Koudebrug vermijden bij steunmuur voor erker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forummers,

Uit een afbraak heb ik een erker kunnen recupereren, die ik nu bij mij wil installeren. De zijwanden van de erker worden vastgeklikt in een soort E-profiel (10 cm breed - één gleuf voor het raam, een tweede voor het vliegenraam), dat eerst op een steunmuur wordt bevestigd (zie schets hierboven).
Bij de vorige eigenaar bestond die steunmuur uit volle baksteen, met bovenop een arduinen steen over de volle breedte. Simpel: een stevige basis én een mooie dorpel én een vensterbank in één beweging, maar: een koudebrug om u tegen te zeggen.

Zoekend naar een betere oplossing ben ik tot het volgende gekomen:

  • spouwmuur met rotswol
  • binnenblad in cellenbeton
  • buitenblad in snelbouw of betonblok, afgewerkt met crepi
  • bovenop een dikke (60 of 80mm) houtvezelplaat
  • hierboven een smallere strook houtvezelplaat (10cm breed)
  • afwerking met vensterbank en dorpel
  • Ik heb nog twijfels i.v.m. de stabiliteit van houtvezelplaat bij dergelijke continue belasting (doorbuigen indien de spouw te breed is).

    Wie weet raad --of kan desnoods een volledig andere constructie aanbevelen?

    Vriendelijke groeten,
    Lieven

    Reacties

    Lieven,

    die houtvezelplaat lijkt mij idd niet ideaal om continue druk en zelfs buigspanningen te ondergaan.
    Gezien je opbouw zou ik zeggen, vervang de houtvezelplaat door cellenbeton. Natuurlijk wel heel wat dikker dan de houtvezelplaat momenteel.
    Dit zou en je koudebrug moeten opvangen en stevig genoeg moeten zijn. Maar laat dit vooral toch maar eens bevestigen door iemand met meer praktijk ervaring en kennis dan mezelf.
    De 'normale' opbouw is je buitendorpel iets naar binnen te laten komen (eens cm of 2-3), en dan je profielen maar gedeeltelijk op de buitendorpel te laten rusten. Zodanig dat het venster in de lijn ligt van de isolatie. Onder het deel van het profiel dat niet op de dorpel rust plaats je dan isolatie. Tegen deze isolatie laat je de binnendorpel aansluiten. Op deze wijze doorbreek je de mogelijke koudebrug eveneens.

    Walter

    houtvezel plaat weg, buitendorpel verlengen aan achterzijde, zodat erker 1 à 2 cm steun heeft en de rest opvullen met isolatie

    Stefan

    Walter, Stefan,

    Die 'normale' opbouw (gedeeltelijk steunend op buitenspouwblad of dorpel, deels 'zwevend' boven de isolatie) was idd ook mijn eerste idee, maar het profiel van de ramen is helemaal vlak (niks reliëf of randje), zodat ik vreesde dat de hele erker wel eens zou kunnen gaan schuiven. Bij de vorige eigenaar was dit opgelost door het E-profiel, dat trouwens met vijzen verankerd was in de blauwe steen (zie eerste schets, en denk er de vijzen bij). Het raam mét E-profiel slechts gedeeltelijk laten steunen op de dorpel lijkt me toch een iets te groot risico.
    Ik denk dat ik het E-profiel niet ga gebruiken en op één of andere manier het raam, enkele cm steunend op het buitenspouwblad, zal proberen te verankeren...
    Alleszins bedankt voor jullie raad.

    Lieven

    In de brochure "Bewust duurzaam bouwen" uitgegeven door de Vlaamse Provincies in samenwerking met VIBE, WWF, Dialoog, enz ... (http://www.vlaamsbrabant.be:8100/upload/objects/leven_en_wonen/milieu_en_natuur/brochure_duurzaam_bouwen.pdf) staat op pagina 16 te lezen: "Vanuit isolatietechnisch standpunt is de volledige vulling van de gemetselde spouw (dus zonder luchtspouw) meestal de beste oplossing. De luchtlaag in de spouw heeft geen isolerende werking".

    Vanuit "isolatietechnisch" standpunt kan ik dit begrijpen, maar is een luchtspouw toch niet aan te raden om de isolatie vochtvrij te houden?

    Edco,

    bij volle spouwuitvulling, is de isolatie meestal behandeld met een betume-achtige materiaal aan de buitenkant om het tegen eventueel vocht te beschermen. Men gaat er van uit dat de muur vanzelf uitdroogd, ook bij volle spouwvulling.
    Er zijn hier echter voor iedere voorstander, ook wel een paar tegenstanders te vinden.

    Walter