praktisch vraag aan de installateurs vv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

indien jullie projecten vloerverwarming doen in een nieuwbouw, gaan jullie dan exact de dimensionering (HOH afstanden vb) EXACT aanpassen aan warmtevraag zodat er ongeveer evenwicht per kamer is naar warmtevraag-warmteafgift ? Dus in kamertje X doen we HOH 15cm en kamertje Y doen we HOH 25cm vanwege weinig verliezen etc ? Want indien de keuze van vloerbekleding nog niet vastligt ...dit heeft enorme impact!

Of doet men in de praktijk aan debiet-regeling en kiest men bij kennis van de verschillende verliezen per kamer een algemene HOH van vb 15cm met eventueel 10cm in randzones en badkamer waar de vloertemp lichtjes hoger mag zijn ?

Geeft zo een 'smoren' van kringen merkbaar meer weerstand op waterkingen zodat de pomp harder moet werken ? Meer verbruik ? Snellere slijtage ?

Groeten,
Jan

Reacties

De afstand tussen de buizen
wordt inderdaad berekend naargelang de warmtebehoefte en maximale vloertemperatuur.
Het juiste debiet instellen is naar mijn inziens niet gemakkelijk , daar de berekende waarde voor het debiet
kan afwijken van nodige debiet...
Omdat de kringlengte soms niet overeenkomt met wat berekend geweest is.

Bvb. In een living wordt zeer dikwijls gewerkt met een zogenaamde 'randzone'
bvb. 1m breed aan de ramen waar de buizen met een hartafstand van 10cm gaan liggen.
Naar het midden toe van de living zullen de buizen verder uit mekaar liggen bvb. 20cm.
Maar dit wordt allemaal eerst berekend ...

Dikwijls worden de kringen achteraf ingeregeld door de gebruikers zelf , het komt erop aan om ongeveer op de retour van iedere kring eenzelfde temperatuur te krijgen , een kortere kring zal aldus moeten 'ingesmoord' worden , een langere kring dan weer niet.
Hiervoor worden temperatuurmeters aangebracht op de collectoren.

Mijn ervaring , leert me ... alhoewel ik hier wel opmerkingen zal over krijgen...
Dat praktisch gezien , er niet teveel moet ingeregeld worden
wat in de praktijk dan ook weinig gebeurd...
Maar toch zou het in principe moeten , maar het duurt een tijde eer dat heel het systeem in evenwicht is (paar dagen),en dan pas kan een goede inregeling gebeuren adv temperatuurmeters.

Groetjes
Thomas