heeft om droog te worden. Zo zou je bv. met lijnolie een 'natuurlijke' afwerking kunnen leggen, maar reken dan maar op lange droogtijden. Bovendien houdt niet iedereen van de diepgele kleur van lijnolie. Combineren met een donker pigment als je een donkere afwerking wilt, is eventueel een optie.

Ook hier weer: goed ventileren en dat blijven doen.

Voor alle afwerkingen geldt: als je kleine aan de vloer krabt en zo via zijn nagels materie binnen krijgt... dan heeft hij ze natuurlijk binnen... poly-urethaan bindt chemisch en hardt uit... maar niemand durft zeggen dat de binding 100% is. Olie bindt met het hout... maar ook hier weer hetzelfde verhaal.

Karl