Zonnecollector (absorber)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Waarom ????? "is de vraag"

Wie kan mij uitleggen waarom bij een zonnecollector en dan specifiek de absorberplaat (meestal van koper) op deze koperenplaat buisjes lopen. De filosofie begrijp ik wel. (zonlicht geeft de warmte weer af aan de koperen plaat en zo weer aan de buisjes), maar nu vraag ik mij af waarop geen geheel holle gehele plaat met een paar millimeter ruimte er tussen waardoor het water (of andere vloeistof loopt) In mijn beleving valt het zonlicht dan op de gehele koperen plaat en kan dan zo direct het zonlicht/warmte overdragen aan de vloeistof tussen de platen i.p.v. eerst naar de koperen plaat en dan geleiden naar de koperen buisjes wat ik zie als een vertraging van de warmte overdracht.

Ook nog een vraag over de "spectrale selectieve laag" is dit nu gewoon een mat zwarte verf (met chroomdioxide)of is het iets geheel anders, zo ja.... wat is het dan ??

Ook nog een vraagje over het glas: men spreekt over een glassoort met en laag ijzer gehalte (laat 90% van het licht door (zou het beste zijn) maar ergens anders lees ik weer dat matglas het beste zou zijn (weerkaatst het zonlicht/warmte minder.

Ook las ik weer dat een eenvoudige zonnecollector weer veel meer warmwater rendement (wel vol op het zuiden enz. goede absorberplaat enz) afgeven dat een exotisch geval die neit geplaatst zou staan enz.

Kortom heel wat vragen uit interesse. Wie wil mij helpen om er een duidelijk antwoord op te geven.

Reacties

beste R.Froger,

Zou graag enkele zonnecollectoren maken. Heb al koperen buis en aluminiumplaten (2mx1mx0.5mm). Hoe kan ik op een eenvoudige manier een spectraal selectieve laag aanbrengen op deze aluminium plaat ?
Hopelijk kan je me helpen

mvg
jean-paul

Een andere vrij eenvoudige reden om met buisjes te werken in plaats van met een "dubbele" plaat is van constructieve aard: indien de collector onder druk komt te staan, zou hij onmiddellijk vervormen. Dit is trouwens de reden waarom radiatoren geribd uitgevoerd zijn: tussen de ribben zijn ze aan elkaar gelast (zelfs als ze een platte voorzijde hebben).

De zwarte verf is in die zin speciaal dat ze speciaal uitgezocht is als beste compromis tussen zoveel mogelijk warmte "op te vangen"en zo weinig mogelijk af te stralen. Voornamelijk bij hoge temperaturen belangrijk.

Beste Jean-Paul, ik zou je sterk aanraden om met koper platen en koper leiding te werken, gezien anders het risico op corrosie gigantisch groot is: aluminium en koper zijn twee extremen op niveau van het zogenaamde "redoxpotentiaal", wat tot gevolg heeft dat deze metalen, vooral bij minder goede of louter contactverbindingen versneld corroderen. Het minst edele metaal - in dit geval aluminium - wordt gewoon weggevreten.
Of eventueel aluminium leiding gebruiken in combinatie met jouw platen.