balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

Ik ben ook geïnteresseerd in balansventilaties, maar dan eerder in een vergelijking tussen de verschillende types en/of merken op de markt. Een vraag die ik heb is bijvoorbeeld: zijn er grote verschillen in geruisloosheid tussen verschillende systemen? Speelt het type buis een rol?

Ik heb me laten vertellen dat volumeberekeningen, met verversingsdebiet per ruimte, berekend moeten worden. Een heel werk. Ik heb dit nog niet laten doen, maar niemand vertelde me dat daarvoor moet betaald worden.

Ik las dat de voorwaarde voor een goede werking van een balansventilatie luchtdichtheid is.
Wat met een dampkap en houtkachel ?
Ik veronderstel dat vooral een dampkap en in mindere mate een houtkachel onderdruk veroorzaakt, en dat daardoor de hele luchtcirculatie verstoord wordt.
1) Er vloeit geen lucht meer weg uit de keuken via de deur en gang
2) Lucht komt zelfs binnen via de deur.
Klopt dit?
Ik hoop dat bij het aanmaken van vuur in de kachel, geen lucht uit de kachel gezogen wordt!
Wie heeft hiermee ervaring ?

Bart,

daarover is reeds veel geschreven en te vinden op dit forum. Gebruik aub de zoekfunctie.

Om toch even kort te antwoorden op je vragen:
1) in een luchtdicht huis wordt een recirculatie dampkap gebruikt: de lucht komt gefilterd (2 filters: vet en koolstoffilter) terug in de keuken terecht. Eventueel resterende geurtjes verdwijnen dan wel via het balansventilatie afzuigpunt dat steeds ook in een keuken aanwezig is. Sommige sluiten die gefilterde lucht min -of meer rechtstreeks aan op dat afzuigpunt, maar anderen doen dit niet en raden dit af om de afzuigbuis aldaar niet te zwaar te vervuilen.

2) om het even welke atmosferische kachel of ketel is verboden in een luchtdicht huis met balansventilatie. Schrap die open-haard of simpele houtkachel maar. Wat te doen? Kies een kachel met gesloten verbranding, dus eentje die zijn verbrandingslucht van buiten haalt. Er bestaan zulke gaskachels, houtkachels en pelletkachels. De meest bekende van zulke systemen zijn de meeste gaswandketels die werken met een dubbelwandige buis om daar zowel de verbrandigslucht mee te trekken als de rookgasafvoer mee te verzorgen.

Groeten,
Stef

Allen,
Wie heeft er een probleem met ORCON? Ik wel. Onze woning is uitgerust met een ORCON-unit gekoppeld aan een aardwarmtewisselaar . Dit toestel valt op onbepaalde momenten volledig uit. Dwz. geen enkel onderdeel van dit toestel dat nog functioneert. Kompleet dood. Na een paar uur treedt het toestel terug in werking. Zeer eigenaardig. Scheelt er is met het programma van dit toestel? Zijn er nog mensen met gelijkaardig probleem? ORCON zwijgt als vermoord.
Mon

Mon,

Ik heb problemen met Orcon.

Mijn toestel gaat bijna continu in vochtdetectie, waardoor het dus in de hoogste stand schakelt...

Ook op de normale stand (150m2/uur) maakt het een zeer laag brommend, op en neer gaand geluid.

Jeroen

nb Wie nog?

Kris

Voor dat soort informatie kan je hier niet terecht, wij proberen mensen op de goede weg te zetten, door hen te verklaren wat en hoe de dingen te doen; Als de beschikbare info hier naleest, heb je een behoorlijke basis om zelf over een en anderte oordelen, en zuleen de knoeiers al snel door de mand vallen.
Offerte's maken is flink wat werk, en sommigen vragen aan 10 of meer installateurs een prijs. Dat betekent dat er minstens 9 dat werk voor niks gedaan hebben, en niemand werkt graag voor niks. Als ik twijfels heb bij een klant vraag ik daar ook geld voor, dat we terugbetalen als de klant echt besteld.

Edco

Zeker op het gebied van geluid zijn er erg grote verschillen, de beste toestellen die ik ken halen hooguit 35 dB(a) aan de uitlaat (zonder geluidsdemping), anderen gaan vlotjes naar de 50 dB toe. Alleen geven veel fabrikanten die resultaten niet op. Ik heb even in een paar technische fiches gesnuffeld, en heb er eentje tegengekomen die aan 54.9 dB(a) zit, eentje aan 51 dB(a), aan 55 dB(a).... Maar die geven het tenminste nog toe.
Ook hier telt de door mij vroeger al aangehaalde regel, zeker als de fabrikant/invoerder over een bepaald gegeven nzwijgt als vermoord, mag je er van uitgaan dat het resultaat niet bij de beste zit.

" Speelt het type buis een rol? "
De flexibele buizen dempen beter, dat staat vast, maar door de hogere weerstand zal de ventilator harder moeten gaan draaien, en dat geeft mogelijk dan hetzelfde eindeffect. Wat mij betreft dus bij voorkeur toch maar spiraalgefelste buizen. En een goeie geluidsdemper.

Bart

" Ik heb me laten vertellen dat volumeberekeningen, met verversingsdebiet per ruimte, berekend moeten worden. Een heel werk. "
natuurlijk moet dat, maar eerlijk gezegd, dat duurt bij een gewone eengezinswoning een kwartiertje, hooguit een half uur. Wat veel meer tijd vraagt is het bepalen van de trajecten.

Verder, geen open vuur of atmosferische toestellen, liefst ook geen dampkap die naar buiten blaast.

Hans

Mon, Jeroen

Ik heb ook een Orcon staan, en met het geluid valt het wel mee. Maar ook mijn toestel valt met de regelmaat van de klok uit, geen storingsmelding, geen lichtje, zo dood als een pier. En na een paar uurtjes loopt ie dan weer aan alsof er niks gebeurt is. Ik heb al vanalles geprobeerd, maar als ie eenmaal stopt is ie niet op andere gedachten te brengen.
Misschien moeten we wel een hulppgroep voor ontevreden Orcongebruikers oprichten.

Filip

Aan alle balansventilatiebezitters en installateurs,

Wanneer woningen zoals: passiefhuizen, bijna-passiefhuizen, 3-literwoningen, laagenergiewoningen worden verwarmd met een electrische batterij rechtstreeks geplaatst op het verdeelsysteem van de balansventilatie (luchtverwarming),dan hou ik mijn hart vast wanneer de ventilatieunit uitvalt, zoals de ORCON, en de elec.batterij in bedrijf staat.
Oververhitting en daardoor brandgevaar? Zijn er toch voorzieningen getroffen?
Mon

Mon

Gelukkig zijn (normaal gesproken) deze electrische weerstanden voorzien van een maximaalbeveiliging, zodat de kans dat er iets fout gaat miniem is. De gesofisticeerdere toestellen zullen de weerstanden uitschakelen in geval er iets mis gaat, omdat de sturing van de verwarming in het ventilatietoestel zit.

Hans

Beste klanten,

Als er problemen zijn met onze UNITS Oron HRC, zijn wij zeker bereid om het (stilzwijgen) ? te breken als wij al eerst een keer een seintje zouden krijgen over een probleem.
Goed ...

a) Technische dienst VENTILINE 089/504002
b) Helpdesk HRC : HRC.helpdesk@telenet.be
c) Ventiline : www.ventiline.be - info@ventiline.be

Wij staat U meer dan graag te woord !

Als de HRC even uitvalt kan dat 2 dingen betekenen !

1) Hij valt in een Bypass regeling, hetgeen betekend dat het toestel enkele metingen doet ! Dit is inderdaad niet normaal !! gelieve contact op te nemen met ons voor een controle.

2) Er worden elke vrijdag opleidingen gegeven aan installateurs, maar ook zelfbouwers ... heel handig om even te volgen omdat wij constateren dat er maar bitter weinig mensen echt op de hoogte zijn over woonhuisventilatie ..

Deze infosessies zijn gratis ! zonde hé

Hopelijk tot binnenkort ...

JL

Johan

Sorry hoor, maar de problemen zijn al langer bekend, ik heb daar voor het eerst melding van gedaan aan Orcon Nederland nu zeker twee jaar geleden, voor jullie met Orcon bezig waren. En de Nederlandse expert is persoonlijk metingen komen doen. Er werden soms al drie keer printplaten vervangen, maar zonder het gewenste resultaat.
Er wordt al langer een oplossing beloofd maar er komt niks.
En 'seintjes' zijn er al genoeg geweest, maar zonder resultaat.

En even uitvallen? Soms staat ze een paar uur stil!

Hopelijk tot binnenkort ...

Hans

Mijnheer J.L.
Het probleem met de Orcon bestaat reeds een paar jaar. Er werd bij mij thuis ,reeds maanden geleden, een controle EN METINGEN uitgevoerd door een technieker van ORCON NEDERLAND. Zijn naam is mij onbekend. Hij is zelfs mede ontwerper van dit toestel. Zoals je weet valt het toestel volledig uit, in het begin voor een half uur, nu reeds een paar uur. Dit toestel heeft wel wat veel tijd nodig om meteingen te doen mijns inziens? Na deze technieker zijn conclusies werd door de installateur de printkaart vervangen in de hoop dat daarmee het euvel is opgelost.Noppens. Verder geen nieuws. Ook de installateur is radeloos. Er werd hem beloofd het probleem via de software op te lossen. Wij wachten nog steeds op deze printkaart. De zoveelste!!!
Indien dit probleem de eerstvolgende dagen niet wordt verholpen kan de firma Orcon dit toestel terugnemen. Ik betaal, en betaal graag voor een toestel dat werkt.
Mon

Beste Johan,

Wij hebben reeds contact gehad ivm acoustische problemen én een voortdurend in vochtdetectie gaan van de HRC4.

Het systeem heeft mij al veel tijd en energie gekost.

Ik zou worden gecontacteerd door Orcon Nederland, voorlopig nog niks van gehoord.

Vriendelijke groeten

Jeroen Beeckx

Hmmm ... Ik begrijp jullie wel, en daarom heb ik speciaal een dag ingelast om ieder van jullie te bezoeken ! met een technieker van ons en van ORCON !!! Dit is mijn voorstel ...
Als het probleem een probleem is dat wij niet kunnen oplossen dan vervangen wij het toestel volledig op kosten van ORCON ... als het toestel echter niet functioneerd vanwege het probleem AWW, zullen wij het vervangen door het nieuwe type toestel dat wij tevens invoeren, en wat 100% werkt op een AWW !

- Alluminium wisselaar 95% tot - 12° celcius vorstvrij !!!
- 100% Bypass ( intern )
- Vorstbeveiliging
- Filterbeveiliging
- Digitale sturing
- Type 250M3 150pa - 325M3 150pa - 400M3 150pa
- Links als rechts in één toestel ...
- etc..

Vanaf 1 dec 2005 beschikbaar bij ventiline ...

ik hoop oprecht een oplossing te bieden voor jullie probleem, aangezien wij van goede wil zijn en echt meedenken naar een oplossing toe ... wil ik vragen mij uw gegevens te mailen: johan.lysens@ventiline.be

" veel succes en tot later "

vriendelijke groeten,

johan L.

Hmmm ... Ik begrijp jullie wel, en daarom heb ik speciaal een dag ingelast om ieder van jullie te bezoeken ! met een technieker van ons en van ORCON !!! Dit is mijn voorstel ...
Als het probleem een probleem is dat wij niet kunnen oplossen dan vervangen wij het toestel volledig op kosten van ORCON ... als het toestel echter niet functioneerd vanwege het probleem AWW, zullen wij het vervangen door het nieuwe type toestel dat wij tevens invoeren, en wat 100% werkt op een AWW !

- Alluminium wisselaar 95% tot - 12° celcius vorstvrij !!!
- 100% Bypass ( intern )
- Vorstbeveiliging
- Filterbeveiliging
- Digitale sturing
- Type 250M3 150pa - 325M3 150pa - 400M3 150pa
- Links als rechts in één toestel ...
- etc..

Vanaf 1 dec 2005 beschikbaar bij ventiline ...

ik hoop oprecht een oplossing te bieden voor jullie probleem, aangezien wij van goede wil zijn en echt meedenken naar een oplossing toe ... wil ik vragen mij uw gegevens te mailen: johan.lysens@ventiline.be

" veel succes en tot later "

vriendelijke groeten,

johan L.

Johan,

welk is dat nieuwe type? Is hier al meer info over?

ben

Ben

Gelieve dit soort vragen direct aan het betrokken bedrijf te stellen, het is niet de bedoeling een reclameplatform te bieden aan eender welk bedrijf. Als ze een mooie oplossing hebben, des te beter, maar ik wil eerst resultaten zien, de gebruikers zullen dan mettertijd wel laten horen wat de resultaten zijn.
Maar als ik zo de beloftes zie, 95% rendement en toch vorstvrij tot -12°C, dan frons ik toch even de wenkbrauwen. 't Is trouwens toch wel straf dat de installateurs daar nog niks van gehoord hebben.

Hans

Hans,

excuses voor het aansturen tot reclame, maar aangezien het merk hier reeds meerdere malen werd vernoemd, dacht ik dat het geen kwaad kon

zal er rekening mee houden

ben

Ben

Ik bedoelde daarmee, als je dat soort vragen aan eender welke verkoper stelt, krijg je zelden echt nuttige informatie, maar vooral het hele commerciele verhaal. En daar hebben jij en ik niet veel aan. Merken noemen op zich is natuurlijk niet verboden, dan zou de communicatie wel erg moeilijk worden.

Hans

ik heb in dit forum al precies willen lezen dat het moeilijk is om aan een offerte te geraken van storck.
Nu heb ik dat probleem nog niet ondervonden.
Dus als je dan aan zo'n installatie van storck geraakt heb je dan goed materiaal?

Kris,

Bedenk wel dat als je een stork-unit neemt, deze niet voorzien is van constant flow motoren. Het in balans brengen van dit soort systemen (dwz net zoveel toe- als afvoerlucht) is aldus erg moeilijk.

Mvg

Eric

Allen,
Er is een oplossing in de maak voor de HRC-orcon.
Via een telefonisch gesprek met Dhr.Johan Leysens van de firma VENTILINE werd er mij het volgende meegedeeld:
-alle klachten ivm. de HRC worden ernstig genomen en onderzocht, AWW en geluid.
-betreffende de AWW is er een nieuwe printkaart onwikkeld
-iedereen met een klacht ivm. de AWW-aansluiting en geluid krijgt een bezoek in de eerste week van december. Je wordt verzocht alle gegevens door te mailen naar Dhr.Leysens.Er wordt door Dhr. Leysens een telefonische afspraak gemaakt.
-de nieuwe printkaart wordt gratis geplaatst en na een paar maanden wordt er geevalueerd, dwz: indien de nieuwe printkaart geen oplossing biedt wordt het toestel vervangen door een nieuw ontwikkelde HRC/AWW.
Ziezo, tenminste iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt.
Groetjes.
Mon

Kris

De Stork WHR 90/91 is geen balansventilatietoestel, of toch niet wat wij daar onder verstaan. Als je er dan de dure prijs bijneemt, en de slechte service, is het een alternatief.

Hans

15 150 m3/h 706 €
25 250 m3/h 1050 €
LGH-50RX4 500 m3/h 1735 €

Dit zijn kruisstroom WW met speciaal behandeld papier dat alleen damp doorlaat, maar geen CO, CO2 enzoverder. Blijkbaar gebasseerd op het feit dat h2o een kleine molecule is.

Als we rekenen op 30 m3/h/persoon, dan is het kleinste model al genoeg.
Onderhoud is om de 2 jaar de lossnay core kuisen en elk jaar de luchtfilters.
By-pass is ingebouwd.
Waarschijnlijk gaat het om DC motoren maximum 107 watt verbruik voor het 150 m3/h model. Constante flow wordt niet expliciet vermeldt.
Rendement tot 80%.

Priojzen komen van de Italiaanse site. De Nederlandse site geeft geen prijsinformatie (zal waarschijnlijk niet geweten mogen worden hier) Zou anders te goedkoop zijn voor de consument.
Ik vermoed dat deze unit gebruikt wordt als onderdeel in systemen van complete installaties. Mitsubishi is hier waarschijnlijk een soort OEM fabrikant.

Van de tegenstroom systemen heb ik nog geen OEM fabrikant gevonden.

Gebruiken deze ook een papieren core element (weliswaar speciaal behandeld papier)?

Moesten de OEM fanrikanten van de units bekend zijn, systemen zouden dan goedkoper zijn en veel sneller terugverdiend zijn.
Probleem is wel het onderhoud of bij problemen. Dan is de dealer natuurlijk wel nodig.

Maar het blijft een geheimzinnig gedoe. Waarschijnlijk zijn er maar een beperkt aantal fabrikanten van de core van deze systemen.

In de bib van het WTCB las ik onlangs een artikel waarin stond dat gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinning al lang toegepast (meer dan 35 jaar) worden in de Scandinavische landen. In Zweden zou de nadruk vooral liggen op energiebesparing, in Noorwegen op luchtkwaliteit (omdat ze daar toch veel groene stroom hebben).

Het artikel noemde twee "vooruitstrevende fabrikanten" uit Noorwegen:

VILLAVENT (www.villavent.no), deel van Systemair (www.systemair.com) met vertegenwoordiging in het Leuvense)
en FLEXIT (www.flexit.no).

Heeft iemand ervaring met deze produkten?

Had daarnet de verdeler van Flexit uit Nederland aan de lijn. De activiteiten in Nederland zijn pas 2 jaar geleden gestart. Ze leveren ook in België, maar enkel via installateurs. Zelf hebben ze echter nog geen contacten gelegd met Belgische installateurs.

Voor diegenen die het Noors niet machtig zijn is de documentatie in het Nederlands beschikbaar via http://www.flexit-nederland.nl.

Edco

Ervaring? Nee. Maar ik heb even de sumiere dokumentatie doorgenomen.
De Flexit is een gewone kruisstroomwisselaar en stevige motoren (2 * 160W, vermoedelijk AC)), dus hopeloos achterhaald als je het mij vraagt.
Villavent hebben zowel kruisstroom- als tegenstroom (of gelijkstroom, mijn Noors is niet zo goed), dat is dus wat meer bij de tijd.
Over de motoren wordt niet veel gezegd, maar zijn wel aan de zware kant 160 en 135 watt).

Hans

Hans

Mon

Nu zondig je zelf door een nieuwe vraagstaart op te starten, zo wordt het helemaal moeilijk om volgen.

Ik zet even het antwoord van Ventiline terug op de vraagstaart waar we oorspronkelijk dit gegeven gelanceerd hebben. Kwestie van alles wat bij elkaar te houden

<<<< Beste mon,

Wij hebben de 3.1 HRC/AWW printplaten aangekregen, wij hebben samen met Dhr. Marc Bernard ( technische dienst ventiline ) de situatie besproken en zullen nu afspraken beginnen te maken met de installateur die de HRC bij u geplaatst heeft. U mag zelf ons contacteren op 089/504002 om verder deze zaak te bespreken.
- Geluid van het toestel heeft in 99% van de gevallen te maken met de installatie, vb; heeft U een weerstandsberekening van uw systeem/installatie gemaakt ?
Zo niet, hoe kunt u dan aantonen of uw toestel niet bvb; op 220 Pa aan het draaien is ... terwijl het toestel 300M3 tegen 150 Pa. Staat of werkt uw toestel via/op een AWW ? aan hoeveel Pa ? etc ... want in Belgie wordt er geen weerstandberekening afgegeven bij een installatie ...

( Conclusie wij zijn achter de schermen bezig met een oplossing AWW samen met uw installateur, maar geef ons even de tijd dit correct te doen )

JL

Indien U ook met een probleem AWW zit, kunnen wij dan een seintje krijgen, tot op heden heb ik slecht 2 klachten binnen ??? >>>>

Even mijn reactie hierop, in Duitsland en Oostenrijk (balansventilatielanden bij uitstek) worden ook geen berekeningen van de drukval gemaakt, althans voor eengezinswoningen. De praktijk heeft al lang uitgewezen dat in een doorsnee eengezinswoning het volstaat de snelheden te beperken tot een max. drukverlies van 0.7 Pa/m. Voor buizen van 100mm is dat dan 1.8 m/s, voor 125mm is dat 2.1 en voor 160 2.9 m/s.
Als je weet dat de meeste Nederlandse toestellen aansluitingen van 150mm hebben, zijn die eigenlijk al te klein. Want als je vorige cijfers respecteert zit je voor 160 aan 210 m³/h, terwijl de meeste van die toestellen 300 m³/h aankunnen.
Een AWW, 40m lang geeft bij een debiet van 150 m³/h een totale weerstand van 10 tot max. 30 Pa al naargelang van de ruwheid van de gebruikte buis.

Hans

De 1ste week van december is nu voorbij.

Niks gehoord van Ventiline tot nog toe, maar ik ben nog in blijde verwachting Johan!

ALLESZINS

i.v.m. de acoustische problemen van mijn ventilatie... Ik heb meetapparatuur in huis gehaald én ga op deze manier de frequentie van het gebrom achterhalen.

Zodoende zou ik geschikte dempers willen plaatsen om de geluidsoverlast te beperken. De AWW, bestaande uit 2 maal 160mm diameter én 30m lang, zou geen probleem mogen zijn voor de Unit.

Het probleem van de vochtdedectie (cfr. Mon Jansegers) bestaat nog altijd.

Met vriendelijke groeten

Jeroen Beeckx

Hans,
Mea culpa, mea culpa, vraag mij zelfs niet hoe dit is gebeurd. Met mijn gedachten bij de Orcon denk ik, ben dit zeker niet gewoon.
Wat betreft de moeilijkheden met de Orcon.Ik zou wel eens willen weten hoe het zit met de HRC/AWW. Ik kan moeilijk aannemen dat de standaard HRC met een aangepaste printkaart voldoet aan de normen toegepast voor de AWW. Voor mij is een bepaald concept voor een bepaald doel, en daar kan je weinig aan wijzigen. Je kan van een Lada ook geen Mercedes maken. Ventiline beweert dat de HRC/AWW beschikbaar is, maar als je vraagt naar info blijven ze het antwoord schuldig. Zeer vreemd. Het wordt tijd dat Orcon klare wijn schenkt.
Mon

Mon

" Ik kan moeilijk aannemen dat de standaard HRC met een aangepaste printkaart voldoet aan de normen toegepast voor de AWW. Voor mij is een bepaald concept voor een bepaald doel, en daar kan je weinig aan wijzigen. "
Het feit dat de bypass van de Orcon met AWW niet werkt, heeft met een bepaalde logica van de sturing te maken, en aangezien dat enkel een software probleem is, moet dat makkelijk oplosbaar zijn, volgens mij hadden ze dat twee jaar geleden al kunnen oplossen, waarom dat zo lang geduurd heeft is ook voor mij een vraagteken.

Mon, Jeroen, Filip

Waar ik me meer zorgen om maak is het vreemde gedrag van het toestel, het feit dat ie zonder aanwijbare reden naar z'n hoogste toerental schakelt, en in sommige gevallen zelf meerdere uren uit bedrijf gaat en dan weer inschakelt als ie zin heeft. Misschien heeft dat ook met de AWW te maken - al zie ik niet in hoe - en dan zou mogelijk het probleem met de nieuwe print opgelost zijn. En die zijn nu blijkbaar onderweg, we zouden dus snel moeten weten of de problemen nu achter de rug zijn.

Hans

Eric

" Ik heb 2 installaties bekeken en de eigenaars hoor ik niet klagen . "
Ik zou zeggen, gelukkig maar. Vermoedelijk hebben die mensen geen AWW, want dan heb je allerlei problemen. Ik heb ook geen weet van mensen met een Orcon zonder AWW met problemen, ofwel werden ze me nooit gemeld.
Maar AWW heeft zoveel voordelen, dat de meesten het er wel bijpakken. We hopen met z'n allen dat de problemen met de nieuwe print zullen opgelost zijn.

Hans

Onderwerp: Nedair ventilatieunit met warmteterugwinning bob

11-12-2005 18:02
------------------------------------------------------------
Heeft iemand ervaring met deze toestellen. Ze lijken een beetje op de Orcon. Met een efficientie van 91 % en een verbruik van 47 W lijkt het een interessant alternatief.

Bob

Zoals ik vroeger al geschreven heb, er is bijzonder weinig verschil tussen al die nederlandse toestellen, meestal bieden ze een redelijke kwaliteit, rendement en electrische efficientie. Dat telt net zo goed voor Nedair.
Het verschil zit meestal in de snufjes, al dan niet zinvol.
Ze zouden beter al die snufjes laten vallen en investeren in stillere apparaten. De toestellen zouden een stuk betrouwbaarder worden.

Hans

Nog steeds niks gehoord van Ventiline of Johan Lyssens...

Heb de laatste 3 maanden, helaas, mijn verhaal moeten doen aan een zestigtal bezoekers...

Misschien beter de boel buitensmijten en iets geluidsarmer installeren...

MAAR we blijven geduldig wachten...

Jeroen

Er zijn printen onderweg, is me beloofd. Ik wacht vol ongeduld in de hoop jullie te kunnen melden dat de problemen definitief opgelost zijn. Hopelijk is het dit maal waar!

Hans

De meetresultaten van mijn acoustisch probleem:

De frequentie van 63Hz is hetgene wat mijn nachtrust verstoort...

Deze frequentie heb ik op verschillende plaatsen in de keten gemeten.(ventiel in living/uitblaas aan toestel) Uiteraard meette ik nog andere frequenties, maar 63Hz kwam er steeds bovenuit.

Een demper die flink dempt bij 63Hz is misschien de oplossing.

10 à 15 dB zou toch nodig zijn.

Jeroen

NB Dan blijft mijn vochtdetectie-probleem ook nog...

Ik ben ook bezorgd om geluidsoverlast in de slaapkamers.
Voor de slaapkamers ga ik geluidsisolerende flexibele buizen ala Sonodec plaatsen met een minimale lengte van 10m van slaapkamer tot de unit en met enkele onvermijdelijke bochten er in. Zou dit voldoende zijn qua demping. Ik ben al een tijdje op zoek naar de dempingswaarden van zulke flexibele buizen maar die informatie is niet gemakkelijk te vinden. Heeft iemand die data of kent iemand enkel richtwaarden.
Als iemand ook een idee heeft van de drukval in zulke buizen is die ook altijd welkom om zijn kennis door te geven.

Jeroen

Jeroen 2

Het resultaat zou wel eens negatief kunnen zijn. Die flexibels dempen wel wat meer dan een gewone buis, maar veroorzaken een veel grotere weerstand, en elke bocht voegt daar nog wat aan toe. Daardoor gaat de ventilator weer harder moeten draaien, gevolg, weer meer lawaai.
Exacte waarden heb ik echter ook niet.

Hans

Hans,

De slaapkamers vragen niet een heel groot debiet (25m³/h). De flexibels hebben een diameter 125mm waardoor de snelheid van de lucht 'maar' 0,6 m/s bedraagt.
Indien ik spiraalbuizen zou nemen kom ik aan +_ 0,15 Pa/m, over de hele lengte met bochten een totale drukval van 3 Pa. Dat lijkt me zeer weinig zeker als je het vergelijkt met de drukval naar de woonkamer toe (rond de 20 Pa). Om dat te corrigeren (evenwicht) moet je je ventilatieventielen dichter zetten en daarvan gehoord dat dat suizen kan veroorzaken.
Daarom leek het mij niet erg om flexibels te gebruiken, en misschien wel wenselijk om een evenwichtigere drukval over slaapkamers en woonkamer te verkrijgen. Maar indien de drukval meer dan 10 keer hoger is bij flexibels is dit inderdaad geen goede oplossing. Ergens moeten er toch gegevens over dit soort buizen terug te vinden zijn???

Voor zij die geïnteresseerd zijn in drukval voor gladde buizen: Lindab heeft een interessante technische folder waarin de drukval over buizen, bochten, T-stukken, … terug te vinden is.

Jeroen 2

Kan het geluid van de 'minder geluidsvriendelijke' toestellen niet beter gedempt worden met de vaste dempers ipv de flexibels? Dit ivm de lage frequenties die nogal schijnen door te klinken. Als er nu op elke aanvoerleiding een 'vaste' geluidsdemper geplaatst wordt, komen de lage frequenties dan nog zo goed door tot in huis/slaapkamer?

Peter K

Jeroen 2

De snelheid is zeker niet te hoog, maar ik heb toch m'n bedenkingen. Korte stukken werken die flexibels weldegelijk als demper, maar over langere afstanden heb ik zo mijn twijfels, gaan die oneffen wanden geen nieuw geluid genereren? Gegevns denk ik zal heel moeilijk zijn, omdat zo'n flexibel naar alle kanten doorhangt, en bij elke afwijking zal de drukval weer wijzigen.

Peter

" Kan het geluid van de 'minder geluidsvriendelijke' toestellen niet beter gedempt worden met de vaste dempers ipv de flexibels? "
Voor laag zeker wel, daar helpen flexibels geen bal aan, Jeroen B heeft dat al geprobeerd.
De beste oplossing is natuurlijk een toestel kiezen dat op zich stil is, dan heb je al die flexibels en geluidsdempers niet nodig.

Hans

Beste HRC gebruikers,

Wij hebben tijdens de vergadering van 15 dec. 2005 kunnen bekomen dat alle kosten ( verplaatsing + werken en onderdelen ) betaald zullen worden door ORCON NL, wat betreft het vervangen van de AWW print 3.1 versie !
Nu vraag ik U om een afspraak te maken met Marc Bernard :
089/504002 hoe sneller U dit doet, hoe sneller deze situatie geen onderwerp meer hoeft te zijn op dit forum !
Mon, profiteren jonge ... het is nu aan U hé !
De ORCON HRC/AWW is in de handel verkrijgbaar vanaf 1 dec 2005 ...

Ik wens U allen een prettig eindejaars ...

met de meeste hoogachting,

verblijf ik

Johan Lysens

Mijnheer Leysens,
Als het met de nieuwe print daarmee in orde komt. Ok.We zullen zien.
Waar kan ik info vinden ivm. de HR/AWW,
Mon

Peter

Voor laagfrequent scoren de vaste (dikkere isolatie) dempers inderdaad beter.

Hans

Jeroen.

Kijk voor geluidsabsorbtiewaardes eens op de website van Lindab. Hun model SLGU16/100 dempt 16 dB bij 125 Hz, wat ongeveer het dubbele is van wat de meeste doen. Dat geeft dus waarschijnlijk rond de 8 dB bij 63 Hz.

Andre

Helaas, was dat maar waar?
De SLGU16/100 1000mm lang dempt slechts 2 dB op 63 Hz, de 1200mm 4 dB.
De SLGU16/150 1000mm 6 dB en de 1200mm 7 dB.
De SLU 16/100 1200mm lang dempt 4 dB, dus merkelijk beter dan het door jou aangehaalde model.
En daar zit hem net het probleem, die lage tonen zijn verdomd moeilijk weg te krijgen.

Hans

Nog een bijkomend vraagje in dit steeds aangroeiend bericht.

Is iemand op de hoogte van het aantal db dat de Orcon produceert op de gevreesde 63Hz. Dit is in de documentatie op hun website enkel beginnend vanaf 125Hz.

en dan nog een bijkomnde vraag.

als ik nu verschillende dempers achter elkaar monteer, mag je dan het aantal decibels van beide dempers in mindering brengen van het geproduceerde aantal db. ??

vb.
De orcon produceert 52bd op de perszijde bij 200M3/h.
De Lindab SLGU 100/125mm -1200mm dempt 15db op 125Hz.
De Lindab SLGU 100/125mm -600mm dempt 11bd op 125Hz.

Is het dan zo dat beide filters achter elkaar voor 26db vermindering zorgen ? Of hoe kan dit worden berekend ?
Met als resultaat dat het geproduceerde geluid gelijk is aan 26db, namelijk 52db produktie van de Orcon - 26db voor de dempers ?

Misschien dat een systeem met tegengeluid alle bromgeluiden kan wegnemen?

Ik heb een beetje te vlug gereageerd zonder de cijfers van Lindab bij 63 Hz na te zien. Maar ik zie toch dat het mogelijk is om 8 tot 12 dB te halen, alleen moet je dan wel verzwakkers nemen met een kleine diameter.

Stef

Theoretisch kun je de waardes optellen. Er is één probleem, als de demper in dezelfde ruimte zit als de ventilatieunit krijgt hij ook via de buitenwand geluid binnen, zodat de reële waarde zal lager liggen dan de theoretische. Als je daarenboven 2 dempers achter elkaar plaatst in dezelfde ruimte krijg je twee keer dit fenomeen. Het zou dus beter zijn om de tweede demper verder weg te plaatsen, b.v. dicht bij de roosters. Verder krijg je mogelijks ook resonantieproblemen in de buis. Als de lengte van de buis samenvalt met de resonatiefrekwentie van de ventilatieunit gaat hij die nog eens versterken. Het zal daarom ook een verschil uitmaken waar de demper precies in de buis zit.

Ik heb hier persoonlijk geen praktijkervaring in, het is dus puur theoretisch, maar misschien hebben andere mensen hiermee al testen gedaan.