condenserende stookoliebrander + zonneboiler ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn momenteel volop bezig met de keuze van verwarming.
Onze voorkeur gaat uit naar een condenserende stookoliekachel (vitolaplus). We zouden dit willen combineren met een zonneboiler. Dit lijkt me rendabel, aangezien ik de panelen op een hellend dak aan de zuidkant kan plaatsen.
Nu worstel ik met een paar vragen:
1. Een modulerende kachel, is dit echt nuttig/rendabel? Is dit enkel goed voor tussenseizoen?
2. Ik zou een boiler nemen met 2 spiralen (zonneboiler + ev. bijspringen van brander). Is 300l inhoud voldoende (4 personen)? Ik hoor hier vaak 750l en 1000l vallen bij zonneboilers??
3. Ik zou beneden vloerverwarming willen, en boven radiators. Geeft dit een grote meerkost (2 circuits, 2 verschillende temperaturen,..). Is het dan beter om alles met vloerverwrming te doen??

Reacties

300 liter is voldoende als voorraad . grotere inhouden dienen als buffer voor zonneenergie ook te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden.

Stefan , De subsidie voor zonneboilers is onafhankelijk van de brandstofvorm die men gebruikt als naverwarming. Dus is niet afhankelijk als men gas ,stookolie,pellets gebruikt.

Men kan subsidies die men krijgen bekijken bv op de internet site van www.izen.be .Op deze site kan men onder zonneboiler de subsidies opvragen en bekijken.

Geert

1. De Vitoplus moduleert niet, maar is een tweetrapsbrander. Moduleren zou wel nuttig zijn, maar Viessmann heeft zowat drie jaar aan een modulerend toestel van klein vermogen gewerkt, maar het bleek niet haalbaar vanwege het vele onderhoud.

2. Zoals anderen al zeiden, 300 lt volstaat, met grotere boilers zou je ook meer panelen moeten plaatsen, 5m² voor 300 lt, voor 500lt 7.5 a 10 m².
Grotere boilers zijn bedoeld voor verwarmingsondersteuning.

3. Ik zou beneden vloerverwarming willen, en boven radiators. Geeft dit een grote meerkost (2 circuits, 2 verschillende temperaturen,..). Is het dan beter om alles met vloerverwrming te doen??
Het is zowel naar comfort als naar verbruik toe interessant om met stralingsverwarming (vloer, muur, plafond) te werken.
Meerkost 1000 of meer euro, dus toch wel een aanzienlijke meerkost.

Hans

Geert,

Als ervaren Viessmann installateur , wil ik u graag het volgende zeggen :

1- een degelijke installateur zou u volgende raad moeten geven :

Vitolaplus ketel kiezen is belachtelijk!

Kies voor de Vitola 100 - ketel , zeer degelijk en veel! betrouwbaarder
Het meerverbruik is verwaarloosbaar (+/- 150ltr meer op jaarbasis)
Waarom vertrouwen jullie toch niet op een goeie installateur , met ervaring (=zoals wij ) ?

Thomas

Geert

Als ervaren Viessmann installateur met een goede reputatie , wil ik u graag het volgende zeggen :

Veel installateurs hebben schrik van hoogtechnologische producten, dikwijls omdat zij er niks van kennen en terecht ketels als Vitoplus en Vitolaplus afwijzen.
Dat deze ketels minder verbruiken (al is dat inderdaad niet zoveel) en veel zuiverder branden, daar hebben zij natuurlijk geen boodschap aan. Eindige voorraden van fossiele brandstoffen? Daar trekt een chauffagist zich - helaas - niks van aan. Ik vind dat het eenieders plicht is voor onze planeet te zorgen opdat voor diegenen die na ons komen ook nog wat over blijft. De best mogelijke technologie gebruiken is dus goede burgerzin.
Maar het is natuurlijk veel makkelijker het goedkoopste model te verkopen, liefst nog zonder weersafhankelijke regeling, want dat kost ook maar geld en bespaart ook maar 100 lt per jaar.

" Waarom vertrouwen jullie toch niet op een goeie installateur , met ervaring (=zoals wij ) ? "
Goeie vraag, wie weet het antwoord??

Thomas, kortzichtigheid is misdadig en moest daarom strafbaar zijn.

Hans

Hans ,

Helaas deel ik uw mening niet ,
Vergis u niet , ik heb wel degelijk enkele vitolaplus ketels staan branden.
Echter is men bij Viessmann zeer slecht op de hoogte van dergelijke ketel (=geen verkoop)
wanneer men de extra meerprijs bekijkt tov vitola 100 (+3000€)
en het geringe minverbruik +/- 140ltr

+ de minder betrouwbaarheid van de brander (type 300)

denk ik dat dergelijke ketel absoluut af te raden is...

Wij verkopen enkel ketels met weersafhankelijke regeling type 200kw2 , mocht u dat geruststellen.
Ik denk dat ik wel mag stellen dat wij heel wat Viessmann ervaring hebben opgebouwd met een jaarlijkse verkoop van +/- 120 ketels.

Thomas

PS
De klant wil vooral betrouwbaarheid , het beetje minverbruik intresseert hem echt niet hoor ! (buiten sommigen)
Kijk maar eens naar betrouwbaarheid Vitodens versus vitogas
Ik hoop dat jij niet eenzelfde problemen kent met Vitodens ketels als wij... Klanten worden hier echter niet meer tevreden van... Spreek maar eens met de Viessmann techniekers...

Ervaring , misschien wel. Maar waarom heb ik vrijwel geen problemen met de Vitodens (heb er zeker een vijftigtal staan), en jij wel?

PS
Je moet eens naar de naam van ons forum kijken, het heet ENERGIEFORUM! De meesten hier zijn wel geinteresseerd in een paar honderd euro minderverbruik, of anders gezegd, 50% minderverbruik!

Hans