co of koolstofmonoxide

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoeveel co in de lucht is er nodig om een dodelijke dosis in het lichaam te krijgen en hoeveel slachtoffers met dodelijke afloop zijn er jaarlijks in België.

Vriendelijke groeten

Dirk

Reacties

Misschien niet direct iets voo 't energieforum maar allé, 'k zit thuis en het regent dus:

Bij ratten is de LC50 over 15 minuten ongeveef 8600 ppm en over 30 minuten 5200 ppm (Hartzell et al, 1985). De LC50 is de concentratie waarbij 50% van de blootgestelde groep steft na de gegeven blootstellingstijd.

Ik heb niet al m'n documentatie bij de hand maar bij mensen heeft één onderzoek een LC (Lo) naar voor geschoven van rond de 4000 ppm over 30 minuten. De LC(Lo) is -simpel gezegd- de laagst gekende concentratie waarbij je een "significante" kans hebt om te sterven bij de gegeven blootstellingstijd. Algemeen wordt aangenomen dat een blootstelling aan 1000 ppm over één uur weliswaar symptomen zal veroorzaken maar geen incapaciterende gevolgen heeft. Vanaf 1500-2000 ppm over één uur zit je in de gevarenzon (NIOSH, 1972).

Opgelet: ivm CO mag je niet redeneren vanuit "aanvaardbare" concentraties. De enige aanvaardbare concentratie van dat gas in ademlucht is 0 (of zo dicht mogelijk erbij).

Aantal doden: geen precies idee maar ik schat rond de 150/jaar (zelfmoorde + ongelukken) en 10*zoveel blootstellingen die behandeld worden.

Co bindt zich ongeveer 250 maal sterker met de rode bloedcellen dan zuurstof. Daardoor kunnen concentraties van 0,5% in de lucht, mits voldoendde lang aanwezig, tot dodelijke concentraties in het bloed leiden. Hierbij rekening gehouden met voorafbestaande gezondheidstoestand, leeftijd etc. Grote rokers zitten vaak reeds met een bloedverzadiging van 5% chronisch. .
Ideale luchtconcentratie is inderdaad nul.

mvg Jan

Doden in België rond de 30-40 dacht ik.

Geert

Vooral te maken met te weinig ventilatie én open verbrandingstoestellen, bv. sierhaarden op gas!!!

jeroen

Bron nog vergeten: anti-gifcentrum, 1999

Hallo Dirk,
Misschien een beetje laat, maar een beetje bijkomende info is altijd nuttig.

Ik werk op dienst 100 en kom dus vaak in contact met CO-intox.
- op jaarbasis in Belgie zitten we nu aan 300 dodelijke slachtoffers.
- we hebben waarschuwingsmeters bij ons en die geven een eerste alarm op 25 PPM in de lucht en een tweede alarm op 50 ppm (= onmiddellijk ontruimen).
- Alles hangt natuurlijk af van hoeveel je binnen krijgt op welke tijd , maar geloof me , als je in je badkamertje aan 400 ppm zit ben je VLUG weg (+)!!.
- ondanks alle preventiecampagnes nog een levensgroot probleem , vooral in de grootsteden (verouderd woningbestand, huurwoningen, huisjesmelkers), met soms wraakroepende installaties (afvoer in vals plafond end.)
- een even groot probleem zijn ook de chronische intoxen (iedere keer een beetje) wegens het opstapelingsffect van CO (je krijgt rap een beetje binnen , maar het verlaat slechts heel langzaam je lichaam).

hopelijk helpt dit je een beetje verder, voor verder info van iemand die in de praktijk staat : geert.dv@versateladsl.be