Energietips in huurappartement

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

We wonen met 2 in een huurappartement te Antwerpen, gebouwd net nadat de Romeinen uit Gallië waren weggetrokken, of beter gezegd: enkel glas, aluminium raamkozijnen (hier en daar), centrale verwarming zonder thermostaat en op mazout, warm water op electrische boiler en ... koken op electrische platen (ook al van kort na de geboorte van Christus). We zitten bovenaan (plat dak).

Wij zijn sinds ongeveer een jaar bij E******R aangesloten, maar daarmee is natuurlijk het milieu niet gered. Ik zoek dan ook naar een aantal betrouwbare investeringen, die ons energieverbruik iets kunnen verduurzamen.
Het vervelende is namelijk dat al die fantastische zonneboilers en passiefhuizen waarover alle "duurzaam"-sites praten en discussiëren leuk zijn voor nieuwbouwers --iets wat wij pertinent weigeren; Vlaanderen is al vol genoeg gebouwd, maar dit terzijde-- maar geen rekening houden met bestaande, verouderde toestellen of situaties.

Zo was ik bijvoorbeeld blij dat iemand suggereerde om een baksteen in de spoelbak van het toilet te leggen, zodat de waterhoeveelheid bij doorspoelen afnam. Zo'n tip is erg handig, want niet iedereen wil of kan terwille van het milieu zomaar effe een nieuw superzuinig milieuvriendelijk toilet steken. Huurders, verenigt u!

Ik zoek dus tips om met oude machines en noodgedwongen situaties TOCH milieuvriendelijker om te kunnen springen.

Hoe milieuvriendelijk koken op de electrische plaat? Hoe enkelglazige ramen minder warmteverlies laten leiden? Enzovoort.

Een voorbeeld
-------------
Er bestaan schakelaars die draadloos te bedienen zijn. Daarmee zouden we bijvoorbeeld onze warmwaterboiler --hij hangt er nu en ik ga zelf geen gasleiding trekken in een huurhuis!-- een tweetal uurtjes voordat we warm water nodig hebben kunnen aanzetten.
MAARRRRRRRR ... sommigen zeggen me dat het beter is om een boiler op 50 graden te houden dan hem iedere keer van 15°C naar "werktemperatuur" (vb. 50°C) te moeten laten jagen. Ik vermoed dat er dus een berekening moet mogelijk zijn die bepaalt vanaf welk warmwaterverbruik (zowel in hoeveelheid als frequentie van gebruik) het interessanter is om TOCH de boiler af te zetten en hem kort voor het gebruik aan te zetten. Wie bv. elke dag doucht zal waarschijnlijk beter zijn boiler permanent op 50°C laten staan, terwijl iemand die zich 1 keer per maand wast, misschien beter het boeltje afsluit en dan enkele uren vóór zijn douche de boiler aanzet.

Bestaan er systemen waarmee ik kan nagaan hoeveel het verbruik van een toestel is gedurende bijvoorbeeld 4 maanden, zodat ik eventueel nadien kan nagaan of een andere gebruikstrategie tot een minderverbruik leidt?

Ik kan me ook voorstellen dat het misschien zelfs zinniger is om een electrische --jawel, want we hebben hier echt niks anders-- doorstroomboiler te gebruiken (en dus zelf te (laten) installeren) dan om onze boiler (80 liter, jawel) constant op 50°C (of 30°C of 80°C of whatever) te laten staan.

Enkele andere vragen, waarop ik antwoord zoek
---------------------------------------------
+++ Bestaat er zoiets als een "draagbare" zonneboiler, die we zelf "even" op het dak zouden kunnen laten plaatsen en die we dan aansluiten op onze boiler? Hij moet "draagbaar" zijn, zodat we hem bij een eventuele verhuis kunnen meevoeren naar ons nieuwe adres.

+++ Heeft het zin om een windmolen zoals je wel eens op zeiljachten ziet op mijn dak te plaatsen en de stroom dan te gebruiken? Of: bestaan er lichte, "draagbare" windmolens die bijvoorbeeld mee kunnen worden aangesloten op onze waterboiler en die kunnen helpen om het water warm te houden of te maken? Het "voordeel" van een warmwaterboiler is immers dat elke graad temperatuur gewonnen, er één bespaard is. Maar hoe moet ik dan de stroom van de windmolen "mengen" met stroom van het net? Kan dit? Mag dit?

Ik zal maar stoppen met vragen, maar u begrijpt dat ik wel wat blijf zitten met vragen omtrent optimalisatie van bestaande toestanden.

Jens Verwaerde,
bewust stadsbewoner,
gedwongen verbruiker van ellentrik,

Reacties

ga eens je "licht" opsteken in het ecohuis in borgerhout
daar kan je veel bruikbare tips krijgen.

Beste Jens,

Iets wat je al meteen kan doen is die el. boiler isoleren.

Die dingen hebben (zeker in huurhuizen) vaak slechts enkele cm isolatie.

Daardoor heb je al vlug een continue verlies van 50watt.

50 watt is meer dan 1 KWH/dag en meer dan 400KWh/jaar

De boiler isoleren is iets wat zich razendsnel terugverdient.

Dan ben je ook van het probleem "boiler op temp houden of niet" verlost.

Met een centimeter of 20 isolatie zal het water in de boiler nauwelijks afkoelen.

Voorzetramen zijn in jouw geval ook zeker de moeite.

dirk

Jens,

waar je al niet oud mede-studenten tegenkomt

raadpleeg ook eens de site van greenpeace onder het luikje eco-tips.

tracht aan een ecoteamhandboek (wordt niet meer gedrukt wegens geen ecoteams meer) te geraken.

groeten,

Björn van Staeyen

P.S. Fabiant is groot!