Warmtepompmerken in België

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben op zoek naar informatie over leveranciers en installateurs van warmtepompen en merk dat hierover voor België niet veel op Internet is te vinden.

Momenteel heb ik distributeurs van de volgende merken gevonden :
Masser
Viessmann
Stiebel-Eltron
Waterkotte
Fuerda

Er moeten er zeker nog andere zijn.
Het probleem bij soort toestellen is natuurlijk dat er een voldoende aantal moeten verkocht worden per jaar opdat de invoerder een stevige garantie zou kunnen aanbieden. Anders is het voor hem niet rendabel om b.v. voldoende wisselstukken op voorraad te hebben. Daardoor is het voor de installateur ook een te groot risico om dergelijke toestellen aan de klant aan te bieden.

Ik heb begrepen dat Masser zo een beetje marktleider is in België. Maar in vergelijking met het buitenland zijn zij waarschijnlijk een kleine speler. Zo merk ik dat er b.v. Zweedse firmas zijn die reeds meer dan 200.000 stuks hebbben verkocht. Nu is kwantiteit niet automatisch gelijk aan kwaliteit, maar ik kan me toch inbeelden dat de researchbudgetten van een dergelijke firma aanzienlijk hoger zijn dan die van een klein bedrijfje.

Vandaar mijn vraag : is er iemand die een idee heeft van de marktpenetratie van ieder merk.

Kunnen de mensen die op dit forum zitten en over een warmtepomp beschikken ook eens laten weten welk merk zij gebruiken en of ze er ook tevreden over zijn.

Wij moeten blijkbaar niet op Test-aankoop rekenen voor dit soort informatie. Laat het ons dan maar zelf eens doen.

Alvast bedankt voor de reacties,

Reacties

Hallo !

Jongens , wat zijn jullie toch allemaal met bezig !

Ik kan stellen , als verwarmingsinstallateur
plaatsen wij hoofdzakelijk Viessmann installaties.
Als ik zo de verbruik cijfers hoor van jullie WP , moet ik daar een beetje met lachen hoor !

De gemiddelde klant/woning (+/- 250m2 verwarmd opp.), met een vloerverwarming , condenserende ketel
+ radiatoren voor boven en WW productie
verbuikt in onze installaties zelden meer dan 750€.
Wat ben je dan nog met een WP ? , je moet zelfs een elektrische bijverwarming voor boven hebben + je hebt nog geen WW productie (meestal)
Ontwaak ! mijn beste mensen
Daar kan ik nog bij stellen dat dergelijke installatie , bij ons , geplaatst ! met Viessmann +/- 12000€ kost !

Wat denken jullie daarvan ??

Thomas

Hallo Thomas!

Waarmee ben jij toch allemaal met bezig !

Ik kan stellen dat mijn klanten vandaag gemiddeld 300 a 400 euro aan gas gebruiken.
Als ik zo de verbruik cijfers hoor van jou klanten , moeten wij daar een beetje meewarig met lachen hoor !

Ontwaak Thomas
De tijd dat je als installateur de mensen kan wijsmaken wat je wil, is voorbij. Steeds meer en meer mensen worden zich bewust dat het beter kan, en ja, meestal wat duurder ook.
Maar diegene die enkel naar de installatieprijs kijkt, is kortzichtig.

Wat denk je daarvan ??

Hans

Hans ,

Ik denk dat jij toch realistisch moet spreken...
300 à 400 euro gas / jaar
dit zijn geen gemiddelde cijfers of installatievoorbeelden.

Ik zal u het volgende stellen :

Ik woon op een appartement 120m2 , goed geisoleerd
6 radiatoren
Toestel Vitopend 100 met doorstromer(schouwaansl.)
Radiatoren living-keuken , overgedimensioneerd (werken op lage temperatuur)
Wij zijn met twee mensen , uit werken
WW verbruik , iedere dag twee baden
VERBRUIK = 300 EURO jaarlijks

Andere appartementen
Normale stookinstallaties (normale radiatoren)
+ Chauffetau & Maury ketel
VERBRUIK = 550 EURO

Dit zijn bewezen cijfers !

Dus wanneer jij , voor een open bebouwing (nieuwbouw?)
verbruikcijfers aanhaalt van 300à400 euro , dat weet ik toch niet hoor

Dit zal geen gemiddelde installatie met radiatoren zijn.
(= je moet alles zeggen he)

Ik hou het graag realistisch ... en overdrijf niet

Thomas

Thomas,

een appartement dat goed geïssoleerd is? Dat zou zowat het eerste zijn wat ik ken.
Gezien je verbruik zou ik stellen dat je appartement NIET goed geïssoleerd is. Het hang er natuurlijk van af hoe je goed geïssolleerd definieerd. Op dit forum (en zowat overal elder in de wereld behalve in Belgie), is het streefdoel minstens LEW of (veel) kleiner dan K35.
Dus wat noem jij goed geïssolleerd? De Belgische norm?
In het geval van een warmtepomp; Waarom zou elektrisch bijverwarmen 'boven' nodig zijn? Dat snap ik helemaal niet (bij mij ligt overal vloerverwarming en ik zou niet weten waarom dit anders moet).
Als je stelt dat je 'realistisch' bent: economisch gezien heb je hier idd gelijk; in België worden volop energetische gedrochten gebouwd. De markt voor slecht geïssoleerde woningen is idd groter dan die voor correct geïssolleerde woningen.
Echter; Ik hoop van harte dat je na wat bladeren op dit forum snapt dat het perfect mogelijk is die woningen te bouwen die jaarlijks (veel) minder dan 500 Euro aan gas verbruiken voor open bebouwing en 200m2. En dit gewoon door correcte isolatie diktes te gebruiken.
En ik hoop ook dat je snapt dat dit de norm zou moeten zijn.
Dus bij de meeste van je klanten zou je praatje eigenlijk moeten beginnen met 'jammer dat er niet meer geïssolleerd is'.
Nog een laatste puntje: gezien je opmerkingen, denk ik niet dat jij als installateur al eens een correct geïssolleerde woning van dichtbij gezien hebt. Ik wens je van harte toe er in de nabije toekomst er eentje tegen te komen. Misschien zie je dan ook de uitdaging van voor een LEW een correcte gedimmensioneerde installatie te plaatsen. Iets waar vele hier op het forum problemen mee hebben gezien de beperkte kennis van de installateurs ron ddit thema.
Nog even iets over Viessmann: Viessmann Duitsland weet perfect wat een LEW is (in't Duits Niedrigenergiehaus). Je Duitse collega's zullen wel een warmtepomp aanraden voor LEW (nu hun nieuwe WP met ingebouwde Boiler, 6-10 KW vermogen). Helaas voor jou loopt de hele Belgische bouwsector met dommerikken rond op gebied van rationeel energie beheer. En zijn die producten nog helemaal niet gekend door de Belgische installateurs (die zijn immers 'realistisch'). Dus, als je binnen een paar jaar nog eens op cursus mag bij Viessmann, zal je hier misschien juist het omgekeerde komen vertellen.

Terinfo: bij mij zal de verwarming (warmtepomp) maar een goede 300 Euro kosten (open bebouwing woning in totaal 300m2, 200m2 verwarmd).

Walter

Thomas

Je hebt duidelijk geen benul van LEW, lees in je vrije tijd maar eens rustig de vele bijdragen op het forum door, je zal dan wel merken dat het weldegelijk kan.
En als ik 300 euro zeg, dan heb ik het b.v. over een kinesistenpraktijk (altijd 24° binnen).

Dus wanneer jij , voor een open bebouwing (nieuwbouw?)
verbruikcijfers aanhaalt van 300à400 euro , dat weet ik toch niet hoor.
Dit zal geen gemiddelde installatie met radiatoren zijn.
(= je moet alles zeggen he)

Wel, het spijt me, dat zijn gewoon goed geisoleerde woningen, meestal wel met vloer- of muurverwarming.

Bezoek volgend jaar maar eens aan paar LEW of passiefhuizen tijdens de opendeurdagen van de BBL (was vorig weekend), dan kan je het aan de bewoners zelf vragen.

Hans

Walter,

Het kan nog beter. De Vitotres 343 is speciaal gemaakt voor passiefhuizen! Vermogen tot 7 kW, ingebouwde boiler, voorbereid voor zonnepanelen en ingebouwde balansventilatie. En dat alles zo groot als een koelkast.

Beste jongens ,

Hoeveel passiefhuizen kennen jullie ?

De gemiddelde belg bouwt dit niet hoor ?

Ik weet het niet , maar je moet ook eens totale kostprijs tov van terug investeringskosten zetten...

Ik ken allezins niet zoveel van dergelijke passiefhuizen

Is inderdaad een verkeerde politiek in Belgie... en zie ik nog niet zo snel veranderen

Zelfs niet met verplichte normen E peil , die eraan komen

Kijk eens naar verplichting van
- onderhoud van ketel
- optimaz normen
- hoeveel oude ketels draaien en nu nog altijd met verbruiken +4000 ltr mazout ! (=schandalig)
- habilitatie

Allemaal typisch Belgische kemels !!

Het zal nog niet zo snel veranderen !

Waar ik geen specialist in ben ... maar jullie wel , hoe die je die vloerverwarming boven ? , ik veronderstel dat het dan over een speciaal systeem gaat ?
Velta mini ? Droog systeem ?
Anders met een klassiek systeem zit je toch met die opwarmingstijden ?

Thomas

Thomas,

Het gaat op dit forum niet alleen over passiefhuizen, voor nieuwbouw is de meerderheid van de vragen rond LEW. Bv de vraag van vandaag over hoe je nu juist een LEW met een warmtevraag van 9KW correct verwarmd krijgt. En idd gezien in zijn totaliteit is dit nog steeds een minderheid van de nieuwbouw. Gezien het succes van heel wat initiatieven (en de hogere energieprijzen) rond dit thema neemt het aantal wel gestaag toe.
Ivm je vraag rond de vloerverwarming: bij mij ligt in ieder geval een gewoon nat systeem. Ik heb ook een hele tijd gevochten met de mogelijke traagheid van vloerverwarming op slaapkamers. Nu zie ik hier echter geen probleem meer in. In een LEW zijn er maar zeer weinigtemperatuur verschillen tss de verschillende kamers. Er is dus nooit een groot temperatuur verschil te overbruggen. Dus traagheid speelt geen rol.

Walter

Walter,

Er zijn wel meer van die toestellen, en eerlijk gezegd heeft Viessmann op dat gebeid nog wel wat te leren. Trouwens de Vitotres 343 heeft een vermogen tot 1.5 kW, de Vitocal 343 heeft 6 of 7 kW.

Thomas

In plaats van onzin te vertellen over dingen waar je niks van weet, zou je beter zwijgen of het onderwerp grondig bestuderen. Er zijn nu een 100 passiefhuizen in Belgie in aanbouw of gepland, of reeds in gebruik, ikzelf ken een 50 talprojecten in binnen- en buitenland. En de investering haal je er makkelijk uit. Wat denk je van 15 kWh/jaar.m² voor verwarming? Er zijn er ondertussen zowat 5000 gebouwd, met de verwachte resultaten, al zitten er ook daar miskleumen tussen.
En een installateur die niks van vloerverwarming afweet? Stralingsverwarming is bijna een must om LEW te bouwen.

Hans

Hans,

er zijn idd nog meer merken die WP met ingebouwde boiler leveren (Stiebel, Thermia, nog ergens een Nederlands fabrikaat en nog wel enkele anderen). Ochsner heeft nog een systeem met WP+ventilatie+Boiler. Die Vitocal 343 is er wel degelijk in drie varianten met 6-8 of 9.7KW vermogen.

Ik verwees enkel naar Viessmann omdat Thomas als Viessmann installateur niet op de hoogte is van al de Viessmann produkten.
Doet me er trouwens aan denken dat ik ooit eens bij Viessmann was omdat ik wat informatie wilde over hun WP systemen. Ik werd uitgenodigd en ontvangen (wat ik al fantastisch vond -'k had evengoed afgescheept kunnen worden met een foldertje in de bus) door 2 personen, eentje die verkoper was en eentje die mij de technische uitleg kwam geven. Het was best hilarisch: terwijl ik de technische uitleg kreeg was de verkoper pogingen aan het doen om mij een condenserende mazoutketel te verkopen. Ik was dus een uurtje van mijn tijd kwijt en Viessmann twee werkuren en een tas koffie. Ik kan best begrijpen dat Viessmann niet veel WP'en verkoopt in Belgie.

Walter

Sorry, ik krijg het technisch niet zo goed uitgelegd. Maar mijn man spreekt Zweeds en dat zullen jullie helemaal niet begrijpen ! Ik probeer het:
Wij discussiëren al jaren over de vervanging van onze mazout-CV-ketel door een WP. Het huis is van 1991. Een audit van Interelectra was niet volledig omdat een aantal elementen ontbraken, maar zwakke punten waren de slechte isolatie van kelderplaat en dak. Daar werken we aan, maar er zijn grenzen aan wat je kan doen in een nog jong huis, vb. isoleren van muren of vloerverwarming is geen optie.
Huidig verbruik +/- 3000 l mazout per jaar. Vreselijk. Woning en kantoor in het huis,dus wel de hele dag bewoond.
Sinds 2 jaar een Viessmann zonnepaneel voor het warmwater.
Ik heb vroeger nog met LEW-specialisten gepraat over een WP. Grootste argument tegen een WP in ons huis was dat de temperatuur van een WP te laag is voor ons huis en dat we het huis niet zullen opgewarmd krijgen met een normale installatie.
In Zweden zijn de WP's populairder dan ooit, en dat lees ik ook op dit forum. Elk zomer praten we er met de bewoners. Er zijn nu merken met een WP die 65°C warmte geven. Dus is ons probleem eigenlijk opgelost?
De installatie in Zweden is op een dag gebeurd, zonder toevoeging of wijziging van bestaande radiatoren. Kostprijs 15.000 €. Afgeschreven op 10 jaar is dat 1500 € per jaar, de factuur van mijn 3000 l mazout !
Natuurlijk moet ik hier nog het electriciteitsverbruik bij rekenen en dat is vooral mijn vraag : is dit hoger verbruik ecologisch te rechtvaardigen? Is het ondanks alles toch niet beter om wat meer electriciteit te verbruiken ipv jaarlijks 3000 l fossiele brandstof ?
Hopelijk krijg ik reacties. Het zal de huisvrede ten goede komen !

Ingrid,

vraag eens na wat je Zweedse kennisen aan vermogen installeren en kijk eens wat bij jullie aan vermogen zou nodig zijn voor de WP (ook al is het als bijverwarming). Het is inderdaad zo een WP tot 65° kan verwarmen, maar dan is je COP van je WP nogal laag (2 a 2,5?).
Naar financiële winst betwijfelbaar, vanuit milieu standpunt zal er ook geen winst zijn.

Watler

Bedankt Walter. Ik zal je raad opvolgen en informeren over het vermogen.
Ben wat gaan surfen, op zoek naar websites van Zweedse en Duitse merken. Inderdaad niet veel in België. Ik blijf geloven dat de olielobby hier enorm machtig is, je ziet dat ook op beurzen, overal liggen folders over Mazout !
De kwestie over het electriciteitsverbruik blijft me intrigeren. Bij www.waterkotte.de beweert men dat hun waterpomp maar 1/4 electriciteit verbruikt van een andere warmteinstallatie ??? En iedereen probeert me ervan te overtuigen dat ik met een WP juist meer electriciteit ga verbruiken ?
Ik begrijp wel dat onze electriciteit niet groen is, hoewel wij klant zijn bij meest groene volgens Greeenpeace, nl. Nuon Nature. Als wij dat allemaal doen zal onze electriciteit toch alleen maar groener kunnen worden?

http://www.waterkotte.de/english/index.html
CO2 emissions are produced only when electricity is generated for operating the heat pump system. However, they are just a quarter of what other heating systems produced. The results are just as good when you consider other pollutants.

Ingrid,

die 1/4 is in ideale omstandigheden: dit wil zeggen wanneer je met lage temperaturen gaat verwarmen.
Wanneer je er radiator gaat verwarmen op 35°C, zal het veel minder zijn.

Walter

Wat is er in godsnaam mis met stookolie ?? Hoe is dat nu toch mogelijk En wat met het elektriciteits verbruik van een WP. Waarom zou die stookolie perse duurder hoeven te zijn ? Kies voor een goede ketel/boiler combinatie en je verbruik zal een stuk lichter uitvallen Thomas

"Wat is er mis met stookolie?"

Vreemde vraag. Ik dacht dat het de bedoeling was dat we inspanningen doen om minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen om onze aarde te redden? Om maar te zwijgen over de conflicten in het Midden-Oosten?
En onze portemonnaie ... prijs verdubbeld op nog geen 2 jaar.

Als het hier zo aan toe gaat, laat het dan maar hoor. Ik zoek wel elders naar advies.

Salut

Ingrid

Ingrid ,

Wat doe jij dan met de wagen ?

Diesel of benzine

Of gebruik jij enkel de fiets ?
Er zal altijd olie nodig zijn en blijven zijn...
wees gerust

Ik veronderstel dat je dan ook geen elektriciteit wenst te verbruiken , want aanmaken van elek is ook milieu belastend

Thomas

Euh Ingrid,

hoe denk je dat electriciteit wordt gemaakt? Evengoed met fossiele brandstoffen, dan wel met kernenergie. Geen van de twee zal je helpen om de wereld te redden.
Voor 1KW electriceit te produceren moet er ongeveer 3 KW aan fossiele brandstoffen worden verbruikt (factor 3 wegens verliezen bij opwekking, electr. transport,...). Bij een temperatuur van 65°C zal die WP maar ongeveer 2KW warmte produceren voor 1KW Electriciteit. Dus netto ga je nog meer energie verbuiken met je WP. En dit was niet je bedoeling...
Denk dus zeer goed na voor je iets koopt.
Trouwens die WP die tot 65°C gaan, zijn vooral bedoeld ter ondersteuning van bestaande installaties. Wanneer het echt koud is zijn deze meestal niet instaat on de gewenste vermogens te produceren en moet je bestaande installatie mee verwarmen.
Voor 15.000 Euro kan je best wat isolatie (laten) aanbrengen en zodoende zal je vermoedelijk heel wat meer energie besparen.

Walter

hoi Walter en Thomas

Dat weet ik allemaal wel ! Maar ik kom precies op dit forum omdat mijn man mij niet gelooft (ik mis de technische kennis om hem met cijfertjes rond de oren te slaan) en hij er zeker van is dat een WP bevorderlijk is voor het milieu en de wereldvrede. Zijn Zweedse vrienden verklaren ons voor achterlijk ! Dus heb ik argumenten nodig. Natuurlijk is die investering belachelijk hoog als het rendement niet optimaal is.
Maar het verschil tussen Zweden en België blijft me wel intrigeren. Die Zweden gaan toch heel verstandig om met milieu en energie. Hun afvalbeheer vb. is stukken beter dan hier en ze hebben een grotere burgerzin. Ik snap niet dat zij 100.000den WP's installeren en de Belgen het maar niks vinden. Zou het toch niet kunnen dat hun WP technieken verder staan dan hier?
Ik zal mijn man vragen om hierover gegevens op te zoeken en dan mail ik ze.
Bedankt
Ingrid

Ingrid,

je vergeet 1 ding: die Zweden hun huizen zijn veel, veel beter geïssolleerd dan de onze. Een gemiddeld zweedse woning verbruikt veel minder energie dan een belgische woning, ondanks het koudere klimaat.
Als je man vindt dat hij teveel betaalt aan verwarming ligt dat in de eerste plaats aan de isolatie. Niet aan de stookolie. Vraag ook eens na wat de elektriciteits en stookolie prijzen in Zweden zijn. Dit kan ook een zware invloed hebben op de uitkomst, financieel gezien.
Dan is het verhaaltje net iets anders. Als je man de goed Zweedse logica wenste te volgen, gaat hij best eerst isoleren.
Wat ik met wel afvraag is welke bron zij gebruiken voor hun WP. Gebruiken ze Horizintale of verticale collectors en hoe diep? Of zijn het lucht WP?

Walter

Thomas

" Er zal altijd olie nodig zijn en blijven zijn...
wees gerust "

Hoe is dat nu toch mogelijk
Ben jij echt zo naief, of doe je maar alsof?
Iedreen op het forum weet dat ik geen WP voorstander ben - behalve voor passiefhuizen -, want het blijft voor mij electrische verwarming.
Maar de fossiele brandstoffen geraken op, als jij denkt dat dat eeuwig blijft duren, dat is dan jou goed recht, maar wij proberen niet onszelf iets wijs te maken. Als er olie zat was, zou die nu geen 60 dollar per barrel kosten.

" Kijk eens naar ervaringen met masser... "
't Is niet omdat een Zastava een klotewagen is (was) dat alle auto's slecht zijn. Maar die clowns van Masser zouden ze beter opsluiten, daar ben ik helemaal voor te vinden.

Ingrid,

Er zitten overal idioten die niet verder zien dan hun neus lang is. Vergeet niet dat dit een open forum is, iedereen kan er zijn mening zeggen, ook al verteld ie onzin.
Maar de kritiek op het electriciteistverbruik is wel terecht. Ook al heb je groene stroom, toch blijf je afhankelijk van de kerncentrales. En als iedereen met een WP zou verwarmen, zeker in een slecht geisoleerd huis als dat van jullie, zouden we nog een kerncentrale moeten bijbouwen, en dat zie ik echt niet zitten. En ik hoop jij en je man ook niet.

Hans

Bedankt Hans, toch ne serieuze mens op dit forum.
Alle antwoorden bevestigen gewoon wat ik allang weet maar wat mijn man niet wil weten omdat hij toch zo graag een Zweedse warmtepomp wil: ons huis is niet voldoende geïsoleerd.Punt uit.

Ingrid,

Als ik in uw plaats was zou ik uwe man toch niet zo rap afschieten hoor ! Uw woning is niet geschikt voor een warmtepomp, maar ook niet voor stookolie !!! Want gij verbruikt veel te veel. Bovendien vind ik zijn argument voor de wereldvrede nog zo slecht niet, vergeet niet dat al die oliedollars dienen om Opec-dictaturen te sponsoren, waar ze de betekenis van het woord "demokratie" nog niet eens begrijpen, laat staan dat het er toegepast wordt. Dat kan dus voor iemand een valabel argument zijn om zich van stookolie te distanciëren.

vr gr

Pluto

Wat gaan ze dan met onze wagens doen ?

Allemaal op biogas ?

Als die olie bijna op is , dan zullen die oliesjeiks hun toch zorgen moeten beginnen maken hoor...

Allemaal die speculaties gebeuren juist om een reden te vinden om de prijs op te trekken

Geen olie meer = einde van de wereld
alles draait op olie
Boten,autos,verwarmingen,industrie...

Thomas

Ingrid,

Ik geloof dat er in Zweden nogal veel verwarmd wordt met electriciteit, o.a. door de aanwezigheid van waterkrachtcentrales. Voor hen is dit dus economisch meer evident dan olie of gas in te voeren. Daarnaast hebben ze veel kleine en afgelegen dorpjes, waarvoor gasleidingen aanleggen een te dure bedoening is.
Een warmtepomp is dan voor hen wel een interessant alternatief tegenover normale electrische verwarming, omdat ze zo hun verwarmingskosten kunnen halveren.

Je kunt hun situatie echter niet zomaar overhevelen naar België. Denk b.v. ook aan accijnzen en BTW, die de kostprijs van energie serieus kunnen beinvloeden.

Hallo

Heeft iemand ervaring met Geberit Mepla systeem
Goed/slecht ?

Ik twijfel om met dergelijk systeem aan de slag te gaan.

Ik wou gewoon eens jullie ervaringen opvragen...

Groetjes
Thomas

Beste,

Een WP is enkel economisch en ecologisch verantwoord in LAGE ENERGIE WONINGEN waarbij vloer/wandverwarming gebruikt wordt.

Waarom vloer/wandverwarming en geen gewone radiatoren?
vloer/wandverwarming werkt met water van 35° en radiatoren met 80°. Een warmtepomp haalt maar goeie rendementen bij lage(35°) temperaturen. Hoe hoger de uitgangstemperatuur van de warmtepomp, hoe lager het rendement(COP=coëf of performance).

Wat indien je water van 35° door radiatoren laat lopen?
Dan heb je bijzonder grote en zware radiatoren nodig. Dit heeft te maken met de afgifte van warmte die veel lager zal zijn door het kleinere temperatuursverschil.
vb: radiator van 500W in een gang(16° gewenst) bij [90°/70°, kamertemp=20° => standaardcondities voor radiatoren].
Wanneer je dezelfde afgifte van warmte wil verkrijgen, maar bij temperatuur van 35°/30°, zal je een radiator van 5500W moeten plaatsen.
Dit vereist zeer grote radiator (of paar kleine). Doordat de prijs van een grote radiator te groot is, vervangt men deze door vloer/wandverwarming = soort grote radiator, maar goedkoper (en heeft nog enkele voordelen).

'voorwaarden' voor WP
- Het belangrijkste is dat je woning goed geïsoleerd is(want uiteindelijk verwarm je met elektriciteit)

Voordelen van WP
- Indien je warmtepomp combineert met PV-panelen kan je "nul euro factuur" krijgen.
- Maakt gebruik van gratis en duurzame warmte uit de natuur
- geen jaarlijkse tank te vullen
- onderhoudsarm

Een HR ketel op stookolie/gas van 105%(?) produceert dus simpel gezegd 105eenheden warmte.

Een elektriciteitscentrale op stookolie met WKK haalt een rendement van 50-55%. Een WP met grondwaterwater/water kan een COP van 5,6(560%) hebben.
Een WP in combinatie met een elektriciteitscentrale haalt dus uit dezelfde hoeveelheid stookolie als hierboven 280 eenheden warmte. maw => 2,8 meer warmte uit dezelfde grondstof.. Maar daarvoor moet je wel investeren! En als je die elektriciteit opwekt met eigen PV panelen, zit je helemaal op je gemak!

Tja jong. wat moet ik daar nu op zeggen?

Om even te antwoorden op de vraag : Ochsner en Dimplex

Uden, 12 nov 2008 NL
Beste mensen, warmtepomp is een geweldige oplossing, een-
voudig, goed geselekteerd tegen betaalbare prijs, en door
u zelf aan te sluiten, met onze hulp, bel voor informatie
en mogelijkheden Vado brouwerstraat 14 Uden NL
0622923214 0413 250186 wij voeren betaalbare units.

Om de OP nog een merk te geven:

Heliotherm.

Volgende maand wordt hun lucht-water volmodulerende warmtepomp geplaatst (in combinatie met lage-temp VV en een 500L warmwaterreservoir met warmtewisselaar en doorstroomboiler).

Lucht-water omdat ons terrain te klein is voor een horizontaal net, water te diep zit en te ijzerhoudend, en voor de rest de ondergrond nogal wat leem bevat, en elk verticaal systeem te diepe boringen vergt om voldoende vermogen te halen.

In Duitsland draait eenzelfde pomp in een ouder huis met radiatoren én warmwaterproduktie met een seizoensprestatie van 5.0 !

Dat lijkt me toch sterk ... voor een lucht/water combinatie

Interessant.

Ik las dat de radiatortemperatuur in een gewone woning 75-80° bedraagt.
Ik vind dat veel.

Ik heb een gewone woning, 13 jaar geleden een dakisolatie van 15 cm en dat is het.
Is wel een rijwoning.

Maar ik heb de ganse winter (en't was ne koude) gestookt op 50-60 °

Ik vraag me af of een warmtepomp dan niet interessant kan zijn...