Zonneboiler/collector zelfbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb nu een voor regenwater gebruikte put onder mijn huis, afmetingen 3.0x1.5x1.6.
Ik wil graag het bovenliggende platdak 3.5x7.0 op het zuiden tot 15 uur s’middags volledig bezont gebruiken voor een vlakke zonnecollecter liefst iets zelfbouw/leegloopsysteem.
De regenwaterput wil ik dan van binnen isoleren, heb nog een hoop PU-platen die straks bij renovatie uit het schuine dak gaan komen. Zo kan ik denk ik 15 cm isolatie aanbrengen en dan hou ik ongeveer een vat van 3000 liter over.
Hier wil ik dan een warmtewisselaar in aanbrengen voor vloerverwarming voor de aanbouw en 1 om het koudwater dat naar de gewone boiler stroomt voor te verwarmen.
Iemand info, links naar sites of tips m.b.t. zelfbouw, rendementen, bezonningtijd, bezonninghoek, soorten glas om de collector achter te plaatsen, aansturing en dergelijke?

Groeten Hans

Reacties

Hoi Hans,

Ik loop met precies dezelfde vragen rond. Ik ben blij dat jij 'em stelt.

Je hebt al een voorsprong door de aanwezigheid van de watertank. Dit spaart je een hoop werk. Uit de maatvoering kan ik afleiden (voornamelijk de hoogte) dat je in staat zou moeten zijn om een boiler te bouwen met een goede temperatuurstratificatie.

Vooral op duitse sites kun je een hoop vinden. Ik zal je eentje erbij zetten die op een leuke manier de do's and don'ts van solar-thermie onder het voetlicht brengt
http://www.oeko-energie.de/

Ik vermoed dat het een commerciele site is, maar de tekst en uitleg is gewoon goed.

Patrick

Vergeet het , dat lukt nooit volgens mij

3000ltr is echt veel hoor!!

Je moet met een speciale buffer-boiler gaan werken , meestal 1500ltr

Hebben jullie echter enig idee wat dit kosten gaat ??
VEEL

Thomas

ook ik ben bezig met mijn boiler aan te sluiten, ik zal echter de mogelijkheid hebben om mijn vaten te sturen naar het aanbod en vraag, ik heb 2 vaten van 1000 litern als je toch bezig bent, kun je uw 3000l ook niet splitsen in 2 x 1500 liter zoals degene hierboven al zei.
Guido

Hoi allen,

Patrick, bedankt voor de link, maar mijn duits is nog slechter dan mijn huidige kennis van bouwfysica.
De put is maar 1m60 hoog, ik weet niet wat je met temperatuursstratifictie bedoelt maar de meeste boilers zijn hoog in verhouding tot hun grondvlak.

Thomas, 3000 liter is inderdaad veel.

Ik vroeg me echter af of dit genoeg is om als buffer/accumulator te dienen om eventueel hierop een vloerverwarming aan te sluiten.
Waarschijnlijk moet hier idd een giga collector op, als ik het rekenvoorbeeld volg van het forum van de 12 ambachten moet ik: 3000*40*4.2/1000/1.25 = 504 m2 collectoroppervlak hebben. Heb ik niet. Het geld ervoor ook niet.

Ik heb een regenwaterput van ongeveer 7000 liter en kan hiermee maken wat ik wil.

Mischien toch maar behouden voor regenwater en dan toilet ermee spoelen.

Bedankt voor de antwoorden, het idee laat me echter niet los.

Groeten

Even voor jouw informatie :

Stel dat je dit als buffer zou wensen te gebruiken. Zie hier dan even hoeveel energie je kwijt kan
in je 3000 liter vat.

Stel :

3000 liter aan 95 graden.
De warmte van het water kan nuttig worden gebruikt tot ongeveer dertig graden.
Dus, dit geeft een temperatuursverschil van 65 graden.
Laten we dit nog verhogen tot 75.

De berekening ( per graad per liter water kan je 1 Kcal energie bewaren).

3000 x 75 = 225000 Kcal.

1Kcal = 4,1868 Kjoule ofwel 0,0041868 MJ
225000 x 4,1868 / 1000 = 942,03 MJ ( Megajoule )

1MJ = 0,2778 Kwh

942,03 x 0,2778 = 261 Kwh.

Uitgerekend in aardgas aan 3,5Cent per Kwh :
261 * 3,5 / 100 = 9,1 Euro.

Dus, jou vat water van 3000 Liter heeft een opslagcapaciteit van 9,1 Euro aan energie.

Dus een zonnecollector boiler voor verwarming is eigenlijk ondoenbaar?

Hans ,

Wat heb ik je gezegd ?? alleen geloof je het niet ?

Thomas

Naamgenoot,

Je project is wel realiseerbaar, maar niet op die manier.
Uw buffer moet eigenlijk de verhouding hebben van 1 op 2.5 dwz bij een diameter van 1m moet deze minstens 2.5m hoog zijn, anders krijg je geen watergelaagdheid en dit is nu juist HET belangrijkste. De berekening van onze vriend klopt, alleen vind ik dat hij het nogal omslachtig uitrekent dat van die ckal moest eigenlijk niet.
En de berekening van de 12 ambachten klopt niet,sorry kan kloppen maar dan zijn de zonnepanelen niets waard.
Ik kan u projecten laten zien waarbij een boiler staat van 85.000 liter met 65m2 zonnepanelen die een bedrijfsgebouw verwarmen van 2000m2. Als bijkomende verwarming op de boiler werd gekozen voor een wkk van 12 kw. En dat in hartje Duitsland waar het kouder is dan hier bij ons.Maar dat er verschillen zijn in zonnepanelen heb ik onlangs bij een bezoek aan het EHA ook goed mogen ondervinden. Een goede raad koop u zonnepanelen bij firma's die reeds jaren ervaring hebben : duitse, oostenrijkse, zwitserse
deze hebben een veel beter rendement.

Hans V.

Beste Hans V,

Wij hebben 18.5 m² zonnepanelen van De Dietrich, een tampon van 1500 l. We krijgen zelfs die 1500 l niet hoger dan 60°C in de zomer (wel verbruik van warm water voor douches, wasmachines en vaatwassers – 10 à 12 personen) en we zitten in Zuid-Frankrijk. Hoe kan men dan een boiler van 85000 l opwarmen om te verwarmen (toch minstens 40°C om iets over te houden ’s morgens)?

Jan

Beste Hans V,

Wij hebben 18.5 m² zonnepanelen van De Dietrich, een tampon van 1500 l. We krijgen zelfs die 1500 l niet hoger dan 60°C in de zomer (wel verbruik van warm water voor douches, wasmachines en vaatwassers – 10 à 12 personen) en we zitten in Zuid-Frankrijk. Hoe kan men dan een boiler van 85000 l opwarmen om te verwarmen (toch minstens 40°C om iets over te houden ’s morgens)?

Jan

Jan,

En toch is het zo. Wel enig verschil met u is dat zij eigenlijk weinig sanitair verbruik hebben. U haalt het zelf aan : douches, afwas, wasmachine, hebben ze allemaal in mindere mate omdat dit een bedrijf is. Wel betaat er een mogelijkheid tot douchen maar de meesten doen dit toch thuis.

Weet een soortgelijke installatie liggen : buffer 2 * 1000 liter gekoppelt aan 30 m2 zonnepanelen. Deze zomer maximale temperatuur behaald. Dus misschien nog enkele panelen bijplaatsen.

Hans V.

Hans V,

Het is wel geen probleem in de zomer omdat ik dan alles naar twee boilers stuur: één van 500 l (gîte voor 8 pers.) en één voor ons van 300l. Maar nu met de vloerverwarming (120 m²) en muurverwarming (90 m²) blijft er niet genoeg over en moet ik wel bijstoken. Helaas. Inderdaad een aantal panelen meer zouden wel van pas komen.

Jan

Jan,

Je moet uw uitleg wel dadelijk volledig doen, dan kunnen wij, andere, ook dadelijk een juist beeld gaan vormen. Natuurlijk zal je met zo een klein buffervolume niet toekomen voor verwarming en sanitair. Dat doet nog geen klein gezin. Misschien is het beter om een groter buffervat te plaatsen.

Waar zitten jullie juist in France, wat zijn de zontemp momenteel daar? Want Perpignan is ook zuiden en daar zijn ze nu aan het waterscheppen.

Hans

Hans,

De temperatuur hier is rond de 12-13°C in de namiddag.
Het is wel zo dat de lichtintensiteit hoger is dan bij jullie.
We zitten op 30 km onder Moissac (autosnelweg Bordeaux-Toulouse) op de grens met de Gers in de Tarn et Garonne.
Als je kijkt op Google earth moet je het normaal kunnen zien. Ik heb het met een pinnetje gedaan.
Voor 't ogenblik hebben we wel enkele mistige dagen achter de rug en alles ligt een beetje plat qua warmteproduktie. Maar er is een spreekwoord dat zegt: na regen komt zonneschijn.

Jan

Beste Iedereen,

Ik heb hier op het forum met aandacht alle info gelezen betreffende zonneenergie, voor en nadelen. Voor mezelf heb ik de beslissing genomen om zonneboiler te plaatsen voor de opwarming van sanitair warm water (geen vacuum, wel vlakke plaat) Om eerlijk te zijn, ik heb echt moeite moeten doen om deze al deze technische info te verwerken en ik ben er momenteel helemaal nog niet uit. Ik weet dat reklame op dit forum niet gewenst is, maar toch stel ik de vraag: wat is prijs kwaliteit de beste koop (kunnen jullie eventueel ook goede installateur aanraden, regie Oost -Vlaanderen)? Ik ben bij verschillende fabrikanten langsgeweest (oa op bisbeurs), maar ikzelf kan geen onderscheid maken. Als ik een keuze moet maken zou die puur subjectief zijn? Zou eventueel, indien mogelijk, opteren om dit alles zelf te installeren. Jullie kunnen reageren op volgend mailadres: filip_deprins@hotmail.com.
En dan nog een tweede vraagje. Weet er iemand een site/ forum waar info wordt gegeven over allerlei doe het zelf zaken? Ik ben immers van plan om zelf douchebak te maken die lager is dan de reguliere douchebakken, eventueel ook met zelfgemaakte sifon. Op die manier heb ik dan meer ruimte voor isolatie op de vloer. Ik zit namelijk redelijk krap met mijn meterpas.

Alvast heel erg bedankt voor de info,

Filip