koudebruggen muren bij verbouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze architect stelt voor om de koudebruggen van de muren op te lossen door gebruik te maken van perimeterisolatie. Hij vindt het onverantwoord om veel geld te geven aan het onderkappen van muren daar het verschil tussen de twee systemen verwaarloosbaar wordt.

ps 15 cm minerale wol ronde de muren
20 cm minerale wol in het dak (of plafond, moet nog over gesproken worden, liever dikker)
8 cm PUR in de vloer (moet nog over gesproken worden, ecologie?)

Reacties

....en heeft hij ook gesproken over de afwerking van deze isolatie: crepie?, trespa, cementbezetting?...

De genoemde dikte lijken me niet zo slecht te zijn, hoewel ik zelf in een gelijkaardige situatie zit en voor meer tracht te gaan;
muren 12cm gespoten pur
(plat) dak: nu al 15cm glaswol, komt nog 12cm glaswol bij.
vloer: 7cm gespoten pur

groetjes,

nog niet, wordt zeker geen crepie
ga ook wat google'n naars gevelbezetingen, ik maak er ook niet graag een chalet van

Joachim,

voor de gevelbekleding is het mogelijk dat de plaatselijke bouwvoorschriften niet om het even wat toelaten. Crépi zal vermoedelijk geen probleem zijn, maar als je met hout of metaal wil afwerken zou ik toch eerst even informeren bij de technische dienst van je gemeente.

Ik ben zelf geen voorstander van crépi, maar mocht dit de beste oplossing blijken, dan kies je best voor een minerale krabpleister. Die is dampopener dan de siliconenpleisters en heeft een mooiere structuur (maar smaken verschillen).

Waar je bij crépi absoluut op moet letten is dat je dak en je vensterbanken ver genoeg oversteken om geen drupsporen op je gevels te krijgen.

Wout

Bedankt, maar ik zou toch eerder terug willen gaan naar de vraag over het oplossen van de koudebrug.

Joachim,

ik weet niet precies wat je met 'perimeterisolatie' bedoelt, maar als je een bestaande woning langs de buitenzijde na-isoleert, dan is dat i.f.v. koudebruggen een behoorlijke oplossing. Je moet m.i. nog wel aandacht schenken aan vensterbanken, maar als je je ramen ook vervangt is dat haalbaar.

Het onderkappen om je huis op perinsul of ytong te gaan zetten lijkt mij inderdaad een zware kost, tenzij je het zelf kan en doet en niet opziet tegen de tijd.

Maar geef eens wat meer details over je huis : gaat het om een muur met spouw, een volle muur, (droog of een nat ?), wat ga je met de vloeren doen, heb je nu houten vloeren of zit je betonnen vloerplaat in de muur, kan je de buitenisolatie op een of andere manier met je dakisolatie laten aansluiten ?

Wout

Wat is de vraag eigenlijk?

perimeterisolatie is het doortrekken van de muurisolatie tot (60cm) onder het maailveld en zou het onderkappen van muren onnodig maken. Binnen worden volledig nieuwe vloeren gelegd (vanop blote grond).
Aansluiting muurisolatie met dakisolatie of isolatie op zoldervloer is eveneens een probleem.
Ramen zouden zoveel mogelijk naar buiten geplaatst worden.

En de vraag is?

Misschien hoe moet ik de koudebrug van de muur oplossen. Want je muur staat op een niet geisoleerde plaat.

Of is het een andere vraag?

Weeral iets bijgeleerd ! Wat is dit toch een prachtig medium...

Wout

Ik zit met dezelfde situatie.
Alleen stel ik me de vraag: NU zijn mijn muren nog droog.
Binnen 20 jaar ook ? Ik denk dan aan opstijgend vocht.

De perinsul werkt namelijk ook als vochtbarriere.

Geert

De vraag is idd 'hoe moet ik de koudebrug van de muur oplossen. Want de muur staat op een niet geisoleerde plaat'.

Zoals reeds geschreven zeggen onze architecten dat het probleem grotendeels opgelost is door de isolatie door te trekken onder het maaiveld.
Is dit zo?

Ondertussen heb ik no geen bijkomend gegeven: een deel van de woning heeft maar tot 65cm onder het maaiveld een fundering (gemetst).

Dank

Joachim,

ik volg je architect wel; door perimeterisolatie aan te brengen los je het probleem van de koudebrug grotendeels op.
Het is natuurlijk beter de muren te onderkappen, maar dat is idd zeer duur. Langs de andere kant, door te onderkappen zou je ook ineens het mogelijk probleem kunnen oplossen van opstijgend vocht.
Nadelen zijn idd de kosten, dus aan jou om te bepalen of dit kan. Nog een eventueel nadeel is dat na het onderkappen het huis zich nog een beetje zou kunnen zetten.

Walter

Geen andere meningen hierover?