Biomur roulé 37.5 van Monomur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heb net van een architect vernomen dat het in Zuid-Frankrijk beter is om te bouwen met Biomur roulé 37.5 cm dan bv. met spouw zoals bij ons.
- Is dit werkelijk zo?
- Is het een goedkopere manier van bouwen?
- Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?
Zo kennen ze hier wel de ventilatie maar niet met de warmterecuperatie en de zuivere (!) lucht wordt aangevoerd via roosters in de ramen e.d.
- Wat moet ik hier van denken?
Het is natuurlijk een ander klimaat dan in België.
Zij(de architecte) sprak dan wel van iets wat ik al lang aan het zoeken ben van daktegels die Photo voltaic zijn en waar men dus geen panelen voor nodig heeft en die men uiteraard niet ziet. Mooier maar waarschijnlijk veel duurder.
Ze zegde ook dat een houtbouw (en zij is van Canada afkomstig en had zelf een houten woning) hier niet te doen is in de zomer (te warm). Goed voor in de winter.

Groetjes
Jan

Reacties

Bedankt om dit eerlijk antwoord.

Jan

Als je eerst eens de moeite zou nemen om ons uit te leggen wat "biomur roulé" is, zou je misschien sneller een antwoord krijgen. Want wij willen wel graag antwoorden, maar ik hoop toch dat je van ons niet verwacht dat wij voor elke vraag gaan googelen om er achter te komen over wat je het hebt? Heb jij er een idee van hoeveel tijd sommigen van ons hier insteken?
Wat ventilatie betreft, lees zelf de betrokken vraagstaarten eens na, 't staat er allemaal in.
Er staabn in onze buurlanden duizenden houten huizen waar mensen in wonen, ook in de zomer, en Duitsland en Oostenrijk hebben in de zomer een warmer klimaat dan wij. Als zij zoiets verteld, heeft ze duidelijk niet veel van energie-efficent bouwen begrepen.

Wat die dakpannen betreft, er bestaan ook nog dakdichtingssystemen voor platte daken (combinatie van dakdichtingsmembranen en PV amorf). Meestal vallen die prijzen wel mee, maar je moet er niet teveel van verwachten. Als je nu er nog een merknaam zou kunnen opplakken, zijn er misschien deelnemers die hierop kunnen reaeren.

Hans

Jan,

Op het Duurzaamhuis Leidsche Rijn liggen volgens mij de dakpannen die jij bedoeld. Dit zijn Lafarge PV 700. Zie ook www.duurzaam-huis.nl

Marnix

Jan,

voer in de zoekfunctie eens 'Porotherm' in, dan zal je al een pak vinden.

Voor alle duidelijkheid : de stenen die je bedoelt zijn goed, maar vervangen m.i. in geen geval de isolatie als het om buitenmuren gaat...

Wout

Jan,

voer in de zoekfunctie eens 'Porotherm' in, dan zal je al een pak vinden.

Voor alle duidelijkheid : de stenen die je bedoelt zijn goed, maar vervangen m.i. in geen geval de isolatie als het om buitenmuren gaat...

Wout

Wout,

Bedankt voor de raad.
Hier zijn ze zoals gezegd niet gewoon van met een spouwmuur te werken. Gevelstenen heb ik nog minder gezien. Dus zou ik volgens jullie moeten isoleren langs de buitenkant en daarop een laag crepie zetten (liefst roze bonbon).
Ik wil ons huis vooral winddicht. Dus moeten we ventileren. Bij recuperatie krijgen we dan niet te veel warme lucht binnen in de zomer (35 - 40°C)? Hoe zouden jullie dat oplossen? We zouden wel met vloerverwarming werken. Hoe we gaan verwarmen daar geraak ik niet direkt uit op het forum. Maar stel dat we de vloerverwarming doen koelen dat is aan de voeten, maar warmte stijgt. Ik weet het nog niet. Kunnen jullie mij enige tips geven? Op voorhand bedankt.

Jan

Jan,

>Ik weet het nog niet. Kunnen jullie mij enige tips geven?

Lees dit eens (final report).

http://www.softech-team.it/Coolweb/cool-index.htm

Wim Van Goethem