buderus GB142 - 3 vershillende verwarmingcircuits

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een buderus GB142 + rc30 met klimaatregeling geïnstalleerd. Nu hebben wij een probleem dat wij 2 circuits met aparte termostaat niet kunnen verwarmen zonder dat het circuit uitgerust met de rc30 niet werkt. Met andere woorden : als de rc30 geen warmte vraagt, maar een ander circuit met termostaat vraagt warmte, dan opent de klep wel het circuit, maar noch de brander, noch de circulatiepomp willen werken. Als oplossing stelt de lootgieter met buderus voor de werking per circuit te laten gebeuren, maar met gevolg dat men altijd de ketel op een maximum temperatuur (70 à 90 graden) moet laten werken, dus geen stookprogramma afhandelijk van de buitentemperatuur meer, laat werken en een deel van de condensatiewarmte verliest. Mijn gedacht moet er een oplossing zijn waarbij we dat voordeel niet verliezen. Wie heeft een oplossing.

Reacties

Ik heb geen oplossing voor je, maar de ketel is eigenlijk een Nefit (dat is enkele jaren geleden door Buderus gekocht). Misschein dat je dan na wat googlen wat meer vind.

Marc,

je kan via buderus regeling ook werken met 3 weersafhankelijke gestuurde circuits.

Echter u RC30 is dan niet nodig , daar je gaat sturen via het regeltoestel logamatic 4121.

Je plaats dan op alle drie de kringen een drie weg mengkraan
want de 3 kringen gaan onafhankelijk van elkaar een temperatuur hebben. Je kan dan indien gewenst ook een bijsturing (kamerthermostaat/ afstandbediening) per circuit plaatsen. Je installateur kan heel eenvoudig bij de technische dienst of de vertegenwoordiger van buderus zich hierover informeren.

Deze logamatic sturing 4121 kan veel meer sturen dan alleen de 3 kringen zoals bv de boiler laadpomp, warm wateromlooppomp indien aanwezig, een zonneboiler bijverwarmen enz.
Deze oplossing is echter niet te goedkoop je zal tenminste op zo'n 1200 € moeten rekenen.

Je kan ook de RC30 op de ketelpaneel plaatsen en hem gebruiken om de weerscafhankelijke kurve te sturen.
en dan via zoneventielen of circulatiepompen (denk aan evenwichtsfles) de kringen in dienst te stellen. Hierbij is dan een thermostaat per kring nodig. Deze weersafhankelijke kurve houdt dan alleen rekening met de buitentemperatuur en niet met de gewenste ruimtetemperaturen.

Hoop je hiermee wat wegwijs te hebben gemaakt. De eerste oplossing is de beste maar tevens ook duurder dan de 2de.

een gb 142 kan met 2 aparte circuits werken een rc 30 en een rc 20 als thermostaat
een evenwichts colector en 2 aparte pompkringen zijn te voorzien
duur? wel zuining en weersafhangkelijk

dit kan perfekt werken zonder 4000 regeling
2 modules bij in de ketel steken
pompgroepen en evenwichtscoll plaatsen
n rc30 + r 20
werkt perfekt hoor