Wasmachine op warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het is hier al vaak aangehaald, maar ik wou mij nog eens grondig informeren over het gebruik van warm water in de wasmachine. We gaan er vooreerst van uit dat ik geen dure hot fill machine wil kopen. Wat zijn dan de mogelijkheden om toch met gasgestookt warm water te wassen ? Ik zie dat hier over een aquamix toestelletje wordt gesproken ? Hoe werkt dat juist ? wat kost het ? Hoe weet het wanneer de machine warm of koud water nodig heeft ? Ik heb hier ook ooit gelezen dat men een thermostatische kraan tussen de warwaterleiding en de machine zet. Hoe zit het dan met het naspoelen ? Dat gebeurt dan toch met warm water ipv met koud ? Tenslotte wou ik ook eens weten wat eigenlijk het volume is van warm water dat een machine nodig heeft bij een wasbeurt. Kwestie van een beetje te kunnen beginnen rekenen. Geert

Reacties

Ik zou graag een aquamix of iets dergelijks aankopen.

Wie heeft er WAT WAAR recent gekocht?

Merci!

Jeroen

nb werk dit voor alle wasmachines?

Jeroen,

In Gent, Sintpietersaalstraat, bij de 7sprong.

wel bijkomende aansluitslang nodig (gekocht bij Handyman)

werkt op alle wasmachines die warmwaterproductie hebben met thermostaat, anders ga je warm water nog extra opwarmen en dan krijg je stoom, ... ongelukken

Stefan

http://www.eh2o-techniek.com/

de website van Eric Jansseune (zie ook hoger)

Stefan

Jeroen,

In Hasselt bij ACE-SMT daar kan je de aquamix kopen voor 250 euro dacht ik. Best even navragen.

Hans V.

Denk eraan dat, als je een aquamix of gelijkaardig wil gebruiken, warm en koud water van dezelfde herkomst moeten zijn, dus beiden regenwater of beide drinkwater, menging is ten strengste verboden!

Hans

kan men niet gewoon een thermostatise kraan van een radiator gebruiken zoeen met een taimer op
men kan die instellen zoals u wil zelf meerdere programmas,aansluiten op het warmwater
en voor de machiene een thermostatiche mengkraan, die er zelfs veel in tweede hands te koop zijn
is een goedkope oplossing en werkt toch perfect,of heb ik het mis

Marcel,

mis, een thermostatische kraan van radiator regelt NIET de temp van het water, enkel het debiet.

Stefan

dat heb ik niet geschreven stefan
tussen de radiatorkraan die inderdaad het debiet geeft en wasmachiene komt een thermostaat kraan,die dus wel bedoeld is voor de temperatuur te regelen

Beste allemaal,

na 28 jaar gaat onze - per hand en emmers (sinds 11 jaar ook uit de zonneboiler) gevulde - AEG Turnamat het binnenkort begeven: Lekkages, corrosie, slijtage ...

Uiteraard denken we aan hotfill. Edoch: alle fabrikanten / leveranciers beklemtonen dat hun machines (die ook twee binnenkomende waterslangen hebben, één koude en één warme) geen warmwater voor programma`s onder 45°C accepteren. Zo wordt b.v. voor een was op 40 °C alleen koud water gebruikt en door de machine zelf (elektrisch...) opgewarmd. Da`s doodzonde natuurlijk.
Dat wordt dus een "externe" hotfill, via de aquamix of de hfms-1002, of met een handbediende mengkraan, of ... maar nu komt de vraag:
Volgens diverse fabrikanten/leveranciers/verkopers (Miele, AEG, Bauknecht...) kunnen de besturingen van moderne wasmachines niet tegen "ongewenst" binnenkomend warm water. Ze zouden op tilt slaan of vastlopen. Wie heeft ervaring met een modern, nog steeds verkrijgbaar wasmachien dat zonder protest een gewoon 40°-programma afdraait, ook als er bij het begin al water van 40° binnenkomt? Liefst een bovenlader, met aparte centrifuge? We zijn héél benieuwd!

Schreef c.s.

Geert Bellens schreef:
> Het is hier al vaak aangehaald, maar ik wou mij nog eens grondig informeren over het gebruik van warm water in de wasmachine.
>
> We gaan er vooreerst van uit dat ik geen dure hot fill machine wil kopen. Wat zijn dan de mogelijkheden om toch met gasgestookt warm water te wassen ?
>
> Ik zie dat hier over een aquamix toestelletje wordt gesproken ? Hoe werkt dat juist ? wat kost het ?
> Hoe weet het wanneer de machine warm of koud water nodig heeft ?
>
> Ik heb hier ook ooit gelezen dat men een thermostatische kraan tussen de warwaterleiding en de machine zet. Hoe zit het dan met het naspoelen ? Dat gebeurt dan toch met warm water ipv met koud ?
>
> Tenslotte wou ik ook eens weten wat eigenlijk het volume is van warm water dat een machine nodig heeft bij een wasbeurt. Kwestie van een beetje te kunnen beginnen rekenen.
>
>
> Geert

Geert,

In mijn zoektocht naar energiebesparende maatregelen heb ik ook even de mogelijkheid overwogen om een Alfamix te gebruiken voor de wasmachine.
Zonder zelf te rekenen even op zoek gegaan naar de mogelijke besparingen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Wasmachine

Met een kWh meter een paar weken lang het verbruik van de wasmachine opgevolgd en toen was de rekening rap gemaakt: meer dan €200 kosten voor de Alfamix plus bijkomende kraan, leiding etc...
In mijn geval kan ik beter die €200 gebruiken om binnen pakweg vijf jaar een nieuwe, zuinige wasmachine te kopen.

Om te weten hoeveel warm water je machine verbruikt: gewoon even de watermeter in de gaten houden op het moment dat de machine water neemt om te gaan wassen (10 liter of zoiets?)

Groeten
Danny

Danny

En dan moet je nog je water rekenen, want met een Aquamix of dergelijke mag je geen koud regenwater mengen met warm drinkwater!
En als je van warm water spreekt, denk ik onvermijdelijk aan kalk, hoe lang zal die Aquamix meegaan?

Hans

Inderdaad Hans: aan €3.3 per m3 kost een wasbeurt mij meer aan water dan aan elec dagtarief ('t is ooit anders geweest...). Dus regenwater en nachttarief is voor mij momenteel het beste.

Beetje off-topic maar vanaf volgend jaar hebben we het hele weekend nachttarief: rest alleen nog de vraag hoeveel ze de huidige nachttarief prijs gaan optrekken tegen die tijd...

Danny

Danny,

Gaat het nu toch door die nachttarief in het weekend?

Ben benieuwd

Hans V.

Hans,

Ja vanaf begin volgend jaar, ik citeer 'om de producenten de tijd te geven om zich aan te passen'

Danny

Danny,

Belangrijker citaat vind ik dat het nog onduidelijk is welke invloed het op de energiefaktuur zal hebben.

Ik kan gerust mijn was sparen tot het weekend, nu wordt hier ook al enkel op nachttarief gewassen. Maar als de prijs omhoog gaat heeft dit ook geen nut.

Hans V.

Ja andere prijzen zitten er wel aan te komen: voor ons zal dat de 'aanpassing' zijn.
ALs je 't even narekent kom je tot de conclusie dat we in totaal meer uren nacht- dan dagtarief zullen hebben:
huidige toestand (per week):
7 * 15u dag = 105u
7 * 9u nacht = 63u -> 38%
na 01.01.07
5 * 15u dag = 75u
2 * 15u nacht= 30u
7 * 9u nacht= 63u
-> 93u nacht -> 55%

En wat met de mensen die geen tweevoudig uurtarief hebben (bij weinig verbruik bvb heeft dit minder zin).

Voor de producenten is het een voordeel omdat het verbruik wat beter gespreid wordt, als ze nu zo vriendelijk zouden willen zijn dit voordeel naar de consument door te spelen...

Danny

Nog een idee voor wie met 'gratis' warm water wil wassen, maar wie geen zonneboiler heeft:
Mijn schoonzus heeft enkele jaren in Japan gewoond. Ze zegt dat het daar de gewoonte is dat men het badwater hergebruikt voor in de wasmachine. Ze wassen elke dag en gaan elke dag in bad. Ik denk dat ze zei dat ze zich eerst in de douche wasten.

Ze wist niet hoe het water in de wasmachine kwam, ze dacht met een pomp, soms met emmers. De wasmachines worden daar langs boven geladen dus dat is makkelijker.
Als je een wasmachine hebt die je langs voor vult gaat kan het enkel als je bad hoger staat denk ik. Of als je een dure pomp hebt. Een voorschakelapparaat heb je ook nodig om af te wisselen met spoelwater (dit is misschien niet legaal, tenzij je regenwater gebuikt).

Ik heb het daarom zelf nog niet kunnen uitproberen.

Beste Schreef

Dat is wel heel frappant wat je schrijft over hot-fill wasmachines. Voor een was op 40° zijn ze dus niet zuniger dan een gewoon toestel. Dan begrijp ik niet goed waarom ze zo gepromoot worden.

Ik heb zelf een Miele Novotronic w838, ongeveer 5 jaar oud. Heb ooit eens gevraagd aan Miele of het OK was om ze met warm water te vullen. Dit was geen probleem als de temperatuur van het binnenkomende water niet veel hoger was dan de gevraagde temperatuur. Heb dit ook een tijdje gedaan met een thermostatische kraan, maar vergat soms het water koud te zetten voor het spoelen dus ben ik er maar mee gestopt.

Schreef schreef:

>Beste allemaal,
>na 28 jaar gaat onze - per hand en emmers (sinds 11 jaar ook uit de zonneboiler) gevulde - AEG Turnamat het >binnenkort begeven: Lekkages, corrosie, slijtage ...
>Uiteraard denken we aan hotfill. Edoch: alle fabrikanten / leveranciers beklemtonen dat hun machines (die ook twee binnenkomende waterslangen hebben, één koude en één warme) geen warmwater voor programma`s onder 45°C accepteren. Zo wordt b.v. voor een was op 40 °C alleen koud water gebruikt en door de machine zelf (elektrisch...) opgewarmd. Da`s doodzonde natuurlijk.
>Dat wordt dus een "externe" hotfill, via de aquamix of de hfms-1002, of met een handbediende mengkraan, of ... maar nu komt de vraag:
>Volgens diverse fabrikanten/leveranciers/verkopers (Miele, AEG, Bauknecht...) kunnen de besturingen van moderne wasmachines niet tegen "ongewenst" binnenkomend warm water. >Ze zouden op tilt slaan of vastlopen. Wie heeft ervaring met een modern, nog steeds verkrijgbaar wasmachien dat zonder protest een gewoon 40°-programma afdraait, ook als er bij het begin al water van 40° binnenkomt? Liefst een bovenlader, met aparte centrifuge? We zijn héél benieuwd!

>Schreef c.s.

Ik knikker al jaren heet water uit de warme kraan zo in de wasmachine, en als mijn vrouw even de andere kant op kijkt, ook bij een was van 40 graden. Omdat ik soms overcapaciteit in de zonneboiler heb zitten. Ik ben weer te lui om een voorschakelbesturinkje te maken om ww via een timertje toe te voeren. Komt nog wel.
Groeten,
Hans

BEdenking:

1.

Werkt een aquamix op alle toestellen? Bij mijn 13 jaar oud wasmachien gaat water nemen en opwarmen niet samen.

Dacht dat de aquamix het detecteren van stroom gebruikt als "trigger" voor het openen van de warme kraan.

2. Heeft een hotfill wel zin als je geen "rondgepompte" warmleiding hebt?

Jeroen

punt 2: ja want die 1 of 2 liter stilstandverliezen door uw buizen verzinkt in het niets tot die 15 a 20 liter voor een hoofdwas...

ik ben blij te zien dat ik niet de enige ben die warm water van de kraan gebruikt om de wasmachine te vullen :)

 

ik ben trouwens bezig aan een automatisch systeem voor warm water te pakken (veel goedkoper dan de aquamix ...

men neemt 2 waterventielen, 1 voor op de warm water kraan, de andere op de koude kraan..

Dan een timer die een relay aanstuurt gedurende 5 min.

Die relay gebruikt de "normaal gesloten contacten" om de koud kraan open te zetten (dus eigenlijk altijd), en de "normaal open" stuur de warme aan .. wat gebeurt er nu :

de machiene gaat aan, timer springt 5 min aan en zet de klep van het warm water open, eerst komt het koude water uit de leidingen en na een liter of 4 is het warme water daar, als de machine voldoende water heeft genomen om te wassen is de mengeling "eerst koud daarna warm" perfect 30 graden bij mij ... 

(de meeste was is 30graden bij ons)...

dus, machine is vol, en begint te wassen, 5 min na starten machine valt de timer uit en sluit de warmewater klep en gaat de koude open ... als de machine nu wilt spoelen komt er alleen koud water in de wachine ... 

 

 

opmerking, ik hoor mensen al denken, wat als je 2 keer uw machine opzet :) ... awel, na een uur wassen is het water in de leiding afgekoelt en begint het procede opnieuw :)

 

goed he ? 

Ik heb vorige week gekeken bij de Makro naar het verbruik van wasmachine's 6a7 kg: van 48 liter tot 56 liter dacht ik.

Dus met 10 liter ga je echt niet toekomen!

Wat valt te verkiezen? wassen met regenwater of wassen met warm water uit boiler? Ik ben er  nog steeds niet uit. Ik ben alleszins zinnens om zo veel mogelijk op 30° te wassen.  

kepler

dat is een moeilijke. direct in de portemonnee is met warm water wassen interessanter, maar op wereldvlak gezien? drinkwater is schaars, zeer schaars, en dat wordt op termijn een belangrijker thema dan energie, want voor energie zijn er nog alternatieven, voor drinkwater niet.

ik was met regenwater, maar als de zon haar best gedaan heeft, durf ik al eens een emmer warm water in de machine gooien, en dat is nog goedkoper dan een aquamix. maar wel minder handig.

hans d

Hans

 

Noch in Vlaanderen, noch in Nederland is er een tekort aan drinkwater en ik verwacht dat ook niet.  Het is een ander verhaal in bepaalde streken en water is meestal duur om te transporteren over grote afstand. 

Nu als er energie -en geld- is, is het niet zo problematisch om drinkwater te maken.

 

Alain

Hoi, het is wel laat deze reactie maar ik wilde toch even reageren.
De nieuwe generatie hotfillmachines zijn werkzaam ook bij lagere temperaturen hoor.
Ik neem warm water af via onze zonneboiler en met een miele, wel niet de dure de goedkope versie ( je hebt de dure die ofwel warm water ofwel regenwater kan gebruiken en de goedkopere versie ( wel nog 1100 euro pfff ) die enkel op warm en koud water draait.

En over de prijs kan ik het volgende nog kwijt : je moet de levensduur van een toestel meerekenen en ook de verwachte service ( bij miele kan je een garantieverlenging krijgen tot 10 !!!! jaar, dus kwaliteit verzekerd he ) De oudere toestellen die we hadden, waren vroeger ook een 40000 tot 60000 bef. De nieuwere toestellen zijn echt goedkoper geworden in die euro's dus is het echt geen groot prijsverschil tov vroeger.

Wel bij de meeste programma's ( zelfs op 30°) wordt mijn warmwater buffer aangesproken.
De besparing op elektriciteit is echt wel meetbaar en merkbaar. De waskwaliteit en de verwachte levensduur van een miele zijn reeds lang gekend.( en we konden vergelijken met 2 andere merken die we vroeger hadden )
De huidige wasmachines kunnen meestal niet op een hotfill mix worden geplaatst omdat hun wasprogramma dan korter wordt doordat de opwarmperiode vervalt. En deze normale toestellen hun programma's houden dus rekening met de opwarmtijd en die tijd hebben de wasmiddelen van de huidige generatie wel nog nodig. Volgens de fabrikanten zijn dan hun wasprestaties minder. Een toestel dat wel geprogrameerd is om te werken met warm water houdt hier wel rekening mee : oa eerst koud water en dan naargelang de gevraagde temperatuur een hoeveelheid warm water. 

Wel moet ik eerlijk zijn dat ik per was een 2 liter meer water verbruik dan een tegenwoordig nieuw gewoon toestel.

Dus zou ik dit alles ook in je achterhoofd houden mocht je willen warm water gebruiken in een traditioneel toestel.

Hopende dat dit deze discussie terug kan aanwindelen ....

 

Groene groeten,

 

ivivke

 

Ik wilde ook nog even toevoegen dat al dat wassen op koud en op 30 graden moet genuanceerd worden hoor. Persoonlijk draait mijn nieuw toestel op de normale wastemperaturen ( 40° en 60° :water is toch opgewarmd door de zon / gas indien te weinig zon ) want mijn vorige toestellen hadden regelmatig last van schimmelvorming en vlekken die niet weg waren door proberen zo energie te sparen. Ik spaarde energie, maar mijn kleren en machine waren sneller voor de schoothoop/ afvalberg...
Dus de oudere gewoonten niet direct wegdoen, eerder milieuvriendelijker denken om je wasgoed ( en dus je kleren ) langer te kunnen houden, en je toestel in goede/ propere staat te houden.

Een gedachtegang die iemand mee kan volgen ?

 

Groetjes ivivke

alain

klopt, en de rest kan de pot op???

overigens heb je ongelijk, 3 weken geen regen en we zitten al in de problemen en vermindert de druk op het net. nog wat langer en je mag geen tuinen meer besproeien (wat sowieso onzin is, in de natuur wordt ook niet gesproeid, en daar groeit toch ook alles), auto's wassen, etc, is al meermaals gebeurt. en daarbij blijft de grondwaterstand ook in vlaanderen steeds verder zakken, ondanks het feit dat we steeds meer overstromingen hebben, die overigens dan op zich weer grond- en oppervlaktewater vervuilen..

hans d

Hans

Behoudens enkele lokale situaties is het al zeer lang geleden dat er nog een beperking op drinkwatergebruik was.  Ik vermoed dat de laatste beperking in de provincie Antwerpen 1976 was. 

Na 3 weken zonder regen zijn natuurlijk bijna al de regenwaterputten leeg en beginnen de gebruikers ervan -op het piekmoment- meer water af te nemen van de drinkwaterleverancier.   Hetzelfde geldt voor tuinders en boeren.  Op bepaalde plaatsen kan dat een drukvermindering geven, maar de druk zal ook in de loop van de dag schommelen.

Zover ik weet daalt de grondwaterstand ook al even niet meer, behoudens in de sokkel (onder een stukje West Vlaanderen).  De dalende grondwaterstand is trouwens vooral gekomen op het moment dat er meer verharde oppervlakte was en het eropvallende regenwater niet geïnfiltreerd werd.  De verwerking van het regenwater zal in Vlaanderen trouwens nog veel geld gaan kosten.  Denk maar aan de vele grachten die iets verder in de riool terechtkomen...  (Regenwaterputten gaan hier geen groot verschil maken, behalve als ze ook een vertraagde afvoer hebben of een infiltratieeenheid.  Ik zie particulieren niet snel enkele m³ put aan een vertraagde afvoer opofferen.   In nieuwe verkavelingen is een vertraagde afvoer in de straat meestal wel verplicht.

 

Toekomst gericht den,k ik dat het miluevriendelijker gaat zijn om te wassen met regenwater ipv hotfill.

Want met de nieuwe wasprodukten kan je wassen op 20 °

Hoi Walter,

wel ik denk persoonlijk dat niet wassen met wasmiddelen en dan alternatieven de toekomst wel zal domineren.
De huidige produkten zijn idd geschikter om koud te wassen maar zoals ik al eerder vermelde is het wasresultaat echt niet hetzelfde, das misschien een persoonlijke gedachtegoed maar ik vond dat de was echt niet proper wast.  Ik zou ook eens de microorganismen die alles overleven eens willen zien. Ook bij hogere temperaturen dood je deze effectief en breng je de vezels ook terug zoals het hoort. Das natuurlijk een persoonlijke gedachte. Of je nu wast met regenwater, je spoelt altijd met drinkwater en je warmt je water toch ook op. Wij kozen voor zonnewarmte, je kan ook PV gebruiken natuurlijk.

Maar persoonlijk zou ik de hogere temperaturen blijven gebruiken. Niets boven het origineel, alleen iets milieuvriendelijker.

 

Ik wilde vooral het kiezen voor een, ervoor ontworpen, hotfillmachine tov een wasmachine en een aparte hotfill illustreren.

 

 

Groetjes ivivke

Allemaal goed en wel dat er in de toekomst misschien wonderbaarlijke wasmiddelen (of -methodes) zullen bestaan die de was proper krijgen met ijskoud water, maar vandaag is de minimum-temperatuur om een was te draaien en aanvaardbaar proper te krijgen 30°C. Vermits het binnenstromende stadswater die temperatuur niet haalt, moet je bijverwarmen. Het voorraadvat van onze zonneboiler haalt het grootste deel van het jaar makkelijk die dertig (of zelfs 40) graden (en 's zomers natuurlijk veel meer) en als dat niet het geval is (bvb putje winter) en we een was op een hogere temperatuur willen doen, dan zorgt de condensatieketel op gas voor de naverwarming. Je kunt er trouwens niet onderuit: om allerlei redenen zijn wasbeurten op een hogere T° ook af en toe nodig. Wij kochten een wasmachine van het minder bekende maar degelijke merk Asko (Zweeds), met een koud- en een warmwateringang. De machine doet de rest. Ook voor een was op 30° tapt hij warm water. Heel zuinig. Een degelijke wasmachine is zijn geld waard. Enige minpuntje aan ons systeem: wij gebruiken dus geen regenwater voor de was (wel voor de toiletten en zo...), maar het is in principe ook mogelijk om je hele systeem op regenwater te zetten (zonder het verboden 'mengen' dus).

 

 

 

 

Hoi Bob, ik ga volledig met je akkoord zene.
Maar welk model is dat dan, dat zowel koud stadswater, warmwater en regenwater kan gebruiken. Die eerste heb je altijd nodig om te spoelen he.
En ons machien gebruikt idd ook op 30° mee warm water.
Wij kenden het bestaan van jullie merk niet en hebben dan voor een zekerheid qua merk gekozen. Het voornaamste is maar dat het zijn werk goed en zuinig doet he.
Alleen gebruikt de onze een 2 liter meer water dan een traditioneel nieuw toestel. De reden daarvoor weet ik ook niet echt.
Maar als we de totaalsom maken blijft het voordeliger en toch proper wassen op warm watertemperatuur.

De discussie zou mogen gaan over het al dan niet aansluiten van een traditioneel toestel op een hotfill mix of ineens een hotfilltoestel.
Wetende dat een mix ook een 250 euro kost en je moet steeds alles apart instellen ( het eenmaal vergeten okst je wel nieuwe kleren he en das ook niet goedkoop meer ) en het traditioneel toestel zou niet zo goed wassen dan een daarvoor gebouwd toestel ( althans een bewering van de fabrikant). 

Dat is althans een vraag die ik daarrond stel aan mix gebruikers.

 

Mvg. ivivke

 

 

alain

dat is helemaal niet zo lang geleden, de heel warme zomer een jaar of 6-7 (?) geleden, werden er op heel wat plaatsen beperkingen ingesteld, niet nationaal denk ik, zo goed herinner ik me dat niet meer.

misschien daalt de grondwaterstand nu niet meer, maar hij moet terug stijgen. er zijn nogal wat natuurgebieden in vlaanderen die met dat probleem te kampen hebben, ook deels vanwege infrastructuurwerken. er wordt trouwens nogal wat grondwater opgepompt door de watermaatschappijnen (ze gebruiken niet allemaal oppervlaktewater) voor onze drinkwatervoorziening. trouwens, west vlaanderen heeft waarschijnlijk (samen met limburg) het minst verharde oppervlakte van vlaanderen.

en op meer en meer plaatsen is infiltratie an het regenwater verplicht, al wordt daar dikwijls een loopje mee genomen. ik infiltreer alle regenwater dat ik niet gebruik, en ik probeer ook al onze klanten daartoe aan te zetten, en velen doen dat gelukkig.

hans d

ivivkke, je zegt " Of je nu wast met regenwater, je spoelt altijd met drinkwater en je warmt je water toch ook op"

 

Spoelen, gaat ook met regenwater.

Wij hebben ook een zonneboiler voor CV ondersteuning en sanitair warm water.

Hebben hem wel niet aan de wasmachine aangesloten, omdat het waskot (verbouwing)te ver vanaf ligt (teveel warmteverlies)

Velen vergeten dat de afstand naar wasmachine ook van belang is.

En met zonneboiler, ga je de helft van het jaar niet kunnen profiteren.

Daarom denk ik toch dat de lage t° wasmidddel de toekomst word.

Als je dan het gehele jaar op 20 a 30° kan wassen = met de zonneboiler

 

ivivke

geen enkele machine, want dat is verboden. overigens, waarom zou je wassen met regenwater en spoelen met drinkwater?

Omdat wanneer ik het toestel zijn handleiding lees, het kan wassen met regenwater maar altijd naspoelde met stadswater ivm microorganismen ed. Zo kan je ofwel kiezen voor koud en warm water of koud stadswater en regenwater.

We hebben 2 aansluitingen achteraan, ik dacht te lezen bij bob dat er mischien toestellen zijn die er 3 hadden ...

kon altijd he, als alles maar strikt gescheiden blijft in het toestel.

Of zit ik daar verkeerd met mijn gedachtegang.

 

groetjes ivivke

 

verkeerd, in zoverre dat een fysieke scheiding nogal moeilijk wordt.

in elk geval overleef ik al 20 jaar met regenwater gespoelde kleding, en ze ruikt frissr dan wanneer ik dat met stadswater doe. overigens, de wereld zit (gelukkig) vol met bakterien, zonder deze mikro-organismen is elke vorm van leven onmogelijk.

hans d

 

En met regenwater geen wasverzachter nodig + minder kalkaanslag.

En nu ga ik heel veel negatieve reacties krijgen : wij hebben een waterverzachter staan  van de laatste generatie dus gebruiken ook wij minder wasmiddel, minder wasverzachter ( 1/2 van elk gebruiken we minder ) en heel zuinig in gebruik omdat we al weinig water verbruiken per dag ( met 25kg zout komen we meer dan 1,5 jaar al toe )

Dus ik ga dan ook alleen regenwater gebruiken voor mijn toilet, tuin en kuiswerkjes ... mijn wasmachine kan ik enkel op stadwater en warm water ( van onze zonneboiler ) aansluiten.Of kan ik daar toch zonder problemen regenwater op aansluiten?

Dien je je regenwater niet bijkomend te zuiveren voor gebruik in de wasmachine? Ik ben geen angstkonijn wat betreft microorganismen maar ik kies wel voor zekerheid op dat gebied.( werkzaam in kliniek )

Vroeger ben ik ook al wel eens op zoek geweest naar extra zuiveringsinstallaties om regenwater ook voor douche en zelfs eventueel kraantjeswater ed te gebruiken. Alles bij elkaar kwam het zo duur uit en je moet alles heel goed bijhouden of je hebt problemen he.
Gezien het feit dat we dan stadwater kunnen krijgen en de tarieven meevallen op dit moment ( je moet zuinig omspringen met drinkbaar water he ) kozen we toch voor het standaard systeem.

mvg. Ivivke

ps: we zijn geen volleerde geitenwollen sokkendragers ( lol ) maar eerder een middenmoot ...

 

Hans

Ik herinner me van enkele jaren geleden dat er enkele dagen beperkingen in een heuvelachtig gebied waren, maar dat was een piek capaciteitsprobleem :  Enkele dagen zeer warm weer aan het begin van de zomer, veel mensen vulden hun "zwembadje" dan op korte periode en als ik me niet vergis was er ook een bepaalde groente of landbouwteelt die daarom fors water nodig had.  Enkele heuveltoppen hadden toen problemen voor enkele dagen.

 

De problematiek van vernatting/verdroging is er ook één van tegengestelde belangen tussen natuur en moderne landbouw.  Dit speelt veel meer dan wat de drinkwaterbedrijven oppompen, de meeste drinkwaterbedrijven infiltreren trouwens ook water in de grond.

Niet alleen drinkwatermaatschappijen pompen water op, maar ook bedrijven en landbouwers hebben vaak zeer grote debieten en dan spreken we nog niet van illegale waterputten.

Het probleem van de sokkel is dat er een afsluitende kleilaag boven ligt en er zeer weinig water naar kan infilteren: http://www.vmm.be/water/waterbeheer/grondwater/sokkel

 

Het infiltreren is een zeer goede zaak en ik ben blij dat de meeste van je klanten het doen.  Het staat trouwens ook expliciet in Vlarem II :

"

Art. 6.2.2.1.2 § 4.

Onverminderd andere wettelijke bepalingen, milieuvoorwaarden uit dit reglement of milieuvergunningsvoorwaarden, moet voor de afvoer van hemelwater de voorkeur gegeven worden aan de afvoerwijzen zoals hierna in afnemende graad van prioriteit vermeld :

1° opvang voor hergebruik; 2° infiltratie op eigen terrein; 3° buffering met vertraagd lozen in een oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater; 4° lozing in de regenwaterafvoerleiding (RWA) in de straat.

Slechts wanneer de beste beschikbare technieken geen van de voornoemde afvoerwijzen toelaten, mag het hemelwater overeenkomstig de wettelijke bepalingen worden geloosd in de openbare riolering.

"

ivivke

zuiver technisch gezien kan je je wasmachine op koud regenwater en warm drinkwater aansluiten, maar 't is wel verboden en onverstandig. 't is dus het ene of het andere.

na 20 jaar ziet mijn wasgoed er nog altijd goed uit (alhoewel, die T-shirts van 20 jaar geleden daar blijft niet veel van over). ook mijn kinderen gebruiken probleemloos regenwater voor de was, de kleintjes (4) zijn van 1 week tot 7 jaar oud en ze zijn allemaal gezond.

er zijn wel een paar voorwaarden, zoals een goede filter voor de regenput, bij voorkeur een betonnen of stenen regenput (voor de aerobe bacterien) die onder de grond zit (dan blijft het water koel) en niet te groot zodat ie regelmatig overloopt, een overloopsifon die schuin afgesneden is (voor het skimming-effect), en een terugslagklep en rattenklep op de afvoer naar riool of  infiltratievoorziening.

hans d

p.s. ik draag katoenen sokken ;-)

Hans, is dit niet op te lossen door een terugslagklep op de warmwatertoevoer? Zo kan er toch geen regenwater in de drinkwaterleiding komen.

 

 

Dat kan , maar is niet toegelaten. Voor de keuring zijn er verschillende klasses van verontreinigd water. Verwarmd water heeft een kleinere risicoklasse als regenwater. Daarom is een terugslagklep voldoende bij SWW, maar moet men een open systeem hebben bij regenwater.

en daar heb ik niks aan toe te voegen

hans d

Wij gebruiken al 2 jaar een hotfill mix op onze gewone wasmachine en vaatwas.

We wassen zonder problemen op 30 40 of 60 graden

kookwas kan ook door 60 graden in te stellen en de wasmachine te laten bijverwarmen tot 95 graden

spoelen is steeds met koud water, daar zorgt de computer in de mix voor.

Ook wij mogen binnenkort onze +15 jaar oude wasmachine vervangen. Heb het ding al open gegooid, maar het loopt ongeveer eenmaal maandelijks vast omdat er een sok o.i.d. tussen de trommel en de pomp verzeild geraakt. Ken ondertussen de Via 800 van binnen en van buiten, maar toen ik na een stroompanne merkte dat er een stroompje zat op de binnentrommel -- kortsluiting dus -- hebben we toch maar beslist om te gaan voor een nief masjien.

 

Wat ik erg jammer vind in heel dit verhaal van hiervoor: drinkwater is en blijft relatief goedkoop. Als je het jaarlijkse waterverbruik op vandenborre.be o.i.d. nakijkt, blijkt dat bij 100 wasbeurten van 50 liter nog altijd "maar" 5000 liter te zijn en dat kost dus hoop en al enkele tientallen euro's (Antwerpen - AWW - 1,5 euro / m³).

 

Puur financieel gezien is het dus pijnlijk dat je goedkoper af bent met drinkwater dan met regenwater (waarvoor je een aparte installatie moet aanbrengen, hetgeen (in ons geval) zeker bij renovatie geen sinecure is).

 

Voor wat de verwarming van het water betreft, blijft het jammer dat je op diezelfde vandenborre-achtige sites niet eens kan selecteren op hotfill - of iets dergelijks.

 

Zoals ik het nu aanvoel, zullen wij dus moeten opteren voor een (klassiek) electrisch verwarmde wasmachine, die regenwater kan gebruiken.

 Op iedere liter drinkwater die je hier in Limburg verbruikt komen ook nog extra kosten, zoals transport en zuivering, berekend op de m³ verbruikt volgens de meter.

Voor 2009 kwam dat op:

1,51€/m³ Water

0,925€/m³ Zuivering

1,296€/m³ Transport (riolen)

In totaal geeft dit 3,731€/m³. Ok, dit is nog niet veel, maar dient toch rekening mee gehouden te worden.

Voorlopig houdt men met de m³ verbruikt regenwater geen rekening voor transport en zuivering van afvalwater, maar dit kan natuurlijk in de toekomst nog veranderen.