dakisolatie met damprem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen ons dak zo goed mogelijk isoleren. Afgelopen zomer hebben we de buitenkant van ons dak volledig laten nazien en de plaatsen waar geen of een slecht onderdak zat laten herstellen. Momenteel zijn we gestart met de isolatie aan de binnenzijde. Via een cursus ecologisch bouwen zijn we tot het perfecte scenario gekomen: onderdak, dampremmende folie, isolatie van minimum 25 cm, dampscherm en daarop de afwerklaag (gyprocplaten). We hebben alles bestelt, maar tot op vandaag hebben we nog geen enkele firma gevonden in België (Vlaanderen) die dampremmende folie verkoopt. In diezelfde cursus werd het merk Pro Clima vermeld, dit is een duits bedrijf dat, naar mijn weten, nergens in België verdeeld. Is er iemand die al op deze manier zijn dak heeft geïsoleerd en die ons kan zeggen waar ik deze folie (bvb. van het merk 'pro clima'), of gelijkaardige folie kan vinden of bestellen?

Reacties

Ilse,

kijk die cursus ecologisch bouwen misschien toch nog eens goed na.
de normale opbouw (ook ecologisch) is:
- onderdak (zo damp-open mogelijk)
- isolatie
- dampscherm of damprem
- afwerking (en best nog een kleine spouw laten tss afwerking en dampscherm of damprem; dit om beschadeging te voorkomen van het scherm).

Dus : geen dampremmende folier onder het onderdak. Dit zou juist voorkomen dat het onderdak maximaal damp door laat. Anders kan vocht dat ooit in de constructie komt er veel moeilijker uit.
De damprem gaat normaal samen met isolatie materialen die vocht kunnen bufferen. Dit zijn bv papiervlokken of vlas.
Pro Clima bouwpapier is een damprem. Om die te kopen zoek even op pro clima in google en enkel in Belgie. Resultaat gegarandeerd.

Walter

Beste,

wat is het voordeel van pro-clima papier ten opzichte van een dampscherm uit plastiekfolie?
Is een dampscherm voldoende sterk om de cellulosevlokken al te laten inblazen nog voor de eindafwerking aan de binnenzijde van het huis is aangebracht?

Ik zou graag een doorzichtige folie gebruiken, kwestie van te kunnen zien dat elke holte is volgeblazen met de vlokken.

Alvast bedankt,

Claude

Claude,

Het grote voordeel van bvb proclima dampremmende folie is dat de dampremmendheid ervan wisselt.

Meer dampremmend in de winter, zodat er weinig vocht in de constructie kan.

Minder dampremmend in de zomer, zodat er maximaal vocht naar binnen kan uitdampen (vb vocht dat in het hout aanwezig is)

Dit is een groot voordeel tov een dampscherm !

Bovendien heb je om cellulose te blazen een versterkte folie nodig (anders riskeer je dat je hem stukblaast )

Ik denk niet dat je door een dampscherm waarachter isofloc geblazen is veel gaat zien (de vlokken zullen aan de folie plakken, en wat daarachter zit zie je niet.)

Maar maak je geen zorgen, zelfs het kleinste gaatje zal naadloos gevuld zijn.

Dat voel, (en zie) je aan he dampremmend papier dat een beetje bol komt staan.

dirk

Hoi Dirk,

bedankt, ik had niet gedacht aan het feit dat die vlokken inderdaad aan het plastiek zullen kleven, en bovendien zal een verstekte folie ook op zich al niet veel meer doorzichtig zijn.
ProClima dan maar hé.
Ik denk dat het blauwe zicht nadien een extra stimulans zal zijn om snel met de binnenafwerking te beginnen.

Claude