katteluik in een passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
We zijn aan het kijken om een zo passief mogelijk huis te maken, maar onze katten moeten ook mee.
Hoe kan er een katteluik in een passief huis gemaakt worden, zonder al te grote verliezen(isolatie en luchtdichtheid).

Johan

Reacties

Johan, ik dacht al dat ik de enige was met deze verzuchting.

Heb de vraag reeds gesteld in de recente vraagstaart van Jeroen "balansventilatie" doch geen antwoord gekregen. Ook op de Hout&Groenwonen beurs fronsten de standhouders half geamuseerd hun wenkbrauwen bij m'n vraag.

Dus ik ben benieuwd. En onze katten ook.

Als de kat éénmaal van het thermisch comfort van een Passiefhuis geproefd heeft, dan wil ze volgens mij niet meer naar buiten. :p

dirk

tja,

als het mag kosten wat het wil dan is alles mogelijk hé. maak een mini passiefhuisraam dat elektrisch wordt gestuurd; als de kat voor de deur loopt is er dan een IR-sensor die de deur laat opengaan en rap weer laat sluiten (met een sensor voor als de kat er nog zou tussenzitten) en dus je probleem is opgelost. (maar nog niet betaald, want dergelijke toepassingen zijn niet goedkoop vrees ik)

andere oplossing: een berging BUITEN je passiefhuisvolume voorzien waar de kat in mag, en een passiefhuis achterdeur van je woning naar die berging plaatsen, zodat je zelf in de berging kan om daar je stofzuiger uit te halen en/of de kat helemaal binnen te laten.

groeten,
christophe

Hi,

Katteluiken zijn een vrij nieuw begrip voor mij, maar ik ga toch proberen van een antwood te formuleren.

Volgens mij moet je het zoeken in de stijl van een sas, zoals die ook wel gebruikt worden in een bank.

Je maakt dus een koker/kubus vormige tunnel die volledig geisoleerd is. Deze plaats je binnen of buiten zoals je wenst.
De kat zal dan om naar te buiten te gaan het eerste luik doorgaan. Een kleine hoeveelheid warmte zal meegaan in de tunnel. Wanneer de kat doorloopt naar buiten zal er koude lucht in de tunnel komen.

Dus het enige wat dan de verliezen zal uitmaken is de luchtdichtheid en isolatiewaarde van de katteluiken.

Je kan de tunnel ook nog uitrusten met een tussenschot dat je manueel toe doet wanneer de kat binnen of buiten moet blijven.

mvg
leo

Je kan ook gewoon de deur even opendoen als de kat miauwt dat ze binnen wilt...