bypass WHR 91

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben ik bezit van de WHR 91. Hier is geen bypass installatie gedaan. Ik overweeg dit alsnog te laten doen. Nu ben ik alleen benieuwd of ik hier het resultaat mee haal dat ik wil. Het schijnt dat ik de temperatuur kan regelen via comfort temperatuur. Hiermee kan de lucht ingesteld worden tussen de 16 en 21 graden. En dat lijkt me wel heerlijk.

Klopt dit? Of is dit de investering niet waard? Ongeveer 450 Euro.

Reacties

Is dit niet erg duur? Ik weet dat je, als je een bypass wenst, dit beter bij de installatie ineens bestelt, omdat hij dan rechtstreeks van de fabriek met een bypass geleverd wordt (is goedkoper). Maar €450,-- is toch wel erg veel.

Mvg

Eric

Ik heb van Rucon (verkoopt dezelfde units als Orcon) al hetzelfde vernomen.
Incl. montage zelfs € 600,-!

Eric

Tja, een beetje laat he, had je het toestel ineens met bypass gekocht, had je maar een 200 euro betaald.

" Het schijnt dat ik de temperatuur kan regelen via comfort temperatuur. Hiermee kan de lucht ingesteld worden tussen de 16 en 21 graden. En dat lijkt me wel heerlijk. "
Laat je niks wijsmaken, dat is klinkklare onzin. Enkel met een klimaatregeling kan je de t° regelen.
Hoe zou je, als het binnen 21° is de t° laten zakken tot bv 16°, toch niet met gewone ventilatielucht? Je hebt dan een aktieve koeling nodig. En hetzelfde als het 16 is en je wil 21, je hebt dan een verwarmingssysteem nodig.
Met een ventilatiesysteem verplaats je enkel lucht!

Ik sta telkens weer verbaast wat mensen zich laten wijsmaken. Je moet toch geen expert zijn om dat te doorzien, enkel een beetje kritisch zijn bij reclameboodschappen zou al veel "onheil" vermijden.

Wat doet die bypass dan wel? Simpel, zodra de gemiddelde kamert° boven de ingestelde comfortt° stijgt, wordt de bypassklep geopend zodat de binnenkomende lucht niet meer over de WW gaat, maar direct wordt ingeblazen. Uiteraard enkel wanneer de aangevoerde buitenlucht kouder is dan de binnent°.

Hans

Beste,

Reeds twee jaar WHR 91 met bypass. Resultaat met bypass: zomerse binnentemperatuur in het hele huis nooit hoger dan 26,5°, zelfs bij hittegolf. De bypass zal hierbij wel zijn effect hebben, maar leidt niet tot resultaten waarbij je binnentemperatuur meer dan 10° minder wordt dan de buitentemperatuur.
Om dit resultaat van 26,5 te bekomen (en niet bv. 30 of meer tijdens een hittegolf) vinden wij het gebruik van zonnewering zelfs belangrijker dan het gebruik van die bypass. EN: wij bekomen in zomerse nachten iets meer verkoeling door enkele ramen op een kier te zetten.
Zie ivm onze zonnewering:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1072808805 berichten met foto gepost door bezoeker van onze woning, op 17-11-2005

Dank je wel voor jullie reactie. Ik heb voor mij zelf de conclusie getrokken dat ik niet tot aanschaf over zal gaan.
Dit in verband met het ogenschijnlijke minimale effect.
En die 446 Euro is inclusief klep, printplaat, voorfront, bekabeling en installatie.
Ik kan het geld beter gaan investeren in zonwering.

Ja, dat lijkt me de goede reactie te zijn.
Nadien besefte ik nog dat ik dit vergeten was: een bypass lijkt me weinig zin te hebben als de inkomende lucht niet eerst ook al door een grondbuis gaat. Bij ons is dat dus wél het geval: 20 meter grondbuis, diameter 31 cm: de lucht is daar al wat voorgekoeld in de zomer en voorverwarmd in de winter. Zonder dergelijke grondbuis zou het effect van bypass in de zomer geringer zijn.