laatste radiatoren niet warm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tijdens de verbouwing van ons huis is er ook een nieuwe verwarmingscircuit en radiatoren geplaatst.
Echter is er nu een probleem dat de laatste radiatoren niet warm worden. de laatste 3 in het circuit gaan van dichtste bij lauw naar ijskoud het verste weg.

De installateur heeft reeds een aantal maal de radiatoren eraf gehaald en alle sontlucht. Echter kunnen ze het niet vinden. We hebben een Intergas 36/30 ketel. Zou het kunnen dat de pomp niet toereikend is?

ALLE leidingen worden wel warm!!

Reacties

Om hier antwoord op te kunnen geven moet je ons toch van wat meer info voorzien.
Is het een eenpijps of tweepijpssysteem?
Hoe warm zijn je leidingen naar de laatste 3 radiatoren.
Wat voor kranen zitten erop?

Dag Sven,

Kan het niets te maken hebben met het waterzijdig regelen (WZR) van de radiatoren in je nieuwe circuit?
De radiator die het dichtst bij is krijgt nog een beetje stroming (= lauw) de verste krijgt geen stroming meer ( = koud)
Principe hierachter is dat het water steeds de weg van de minste weerstand zoekt. Lange leidingen geven veel weerstand.

Ik ben geen chaufageist, maar ik heb een opleiding georganiseerd voor leerkrachten CV in het kader van Milieuzorg Op School (MOS) en ik heb alle lessen zelf ook gevolgd.

De docent had een heel simpele didactische opstelling gemaakt: een vijverpompje stuwt water door een hoofdleiding die vertakt in drie leidingen met verschillende lengtes en die uitmonden in een maatbeker.

De maatbeker die gevoed wordt door het kortste buisje loopt snel vol (=radiator wordt snel warm), de maatbeker met de middellange leiding loopt traag vol en de laatste leiding druppelt maar (= radiator blijft koud).
Elke leiding had een kraantje. Door het kraantje van de kortste leiding wat dicht te draaien kreeg de maatbeker met de langste leiding meer water.
Dat is wat er met jou installatie nog moet gebeuren: ervoor zorgen dat de radiatoren die snel warm worden minder debiet krijgen zodat de laatste radiatoren ook nog warm water krijgen.

Een testje dat je zou kunnen doen: draai de kranen dicht van alle radiatoren die snel warm worden in de nieuwe kring. Als die laatste radiator dan wel warm wordt zit je met een waterzijdig inregelprobleem.

Dat hoeft geen probleem te zijn als je voetventieltjes hebt aan je radiatoren. Met een inbussleutel kan je die ventieltjes verdraaien en zo het debiet verlagen van de radiatoren die te snel opwarmen.
Je kan dat zelf doen, het vraagt wat gepruts en geloop. De ideale situatie heb je bereikt wanneer alle radiatoren even snel warm worden (ook die van je andere kringen) Op die manier krijg je een optimaal distributie- en afgifterendement.

In scholen zijn zo heel grote energiebesparingen te realiseren.

Succes,
Philippe.

Sven,

Ik heb hetzelfde probleem thuis.

Omdat we destijds (15 jaar geleden) niet over het bestaande vloergewelf konden hebben we een bijzonder lange weg moeten afleggen met de buis om de radiator in de salon te voeden.

Het resultaat was zeer zwak ... de installateur heeft dan een zwaardere radiator komen plaatsen ... het is wat verbeterd, maar volledig opgelost is dit niet.

We hebben gelukkig ook nog een kachel, en in de winter wordt die wel regelmatig aangestoken. Zo is het nog best gezellig warm in de salon.

Heb me wel laten wijsmaken (of dit zo is weet ik niet) dat een buis met een grotere diameter de oplossing zou geweest zijn.

Maar dit is nu niet meer aan de orde.

Groeten

Geert