koudebrug opgaande muren vermijden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort starten wij met onze nieuwbouw. Via dit forum heb ik het product perinsul (foamglas) leren kennen om de koudebrug van opgaande muren te vermijden.
Daar deze kost van zo een 2000eur niet voorzien was in ons budget vraag ik mij af of het de moeite loont om deze koudebrug te vermijden. Kun je maw deze extra uitgave over een redelijke termijn terugverdienen?
Alvast bedankt voor jullie info,

Filip

Reacties

Hoi,
Als je je keldermuren isoleert; eigenlijk kubus in kubus met ertussen isolatie en je laat de isolatie overgaan in de spouwisolatie, moet je dan nog rekenen op koudebruggen tussen binnenmuur en vloerplaat ?
Welke drukvaste isolatie wordt er aangeraden voor onder een vloerplaat?
Hoe zit het met de spouwhaken ?
Is daar al een alternatief voor daar men beweert dat deze ankertjes wel zorgen voor koudebruggetjes ?

vele vragen met hopelijk evenveel goede raad
groetjes

dirkk

Dirkk,

veel vragen ineens:
ivm de koudebrug; gezien je kelder normaal gezien niet verwarmd is zeg ik van wel. Of het een koudebrug is in de zin dat je er condensatieproblemen gaat krijgen vermoedelijk niet.
Voor je andere vragen zoek wat op het forum. Er zijn zeker vraagstaarten die deze thema's behandelen (alhoewel; ivm de isolatie onder de vloerplaat weet ik het eigenlijk niet. Meestal zou ik zeggen van altijd en vooral op de vloerplaat te isoleren. ).

Walter

Graag had ik iets meer geweten over onderkappen en perinsul steken. Snelvouwstenen 14*14*29cm recht op de vloerplaat (holle welfsels).
Perinsul bestellen op 14 hoog en breed?
Over welke lengte kap je weg?
Waarmee voeg je op?
Hoe lang moet je wachten voor je het volgende stuk wegkapt?
Wat met de waterkeringsfolie die je gegarandeerd beschadigt?
Risico's op barsten in de muren?

Markie,

Perinsul 5 cm hoog en 14 cm breed, is voldoende, wel op juiste plaats gebruiken = ter hoogte van de toekomstige vloerisolatie

Stefan

Dirk k,

Betreffende de isolatie onder de vloerplaat. Ik heb voor mijn eigen woning een drukvaste vloerisolatie gebruikt die tevens gebruikt wordt onder de chappe (bv styrodur, styrofoam, ...). Je moet wel kijken wat de druk is die de vloerplaat over brengt op de grond en isolatie (vraag aan je ingenieur?). Op basis daarvan kan je meer drukvaste isolatie nemen. Indien de lasten mooi verdeeld zijn, mag dit geen probleem geven. Bij mij heb ik onder een kolomzool meer drukvaste platen moeten gebruiken.

Als je kiest om je kelder langs buiten te isoleren, een goede raad bij het storten van de vloerplaat: zet ook al de opstaande isolatie als verloren bekisting van je vloerplaat. Het is heel wat werk om het achteraf te isoleren door aanwezigheid van betonbramen, enz.

Als je de kelder langs buiten isoleert, dien je tevens de perinsul onder de gevelsteen aan te brengen, aansluitend op de spouwisolatie. Onder de binnenmuur hoeft niet meer.

mvg

Ben

even aanvullen,

mijn kelder is tevens een leefruimte, nl. mijn architectenatelier, dus verwarmd.

mvg

ben

als men nu bvb last heeft van opstijgend vocht bij een oude woning en men wil die foamglas er tussen inwerken door een rij weg te kappen van de steen , dan vraag ik me plots af hoe ik het moet oplossen met de muur van de buren vermits het in mijn geval een gesloten bebouwing is en de twee muren tegen elkander staan .

Ik heb nog een vraagje over het onderkappen met Ytong.
Normaal zit de DPC boven de Perinsul. Bij Ytong is dit toch ook zo?
Volgens onze architect zuigt Ytong water op! En een natte isolatie verliest alle isolatiewaarde. Bovendien willen we toch geen spons onder onze muren...

???

Inderdaad ytong zuigt water op.
Daarom steeds onder en boven de ytong DPC plaatsen.
Of nog beter een laag roofing tegen branden aan de buitenzijde.

Mvg
Leo

Onder en boven DPC plaatsen is volgens mij toch niet voldoende. Ook de zijkant moet waterdicht gemaakt worden. En aangezien water overal door gaat, is het kleinste foutje in de waterdichte laag die je er rond legt genoeg om natte Ytongblokken te krijgen. Want Ytong is niet alleen niet waterbestendig, het zuigt ook echt, het trekt water aan. Een natte Ytonglaag isoleert niet meer én kan vervriezen en daardoor verbrokkelen.
Andere mogelijkheid zou zijn om de Ytonglaag boven de DPC te steken. DPC dan op vloerniveau > lager kan niet want anders loopt die niet meer af naar buiten toe. Maar dan lukt het toch nooit om de randisolatie van de vloer tot aan de isolerende Ytonglaag te brengen, dus: koudebrug. Dus heeft het dan wel zin.
En perinsul is te duur...
Wie weet de oplossing? Wie heeft onderkapt met Ytong?

groeten,
nele

Nele,

Hoe is je muuropbouw? Spouw,vol,...
Is de onderkapping langs buiten of binnen uit te voeren?

Ik zou onder de ytong roofing aanbrengen en boven de ytong een bredere flap roofing. Deze kan je dan langs buiten tegen de ytong branden. Opdeze manier zit de ytong voor 3/4 ingepakt in roofing. Als het dan nog niet goed is!?

mvg
leo

Beste Leo,

Muuropbouw: zie pdf in bijlage.

Ik heb de Perinsuloplossing uitgetekend, maar vanwege te duur ben ik op zoek naar een andere oplossing.
Ik heb de tekening ook eens gemaakt met Ytong, maar deze boven de DPC gezet met een koudebrug tot gevolg.
De Ytong in de roofing steken... zal er eens over nadenken.

Aan alle andere forumgebruikers,

Heeft iemand al onderkapt met Ytong en hoe heb je dit vochtprobleem opgelost?

groeten,
nele

Nele,
accoord, perinsul is duur.
Maar in verhouding met het onderkapwerk en de kunstgrepen om je Yton droog te houden?
Ik ging toch maar voor perinsul.
Je doet dit tenslotte niet voor enkele jaren...

Da's waar, maar dan is de vraag of Perinsul dan wel zijn prijs waard is? Als ik een ruwe schatting maak kom ik aan meer dan 80.000 Bef voor de volledige woning (incl. binnenmuren, excl. trapvoet die op de vloerplaat rust).
Ik ga in al die jaren nooit aan 80.000 Bef extra stookkosten komen als ik het niet zou doen. Bovendien schijnt de kans op condensatie en dus schimmelvorming aan de plinten hier nogal overschat te worden. (> volgens onze architect en aannemer).
En toch zou ik die koudebrug willen vermijden, maar voor een lagere prijs graag.

groeten,
nele

Nele,
de binnenmuren geven veel minder risico op vocht, daar kun je wel makkelijk yton gebruiken, uiteraard op een vochtscherm, idem voor je trapvoet. Voor de buitenmuren durf ik het niet!

Voor de nieuwe binnenmuren inderdaad. Maar er zijn een aantal bestaande binnenmuren met een eigen fundering die dus de vloerplaat en folie zullen onderbreken. Ik ga ervan uit dat deze moeten behandeld worden als de buitenmuren wat opstijgend vocht betreft. Niet?

Hallo,

Ik heb ergens gelezen op het internet dat de lambda waarde van ytong 0.25 is, zijn er producten die beter doen in dezelfde prijsklasse?
Mijn snelbouwsteen heeft een lambdawaarde van 0.26. Is deze lambda waarde geldig voor alle richtingen? Is het nog nuttig van een laag ytong stenen onderaan te plaatsen?

Mvg

Dieter

Hans,

Heb je deze perinsul gebruikt voor uw woning? Hoe heb je deze geplaatst? Met mortel? Hoe houtskelet bevestigd?

Hans V.

Hans V

Ja, ik heb perinsul gebruikt. Bij mij zit deze onder de binnenmuren (poroton), bij mijn zoon hebben we in de beton inox draadstangen gestoken, twee lagen steen gemetst, daarop de perinsul. Op de perinsul komt dan de ligger voor de houtconstructie, en deze wordt bevestigd aan de draadstangen.

Hans D