isolatie en astma

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Veel waarheden in dit persbericht, maar weer diezelfde kemel op het einde he...
(stond in zowat alle kranten vandaag)

Volgens cijfers van de Belgische Astma- en Allergiekoepel heeft één op de vier landgenoten last van allergieën.
(...)

De verklaring daarvoor is drieledig.

Vooreerst spelen de steeds kleiner wordende gezinnen een rol. “Daardoor worden pasgeborenen aan minder infecties blootgesteld”, weet Erica Colen van het Astmafonds. “En dus blijft hun afweersysteem slapen.

(...)

Tweede boosdoener zijn de knuffelberen.

Colen: “Dat zijn vergaarbakken voor huisstofmijt. Veel kinderen reageren daar allergisch op.”

Hoofdarts Hilde Franckx van het Zeepreventorium in De Haan heeft nog een andere uitleg. “Vooral de toegenomen dieseluitstoot zorgt voor steeds meer allergieën. Plus het feit dat we onze huizen supergoed isoleren en, zeker nu de stookoliekosten zijn gestegen, we veel te weinig verluchten.”

Reacties

Ja inderdaad hier gaan we weer!

Langs de andere kant, diegenen die overtuigd zijn van te isoleren, zijn het ook van de ventileren.

Op de open Huizendagen heb ik er alleszins sterk de nadruk op gelegd...

Iemand van het zeepreventorium zou toch beter moeten weten.
Dat van die dieselroet weet hij dan toch al...

BTW Welke pagina in de Morgen?

Jeroen

NB Wie schrijft/belt de arm man?

Jeroen,

p 9. In de Standaard stond net hetzelfde artikeltje. Waarschijnlijk gewoon een Belga bericht overgenomen.

Aangezien die hoofdarts Hilde heet, zal het wel een vrouw zijn Jeroen ? Of ken je veel mannen die Hilde heten

Ik vrees echter dat je zo veel artsen kan gaan opbellen. Verleden jaar stond net hetzelfde verhaal in de Artsenkrant.

Mijn kinderarts heeft me ooit aangeraden de kinderslaapkamer te bevochtigen want 'door al dat isoleren worden die te droog' ...

Geert

Geert,

zeker, eerder te weinig dan teveel vocht, niet zozeer door isolatie maar door de "goede" ventilatie (droge buitenlucht binnen nemen en vochtige binnenlucht afvoeren)

eerst isoleren
dan ventileren
en bevochtigen (deze horen allen samen)

Stefan

ik weet niet hoe men het verband legt met kleinere gezinnen,als men 1 kind heeft en het heeft al astma wat voor een rol spelen die 10 kinderen die daarna nog geboren worden voor het eerste kind met astma
ben zelf astma patient en weet verdomd heel goed waar het omdraaid bij de meeste patienten draad het om de lucht kijk maar eens wanneer men de meeste klachten heeft in het jaar
zelf kreeg ik eens een aanval toen ik aan het tennissen was met mijn zoon,in een warme zomer ik had weken adem noot toen ging ik met de kleinkinderen naar de zee,en de tweede dag daar ging ik al probleemloos trainen

Ik hen nog een andere theorie:

Vroeger zouden er minder astmalijders een gezin stichten. Nu wel, moderne medicatie laat toe om een goed leven te hebben. In gevan van genetische voortbestemdheid, zullen er meedere mensen met die DNA afwijking kinderen krijgen met astma.
Hetzelfde met bijziendheid. Kan nu ook gecorrigeerd worden waardoor een aantal die vroeger minder kans hadden op de voortplantingsmartkt nu wel in aanmerking komen. Het aantal bijzienden schijnt ook toe te nemen.