inbouw of opbouwrolluiken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

'llooo,

Als we ooit eens geld genoeg gaan hebben, willen we ook rolluiken in onze nog te bouwen woning installeren. Dit ter koeling in de zomer, en als inbraakbeveiliging. Wellicht zullen het van die electrisch gestuurde dingen worden, en vermoedelijk (voor de inbraakvertraging) met Al lamellen (tenzij iemand mij kan vertellen dat PVC ook niet zo slecht is; uiteindelijk kan geen enkele rolluik een inbraak tegenhouden, alleen vertragen). Voor de *extra* isolatie doe ik het niet echt, tenzij het niet veel meer kost en niet veel meer plaats inneemt. In eerste instantie wil ik goeie ramen (tot nader budgettaire order k1,1; ook al zullen jullie dit waarschijnlijk bezwaarlijk goeie ramen noemen).

Doch nu de vraag: wat is het beste, opbouw of inbouw (voorzet is geen optie) rolluiken? Enkele websites die ik al heb bezocht, laten uitschijnen dat opbouwrolluiken beter winddicht te maken zijn en een betere isolatie hebben. Ik begrijp echter niet goed waarom, en in beide gevallen is daar echter weinig concrete info over te vinden. Heeft er iemand bovendien enig idee wat de k-waarde is van de rolluikkast? Ik ben ergens 0.6 tegengekomen voor een opbouwrolluik, wat nog niet zo slecht is in vergelijking met het raam, maar ik weet niet of dit veel/weinig is voor een rolluikkast, noch of dit ook zo voor inbouwkasten is.

Alvast bedankt voor jullie advies, op- en aanmerkingen. Beste groeten,

Stijn

Reacties

Ik snap totaal niet waarom jullie rolluiken willen plaatsen.

1) funktie als inbraakpreventie? : werkt wel als afschrikking voor de gauwdieven (meer werk om in te breken) , maar is keiduur vergeleken met een echte alarminstallatie.

2) funktie als zonnewering?: ik snap echt niet de mensen die grote ramen plaatsen om gezellig veel licht in huis te hebben en dan in de zomer nog steeds in het donker gaan zitten, waanzinnig noem ik dat.

Mijn conclusie voor mijne bouw was snel genomen geweest: geen dure en ingewikkelde rolluiken en in plaats daarvan hebben we geïnvesteerd in een degelijk alarm en airco systeem. En laat het mij duidelijk erbij vermelden, zeker niet duurder dan degelijken rolluiken!

Airco... Gruwel...

Nicolas,

een airco zou ik waanzinnig noemen; Een rolluik zal in ieder geval veel energievriendelijker zijn dan een airco.
Waarbij ik ook geen voorstander ben voor rolluiken (zijn meestal zeer lelijk, onhandig zeker voor grote ramen,...).
Als je je verbruik meerekent geloof ik nooit dat je airo goedkoper zal zijn.

Walter

Nicolas,

Airco? . En je bent zeker dat die airco voordeliger is qua prijs? Ik denk aan stroomverbruik, onderhoud,..

En waarom geen klapluiken ?

Wij hebben grote ramen op het zuiden op GLV en gaan daar een pergola voorzien, waarop de eerste jaren een zeil zal gespannen worden op de hete dagen en ondertussen kan er een druivelaar groeien die later voldoende blad zal hebben in de zomer. Dit is een hetgeen den Björn ook doet (niet het zeil, wel de druivelaar)

Voor de kleinere ramen (1x keukenraam en 4x op 1° verdieping en 1x op de zolder) opteren we voor dus voor houten klapluiken, die enkel zullen dienen als zonnewering, niet als verduistering. Dus enkel in de zomer moeten we deze 's morgens en 's avonds sluiten en openen, met de hand.

Afmeting ramen voor klapluiken 140 x 100 cm

Eenvoudig, nietwaar

Steven

Op de site van de Milieuadvieswinkel (http://www.milieuadvieswinkel.be) kan je een interessant documentje downloaden over koudebruggen, met op pagina 8 een diagram van een goed geïsoleerde rolluikkast: http://www.milieuadvieswinkel.be/files/Koudebruggen.pdf.

bij isolatie van rolluiken mag je ook de ophangpunten niet vergeten: het rolluik mag je als koud element beschouwen dus dat mag niet rechtstreeks aan de muur worden opgehangen: ook daar moet je zorgen dat er isolatie tussen zit.

groeten,
christophe

Nicolas,

jij vergelijkt enkel de aankoopprijs, niet de totale prijs op 10, 20, 50 jaar (waarschijnlijk heb jij dan de airco al moeten vervangen ???

Stefan

Ik heb een systeem gezien met buiten lamellen, elec aangestuurd. Voordeel tov rolluiken is dat je toch voor privacy kan zorgen en licht. Je kan de lamellen hun hoek aanpassen zodat je beide hebt.

Airco is enkel maar nodig als je je huis verkeerd ontworpen hebt.

gtx, Pierre

Pierre,

pics of link?

er zijn nog andere mogelijkheden, zoals grote schuivende panelen (past vooral bij modern concept met grote ramen) kan in hout (idem zoals raam) of metaal.

Stefan

Pics of link? Heeft even geduurd voor ik door had wat je vroeg.

Ze waren geleverd door Helioscreen en het merk is Luxaflex. Maar op de website van beide vind je niets, ik heb wel een folder gekregen van bezoek.

Kan die scannen al zijn al de voorbeelden voor kantoorgebouwen. Eigenlijk is zoals de lamellen die je normaal binnnen ziet, maar dan groter en steviger. Ik zal eens een mail sturen naar de eigennaars van het huis. Misschien kunnen zij een foto maken. Dan post ik die wel

Voordeel van die aluminium lamellen is dat ze weinig plaats in namen en zonder koude brug geplaats waren.

Ze zaten in de verlengde van de buitengevelsteen, tegen de isolatie. Mooi geplaatst, electrisch bediend.

Persoonlijk vind ik het heel goed alternatief voor rolluiken.

Gtx, Pierre

Zeer snel antwoord gekregen van die mensen. Met een paar links van gelijkaardige systemen.

http://www.astraluxsystems.com/astralux8000.htm

http://www.bbsa.org.uk/exVen.html

http://www.theblindco.com/outdoor%20blinds.htm

Mvg, Pierre

Pierre,

enig idee of deze "blinds" bij erg harde wind verplicht naar boven moeten?
Enig idee van prijzen?

Eric

Eric,

volgens mij moeten ze naar boven bij hevige wind. Maar dan is er meestal ook niet veel zon hé.

Prijzen, geen idee, maar zal wel goedkoper zijn dan rolluiken. Check eens bij Helioscreen en laat het maar eens weten.

Gtx, Pierre

Pierre,

bedankt voor de moeite, mooi maar ik vrees voor de prijs, rolluiken worden door iedereen geplaatst en door concurentie is prijs laag (zeker vor PVC-rolluiken) hier hebben we het over een beperkt, nieuw product uit metaal (alu)

prijs zou kunnen tegenvallen.

Stefan

Stefan en andere, zie hier het antwoord van de eigennaars.

-------------------------------------------------------

Schermkast, geleidingsprofielen (langs zijkanten) en onderlat inbegrepen + plaatsing, zonder btw, was in voorjaar 2003 voor bijvoorbeeld tuinvenster van 2200 bij 2200: 550 euro en voor breedste tuinvenster van 3200 bij 2200: 681 euro. We vonden dat schappelijk en dachten dat rolluiken niet zoveel goedkoper zouden zijn. Huidige tarieven zullen misschien al iets hoger liggen.

We opteerden voor schermkast, geleidingsprofielen (langs zijkanten) en onderlat in ral-kleur 7016 van de ramen: dat kon gelukkig in alle mogelijke ralkleuren geleverd worden.
De lamellen zelf zijn eerder bronsgroen van kleur want ral 7016 hadden ze (toen) niet in hun palet.

Wat betreft wind: nog geen problemen gehad. Maar bij stormachtig weer laten we ze toch uit voorzorg niet neer. (In ons ouderlijk huis deden we dat trouwens ook niet met de rolluiken, want die kunnen ook schade oplopen).
Heel vaak laten we de zonnewering 's nachts naar beneden in gesloten stand (zonder inkijk, waarbij lamellen aaneensluiten).

beste Pierre,

Voor welke merk/type heb jij gekozen?
Zijn deze volledig elektrisch?

Mvg,
Geert

Geert,

zoals je op de thread kan lezen heb ik dat niet geïnstalleerd maar heb ik dat gezien bij een huizenbezoek. Die waren daar volledig electrisch.

Gtx, Pierre