K-waarde/warmtevraag rekenblad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgenoten, in bijlage het beloofde rekenblad ik heb nu weinig tijd om het toe te lichten. ik stel dan ook voor dat jullie het uitproberen en jullie op- en aanmerkingen aan mij doorgeven. Het is ingevuld voor mijn eigen situatie, maar ik denk dat het wel kan dienen als vertrekpunt voor jullie berekeningen. Enige excel-kennis is wel vereist. Als er iemand zich geroepen voelt om het gebruiksvriendelijker te maken -ik denk dan aan het werken met macro's e.d.- 'feel free'. Stefan , je zal ongetwijfeld merken dat ik bij het opstellen vertrokken ben van jou werkblad voor de berekening van je radiatoren. Waarvoor dank. groetjes, Björn

Reacties

Allen,

Ik wil een warmteverliesberekening maken van onze nieuwbouw. Ik heb het
rekenblad van Björn gedownload maar heb nog een vraag.

Onze keuken en zitkamer zijn open over een afstand van 2,1m (zie bijgevoegde
scan), moet ik dan keuken en zitkamer als één grote ruimte beschouwen of
blijven dit toch twee verschillende ruimtes?
Hoe geef ik dit best (lees: op de meest correcte manier) in het rekenblad in?

Met vriendelijke groeten,

Kurt

beste,

je kan best doen alsof er een muur staat dan bereken je voor elke kamer apart hoeveel vermogen je moet plaatsen aan verwarming en kan je dit goed positioneren. voor het totaal vermogen maakt dit niet uit want in beide vertrekken zal de temperatuur gelijk liggen waardoor er geen warmteverlies/winst doorheen de ingebeelde muur zal optreden. indien je het als een kamer berekend bekom je een vermogen voor de hele ruimte maar weet je niet hoeveel er in de keuken of in de zitplaats gevraagd is waardoor je misschien geen goede warmteverdeling ontstaat

jelle

Jelle,

Bedankt voor de snelle respons.

Ik ga nu mijn warmteverliesbereking verder invullen. Als ik volledig klaar ben dan zet ik mijn berekening hier op het forum zodat jullie er misschien eens naar kunnen kijken of er toch geen fouten inzitten.

Groeten,

Kurt

Benny,

"Echter de warmteverliezen door ongecontroleerde ventilatie liggen bij mij 2 tot 3 maal zo hoog als de transmissieverliezen."

dus moet je maar eens werk maken om alle details goed aan te sluiten zodat deze verliezen sterk naar beneden kunnen, zal wel geld en vooral tijd kosten, maar dat loont hier echt, een veel kleiner CV-ketel, ...

Stefan

kan iemand mijn helpen met een grotere lijst van k-waarde of lambda waarde van materialen en eventuele hulp bij het in vullen van mijn rekenblad

Steve,

van welke materialen mis je de waarden?

Walter

Klein vraagje, als je nu de oppervlakte rekent van een muur (op het k-waarde rekenblad), reken je dan gewoon de muur - aantal m² glas of reken je hem volledig door en wordt dit dan gecorrigeerd bij het uitrekenen van de glaspartijen ?

Merciekes
Yoeri W

Klein vraagje, als je nu de oppervlakte rekent van een muur (op het k-waarde rekenblad), reken je dan gewoon de muur - aantal m² glas of reken je hem volledig door en wordt dit dan gecorrigeerd bij het uitrekenen van de glaspartijen ?

Merciekes
Yoeri W

Yoeri,

de glaspartijen moet je er zelf aftrekken

zelf heb ik eerst de glaspartijen uitgerekend en dan die oppervlakte in mindering gebracht van de muuroppervlakte

groeten,

Björn

'k Was het al lang van plan, maar nu heb ik er uiteindelijk eens werk van gemaakt. Ik heb ook de K-waarde van mijn woning uitgeteld met het werkblad van Bjorn.
Ik kom dus uit op K44. Niet geweldig voor een nieuwbouwwoning.
Wat me na wat "gesimuleer" vooral opvalt is de grote invloed van het schrijnwerk. Alle constructiedelen op zich zitten ruim boven de minimale eisen van de K45 norm, maar de grote oppervlakte van het aluminiumschrijnwerk met 1,1 glas (57m2) beinvloed het resultaat zeer negatief.
Bijvoorbeeld: verdubbeling van alle dakisolatie (het enige dat nog op relatief eenvoudige -alhoewel- wijze mogelijk is) levert slechts een winst op van K44 naar K41.
Als ik echter "puur voor de lol" ipv 1,91 voor het schrijnwerk 1,1 reken heb ik een winst van K44 naar K36. Toch een wezelijk verschil.
Maar nu komt de eigenlijke vraag: de vereenvoudigde berekeningsmethode doet een aanname van 75% voor de verhouding tussen glas en raamoppervlakte, echter wij hebben veel grote ramen, vooral zuid georienteerd en voorzien van de nodige bouwkundige oversteken die zonnewerend werken in de zomer, maar toch de zon toelaten in de winter. Enerzijds houd de K-waarde geen rekening met warmtewinsten langs deze ramen, anderzijds ligt de verhouding glas/profiel volgens mij ook niet correct en moet dit gezien de grote ramen gunstiger zijn.
Wie kan deze visie bijtreden? Welke is de complete berekeningsmethode?

Beste,

Onze CV-ketel (gas) is defect en moet dringend vervangen worden. We moeten dus zeer snel beslissen welke nieuwe ketel we plaatsen. Wij overwegen de huidige ketel (Klöckner Targon 29 Kw te vervangen door een Vaillant Ecotec plus VCW 296 die 24 Kw geeft).
Ik heb geprobeerd het benodigd vermogen te berekenen met een vereenvoudigd rekenblad. Dit geeft als resultaat dat we 17 Kw nodig hebben. Ik heb ook het vermogen van onze radiatoren berekend dit is ong. 30 Kw.
Kunnen jullie bijgevoegd bestand eens bekijken ? Wat is jullie reactie ?

lennie,

hier een link naar een handleiding van het wtcb waarin de juiste berekening staat

www.bbri.be/webcontrole/pdf/Deel6%20Isolatie.0401N.pdf

hopelijk kan dit je verder helpen,

jelle

Hallo,

Volop aan het rekenen met het rekenblad.
Mis nog wat lambda waarden; hoeveel neem ik voor?
- gevelsteen (T***a, Handvorm, Grafiet)
- glazen deur
- gyproc

Nog een andere vraag; als ik voor een bepaalde ruimte een negatieve warmtevraag bekom dan betekent dit dat de ruimte niet de ingevoerde temperatuur maar een hogere evenwichtstemperatuur (tov de omliggende ruimtes) zal hebben. Hoe bepaal is deze evenwichtstemperatuur? Pas ik de ingevoerde temp aan tot de warmtevraag nul is of is dit iets te simplistisch.

Alvast bedankt.

Mvg

Kristof

Kristof,

die ruimte zal een hogere evenwichtsTp hebben natuurlijk

als je die Tp ingeeft krijg je een beter beeld van de werkelijke vraag van de aangrenzende ruimtes.

groeten,

Björn

Björn,

Welke is nu eigenlijk de juiste tabel om te weten welk vermogen je nodig hebt ? Is dit On (tabel M) op het blad van warmteverliezen ? Is die tabel dan uitgedrukt in Watt ?

Yoeri.

Yoeri,

inderdaad On die rekening houdt met transmissie en ventilatieverliezen

en ja deze is in Watt uitgedrukt

groeten,

Björn

Björn,

Hoe bepaal ik het ventilatieveelvoud B van mijn woning? Wij hebben geen balansventilatie voorzien ...
Zelfde vraag voor Teb; neem ik hiervoor -12 (koudste buitentemp)?
Trouwens wij bouwen aan de kust dus ik vermoed dat -12 C nogal ruim is; zijn deze temp. per norm vastgelegd?

Mvg,

Kristof

Kristof,

het ventilatievoud heeft te maken met de luchtdichtheid van je woning, als daar niet bijzonder aandacht aan wordt/werd besteed neem je best factor 3!

of je balansventilatie neemt of niet heeft vooral effect op de Teb (indien met WTW) en ja je neemt de laagst mogelijke buitenTp; immers zelfs dan wil je het voldoende warm hebben met je ketel en radiatoren ...

Mvg,

Björn

Ik ben bezig het rekenblad van bjorn te analyseren, hiermee al enkele vraagjes :

Waarom de compensatie : binnen-, buitencoeffiecient,
de verschil temperatuur wordt toch al verrekend via
de delta T ?

Bjorn, uit welke lectuur heb je je info gehaald ?

Zijn er nog mensen die dit op hun woning hebben toegepast,
en dit willen mailen om en beter inzicht te krijgen(buiten de mensen die hier al hun rekenblad hebben laten zien) ?

Frank,

Komt uit mijn cursus bouwfysica (ind. ing. bouw)

binnencoëff. is o.a. een reden voor het net iets koelere oppervlak van een binnenwand dan binnentemp.

neem een raam (k 1,1, ... doet er in feite niet toe)

binnen 20°C, buiten -8°C dit tempverloop is niet lineair,

glas is ongeveer 17°C aan binnenzijde, dus van 20 naar 17 is de factor die je daar hebt.

Stefan

Frank

Ik heb ook mijn warmteverlies berekend met Björn zijn rekenblad.
Ik ben er wel 'n paar zondagen me bezig geweest, maar als eenmaal de basis gemaakt is kun je door gegevens aan te passen vlug zien welk effect het heeft op jou woning.
Het is vooral wat werk om de linken tussen de verschillend tabbladen terug te zetten daarvoor moet je toch een minimum van Excel kennen.

Mvg Luc D

Luc,

2,6 KW als warmteverlies ??? met de echte cijfers ? dat is heel goed.

Stefan

Alvast bedank Luc.

Worden de diktes van muren, plafond, vloer
meegerekend in de lengte breedte maten ?
Wat zijn de grijsgekleurde breedtes en lengtes ?

Zijn er nog mensen die met dit formulier gewerkt hebben ?

Frank

Voor de muren heb ik dat wel gedaan maar voor de vloer en de plafond niet.
De grijze vakken dat weet ik ook niet vermoedelijk om een beter overzicht te houden. Ik heb er in ieder geval geen rekening mee gehouden. Mischien dat Björn daar een speciale rede voor heeft. Het heeft in ieder geval geen invloed op de berekeningen.

Mvg Luc

Beste Bjorn , Luc,

Voor lokalen waar je de ingestelde temp. heel laag zet (bv garage, berging staan op 0) krijg je een negatief warmteverlies(dmv wanden en/of ventilatie).
M.a.w. zonder dat er een warmtebron instaat zal dit lokaal opwarmen.
Wat dus in de praktijk wil zeggen dat je een hogere temp. krijgt dan de ingestelde (bv nul graden).
Nu volgens mij om een correcte totaalverlies te krijgen moet je de temp. van deze lokalen zo instellen (in het werkblad) dat het warmteverlies totaal (ventilatie+ wanden)
op practisch 0 uitkomt (kamer is op haar temp die in de pratijk zal gehaald worden).
Nu tellen jullie de negatieve warmteverlies gewoon op bij de rest van de lokalen en krijg je een lagere totale (voor het huis) warmteverlies wat volgens mij niet correct is.

Klopt mijn redenering ??

Frank,

negatieve waarden mag je niet meetellen in totaal

de temp van deze lokalen verhogen zodat je ongeveer op 0 komt is goed maar niet strikt noodzakelijk

Stefan

Frank,

Bij mij zijn de garage en de kruipkelder buiten de verwarmde zone.
Eigenlijk moet hier de temperatuur gelijk zijn aan de buiten temperatuur maar omdat deze daar normaal niet onder het vriespunt komt, kelder zit in de grond ongeveer 10°C
De garage buitenmuren zijn ook geïsoleerd wel niet zo goed als tussen garage en woongedeelte 8 cm tegenover 16 cm rotswol
Dus de garage houdt ook wel wat verlieswarmte vanuit het woongedeelte vast.
Maar om toch een beetje overschot te hebben bij de bepaling van het te instaleren vermogen heb ik deze temperatuur wat lager ingesteld
Stel ik de temperatuur van de garage en de kruipkelder op bv. 10°C dan kom ik op een warmteverlies van nog geen 2400 W
en anders 2600 W
In het bureau gaat dat dan ofwel 84W ofwel 159W warmteverlies geven

Mvg Luc

Hallo,

Ik ben bezig met een uitgebreide warmteberekening voor onze verbouwing en heb volgende vraagjes:

1)Als een kamer grenst aan 2 ruimtes met verschillende temperatuur welk temperatuursverschil moet ik dan nemen of moet ik de muur als twee aparte delen behandelen?
bvb
_________
     |     |
     |24°| BADKAMER
18°|___|
     |     |
     |16°| HAL
___|___|

idem voor een oude deur naar de badkamer die wordt dicht gemaakt met gyproc? heeft het zin die te isoleren?

ALvast bedankt voor de info

Katelijne

Katelijne,

Je moet die muur opdelen omdat je warmtewinst haalt uit de badkamer en warmteverlies hebt aan de hal

De Gyproc wand kan je volgens mij beter isoleren de badkamer is meestal warmer dan de aangrenzende kamers.
Het is misschien zelfs aan te raden om al de muren van de badkamer te isoleren
als je in de slaapkamer die grenst aan de badkamer een negatief warmteverlies (dus eigelijk warmtewinst) hebt kun je de muur tussen de badkamer en de slaapkamer beter wat isoleren.
Als je met het rekenblad van Björn bezig bent kun je nadat je al de gegevens heb ingegeven zien of dit het geval is.
Als je daarna de muur van de badkamer voorziet van isolatie kun je meteen de verandering zien en kun je de dikte aanpassen zodat jouw slaapkamer 0W warmteverlies of -winst heeft.

Mvg Luc

allen,

wat die grijze velden betreft; dat zijn waarden die ik zelf heb opgemeten. De andere witte velden zijn berekende waarden of verwijzingen.

Ik heb dit zo gedaan om niet nadien te hoeven nagaan waar er allemaal iets moest worden aangepast als bleek dat een bepaalde muur niet 3.18 m maar 3.22 m zou blijken te zijn.
plan en realiteit kunnen soms afwijken ...

groeten,

Björn

P.S. ik heb dit rekenblad in de eerste plaats voor mij zelf gemaakt op basis van een eerder rekenblad van Stefan De Vleeschauwer -ook van dit forum- en aangevuld met eigen berekeningen. Jammer genoeg ben ik niet zo handig om het gebruiksvriendelijker te maken ;-(

Katijne,

gewoon opsplitsen, deel per deel, zo kan één kamer veel verschillen "wanden" hebben

Stefan

Katijne,

gewoon opsplitsen, deel per deel, zo kan één kamer veel verschillen "wanden" hebben

Stefan

Allen,

Ik heb een warmteverliesberekening met het rekenblad van Björn gemaakt.
Wij bouwen een LEW (15cm Rotswol in de muur, 10 cm EPS in de vloer en 18cm Rotswol in het dak)
met een balansventilatie met WTW.

Willen jullie deze berekening eens controleren?
Zijn dit normale waarden voor een LEW?

Wat moet ik invullen voor het ventilatievoud?
En voor Tp (temperatuur inkomende lucht)?

De slaapkamers, berging/zolder worden niet
verwarmd. Daarom heb ik de temperatuur van deze
kamers op 12°C gezet. Is dit correct? Of kan ik beter
een andere temperatuur gebruiken.

Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Kurt Van de Poel

Kurt,

De temperatuur van de grond is bij ons ongeveer 10°C
De temperatuur in de slaapkamer en de berging zal wel ergens rond de 17 °C liggen toch zeker met balansventilatie met WTW
Ventilatievoud normaal 1 en temperatuur afhankelijk van model tot model ligt tussen 13 en 17 °C
K verlies oppervlakte bij GLVL nog vermenigvuldigen met de correctiefactor op tablad temperaturen C17,18 of 19
Dan komt je K berekening ook korter bij de werkelijkheid

Als je deze veranderingen hebt gedaan kom je op een verlies tussen de 5 en 6 Kw wat vrij normaal is bij LEW

Alleen spijtig van de grote ramen die geven veel verlies
als het nog kan meer dak isolatie
Op het gelijkvloers kan je je buizen misschien nog uitvullen met isolatie chape alle beetjes helpen

Ik heb mijn verliesberekening hier ook ergens gepost
Ik heb er de prijs voor best geïsoleerde nieuwbouw woning 2005 van Interelctra mee gewonnen.

Groeten Luc Donckers

Heeft er iemand ervaring met het spuiten van vloeibare PUR in de spouw om alsnog een isolatie in de spouw te hebben ?

Ik heb momenteel 20 cm YTONG, luchtspouw van 7 cm en gevelsteen van 9 cm.

Hoi allemaal,

Indien jullie een gedetailleerd voorbeeld van een uitgewerkte warmteverliesberekening willen zien moeten jullie hier zijn:

http://users.skynet.be/stevenvanlier/Bouw%20Avontuur%207.htm

Deze berekening is voor mijn eigen woning gemaakt en is initieel gebasseerd op de tabel van Bjorn maar later verder uitgebreid met allerhande informatie en input.

Qua isolatie heb ik het volgende voorzien in mijn woning (en ja het kan altijd beter maar heb deze keuze gemaakt):

2x4cm Rotswol geschrankt in spouw
18cm Rotswol in dak
6cm gespoten PUR als vloer isolatie
Alle ramen 1,1

Indien vragen of commentaar op de berekening. Stuur maar een mailtje!

Groetjes,

Stekke

Stekke, Bjorn, andere slimmerikken:
weten jullie wat ik moet doen met vloerverwarming? Ik neem aan dat de delta T°C hierbij veel groter is dan gewoon het verschil in de (bereikte) temperatuur in de te verwarmen ruimte - de temperatuur van de ondergrond (die ik op 0°C heb ingegeven)

Voorlopig heb ik de warmtestroom gebaseerd op een temperatuur van 40 in de vloer en 0°C in de ondegrond.
Uiteraard groeide hierdoor de warmtevraag met een paar honderd watt.
Het warmteverlies doorheen de vloer verdubbelde bij mij naar 788watt: de vloer is voorzien met 7cm pur.

Heb ik er goed aangedaan om mijn berekening op deze manier te doen?

alvast bedankt,
teizman

Teizman,

De vloerverwarming zit reeds in mijn tabel mee ingerekend. De k-waarde van de vloer waarin de vv zit wordt aangepast met een correctiefactor die berekend wordt op de ontwerptemperatuur van de vv m.a.w. de weerstand naar de ondergrond wordt kleiner en kan er dus minder verliezen vanuit de ruimte naar de ondergrond gaan.

Mvg,

Stekke.

okay bedankt steffe,

ik zie dat je -net als ik- steeds worse case scenario tracht te gebruiken.
Voor VV heb ik 40°C gebruikt, uw andere formule echter (Kr voor ruimte waar er vv is): is dit echt nodig toe te passen? was de impact in jouw berekening hierdoor groot?

Mijne "boven" heeft geen vv maar wandverwarming: moet ik hier een gelijkaardige ingreep uitvoeren?

alvast bedankt,
teizman

bozoers,

ik heb in mijn warmteverliesberekening een taartgrafiekje gestopt met hierin de verdeling van mijn warmteverliezen:vloer-glas-ventilatie-wanden-dak

1/3 van mijn warmteverlies is ten gevolge van ventilatie!! alhoewel ik een balansventilatiesysteem voorzien heb:
Teb = 13 °C, B = 2

is dit een normaal gegeven?
verder beschrijving van mijn huisje:
renovatie: k-waarde 28
volume 901m³
=/-45m² glas
7cm pur in vloer
10cm pur in muren
>30cm glaswol+cellulose vlokken in plat dak

alvast bedankt voor jullie feedback....
teizman

Teizman,

De correctie-factor voor vloerverwarming is identiek voor wandverwarming (staat toch zo in de handleiding voor de berekening van de K-waard, dewelke je kan terug vinden op mijn website )

http://users.skynet.be/stevenvanlier/Bouw%20Avontuur%207.htm

Mvg,

Stekke

Stekke,

Je site even bezocht. De excells zien er goed uit en lijken me zeer nuttig.

Toch een randbemerking: crepi van 5 cm dik is wel HEEL dik. Volgens mij zit de dikte hiervan eerder in de grootte orde van 5 à 10 mm.

Of is dit een nieuw systeem dat ik nog niet ken.

Mvg,

lennie

Lennie,

De 5cm is een foutje van mij maar de crepi is niet meegerekend in de k-waarde. Ik heb enkel de PS-isolatie ingerekend dus rekenblad blijft ok.

Groetjes,

Stekke.

Hallo iedereen die dit leest,

effe tussendoor. Wie heeft er ervaring met dat programmaatje van Radson? Ik kom er niet echt uit. Zij geven hogere k waardes voor binnenmuren en vloeren dan voor de buiten vloeren en muren. Klopt dat? Lijkt mij onlogisch!
Ik zou graag de warmtevraag van mij te verbouwen woning berekenen, maar ben niet zo fanatiek als sommigen onder jullie. Daarom leek mij dat xlletje van Radson wel ok. Tot ik dus in de war werd gebracht door die k waardes....

Wat betreft dat programmaatje van Rockwool dat krijg ik nie gedownload. Heeft iemand dat ergens anders staan?

Alvast bedankt

Daan

Hoe kunnen we het E peil van een huis bepalen?

Angelo

software downloaden op www.energiesparen.be zoek maar bij EPN

Stefan

Hoi Allemaal..

Ook ik heb me nu es eindelijk aan Bjorn z'n werkblad gezet. Iemand zin & tijd om het eens te bekijken.. de verliezen die ik bekom zijn wel heel laag. De temp. van de lucht en in ruimtes zijn wel anders omdat ik anders ventilatie winsten heb voor ruimtes waar het fris is.

Alvast Merci!

Mvg
Davy

Davy,

Ik heb het zeer snel overlopen en kon niet direct fouten vinden: Op 1 puntje na. In verschillende van je slaapkamers kom je op negatieve waardes van Ot, wat dus in de praktijk niet kan.
Daarom moet je eigenlijk je slaapkamers eerder op 18 graden rekenen ipv 16 graden om die negatieve waardes weg te krijgen.
Merk wel op dat ik die materiaal 'tab' niet echt onder de knie heb. Daar kunnen foutjes inzitten die ik snel mis.
Als je verbaasd ben van het 'lage' resultaat, kan je het nog eens herberekenen met de EPN software.

Walter

Merci voor de moeite :o)

Heb m'n excell blad geupdate.. Aangepast zodat er bij warmteverliezen geen neg. transmissie of ventilatieverliezen zijn. Ook hier en daar nog kleine foutjes gevonden..

Mvg
Davy

pllzzz.; with sugar on top..