isoleren buitenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goededag,

Ik wil mijn aangekochte woning grondig renoveren en vooral isoleren.
Situatie:De woning is een oude woning met een oude buitenmuur van +-22cm dikte waar een gevelsteen voorgeplaatst werd met een spouw van ongeveer +-3cm.De woning heeft geen vloerisolatie en geen dubbele beglazing en ook het dakgebinte is slechts met 6cm isolatie voorzien.Werk genoeg, maar vooral voor de isolatie van de buitenmuren heb ik nog geen goede strategie.
Vraag: Op welke wijze kan ik het best deze buitenmuren optimaal isoleren vermits toch ongeveer 20% energie verloren gaat via buitenmuren?.

Reacties

ik heb ook een oudere woning
ik heb de gevel (zelf) met 10 cm PS bezet, maar het kan ook met rots- of glaswol
hierop komt een pleister van ong 8 mm dik
erg kostelijk als je het moet laten doen: ong 100 euro per m2
alle lateien zijn ineens geen koudebruggen meer

Bedankt,

Wat is PS en hoe wordt de isolatie het best op oude gekalkte en oneffen muren aangebracht?.Is er geen gevaar voor condensatie achter de isolatie als de oude muren oneffen zijn?.Waarschijnlijk dient het pleisterwerk zeer goed uitgevoerd te worden!.
Een alternatief is misschien de oude gevelsteen afkappen, isolatie aanbrengen en een nieuwe gevelsteen terugmetsen.
Zou deze oplossing niet goedkoper zijn en hetzelfde isolatieresultaat hebben?.

Jim,

de beste manier is idd de gevelsteen af te kappen, en dan isolatie tegen de muur. Nadien kan je een nieuwe gevelsteen plaatsen, laten pleisteren, met hout of een ander gevelmateriaal afwerken. Pleisteren heef eventueel het voordeel dat als je je huis niet mag verbreden, je meer kan isoleren.
Haal je de gevelsteen niet weg dan kan de bestaande spouw eventueel voor heel wat energie verlies blijven zorgen.
PS is polystyreen (als ik me niet vergis, gewoon piepschuim, maar daar ik die kunststoffen altijd door elkaar haal, kan ik me even goed vergissen). Als de steen niet effen is, kan je misschien beter met minierale wol isoleren. Die gaan wat van die oneffenheden weghalen.
Naar kostprijs denk ik dat al die methoden zowat ongeveer op hetzelfde zullen neerkomen (dus geen zal echt goedkoop zijn).

Walter

Ik heb zelf buitenmuren van 2 maal 9cm plus spouw 6cm
ik heb de spouw laten vol spuiten 3 jaar geleden en ben er zeer tevreden over. de naam van het product is MURISOL (UREUMFORMALDEHYDE),de uitvoerder is Noten nv Watertorenstraat 19 in Hamont "www.noten.be". de prijs 3 jaar geleden 2029 eu voor 118 m2 6% btw inbegrepen.
Groeten GVS

Het opvullen van de spouw is inderdaad mogelijk met allerhande isolatiematerialen.
Maar wat met mogelijke koudebruggen? Ik heb er immers geen flauw idee van of mijn gevel nergens verbonden is met de binnenmuren. Wordt dit gecontroleerd door de firma die de isolatie plaatst? Kan dit uberhaupt gecontroleerd worden?

Heeft er iemand meer ecologische alternatieven voor het opvullen van de spouw? (en prijzen )

Alvast bedankt,
Koen

Hierbij een antwoord wat ik gekregen heb van Isoproc betreffende SLS20

Het gebruik van SLS20 in de door u beschreven toepassing is inderdaad doenbaar. De aanbevolen particulierenprijs voor dit product is 37,50€ per zak van 200l. U mag rekenen op een verbruik van 5 zakken per m³. Aandrukken is echter niet aan te bevelen daar u dan meer materiaal zal nodig hebben.

Sinds kort is er een nieuwe soort van nog betere kwaliteit op de markt gekomen : SLS20 F. Deze silicaatkorrels hebben een l-waarde van 0,035 tegenover 0,040 bij gewone SLS20. Voor dit product is de aanbevolen particulierenprijs 45€ per zak

Mvg

Benny

Waarom spreken zij zo uitdrukkelijk over een particulierenprijs?

is het misschien de bedoeling dat je het product zelf koopt en daarna zelf plaatst?

Bij eventuele zelfplaatsing: hoe gebeurt dit dan?

groetjes,
teizman

"UREUMFORMALDEHYDE" of UF-schuim zou nog lang na aanbrengen formaldehydedampen (ook wel spaanplaatgas genoemd) afgeven, en heeft volgens het ministerie van volkshuisvesting (NL) niet eens zo 'n goede isolatiewaarde. Ik durf dit niet gebruiken...

Om de prijs te drukken zou ik zelf een (groot) deel van de gevelisolatie willen aanbrengen.

de voorlopige plannen zijn:
- latten horizontaal 3 cm + rotswol
- latten verticaal 15 cm + rotswol
- (houtvezelplaat)
- afwerking met houten latten, vb thermowood, of gevelpannen
- perimeterisolatie
- er worden nieuwe raamopeningen gemaakt
- 4 gevels: 7 meter hoog, nokhoogte 11m(thv van smalste muren, 7m), totale lengte muren 42m

Mijn vraag is in hoeverre het realistisch is om dit zelf te doen, met hulp van een schrijnwerker. Hoe lang duurt zo'n werk, hoe lang mogen planken, isolatie,... bloot staan,...

Niemand?

Joachim,

wil je wat meehelpen met het plaatsen van de isolatie, of met de hele constuctie?
Als je handig bent, van wanten weet is natuurlijk niets dat je zou mogen tegen houden. Met enkel isolatie plaatsen ga je soms de werken wat ophouden (schrijnwerker moet iedere keer wachten tot je alles geplaatst hebt).
Mijn ervaring leert me echter dat je voor dergelijk grote/hoge oppervlaktes best met drie bent om goed te kunnen doorwerken (eigen ervaring bij schoonbroer en van naar te kijken op eigen bouw).
Bij mij heeft schrijnwerker, met drie man ongeveer 1 maand nodig gehad om ongeveer 160m2 houten gevel te plaatsen (2x6cm+celit+thermowood). Ik kan me wel niet herinneren of ze alle dagen doorgewerkt hebben.
Je materiaal kan best wel enkele maanden in open lucht bewaard worden. Isolatie hou je natuurlijk best droog.
Houtvezel platen kunnen een 3-tal maanden zonder beschermen blijven staan.

Walter

Een maand met drie personen is echt wel lang, ik had dit niet verwacht.

Joachim,

de muuropbouw zoals jij hem beschrijft zal ongeveer 90 à 120 Euro/m2 kosten als je het helemaal uitbesteed.
Als je hier de materiaalkosten aftrekt, zal er ongeveer 40a50 Euro/m2 overblijven om personeel te betalen. in mijn geval dus 160m2*40Eurom2=6400 Euro. Hiermee kan je idd geen drie mensen een maand mee aan het werk zetten. Ik vermoed dus dat ze niet de volle maand gewerkt hebben - of ze moeten hun broek er toch wel aangescheurd hebben. Ik heb enkel de data van de vorderingen van de werken nagekeken. Begin van de werken was op 6/9, eerste foto van alles voltood was op 1/10.
Maar onderschat het ook niet. Om bv je stellingen te plaatsen ga je al heel wat tijd verliezen (om over de kost van het huren van de stelling nog te zwijgen).

Walter

Het aantal m², is dit met of zonder de raamopeningen?

in mijn geval zijn de raamopeningen afgetrokken van de totale oppervlakte (een kleine 30m2 als ik me niet vergis).

Walter