opwekking elektriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben daar al lang in geinbtresseert en zou graag van jullie jullie standpunt van weten .
Eens horen welke systenen jullie kennen wat betaal baar is en aan wat je installatie moet voldoen om eventueel electriciteit terug in het net te steken.
Ik weet van mijn vroegere schooljaren dat dit ni so simpel is. maar wat is er tegenwoordig voor de partikulier op de markt???

mvg
peter

Reacties

Gebruik de zoekfunctie eens; over dit onderwerp zijn er al meerdere (lange) discussies geweest.

Wat mij betreft is de bottom line dat elektriciteit opwekken thuis (hetzij via fotovoltaïsche panelen, hetzij via windmolens e.d.) objectief gezien slechts op lange termijn kan renderen en qua rendement niet kan concurreren met het dividend dat je uitbetaald krijgt na investeren in bedrijven zoals ecopower die op grote schaal groene eli produceren.

Indien je toch huishoudelijk wil produceren dan doe je het m.i. best enkel omdat je gefascineerd bent door de technologie en graag je "eigen" eli wil opwekken. Economisch heeft het weinig zin om kleinschalig te produceren en ik heb zelfs mijn twijfels bij het ecologische aspect indien je de vergelijking maakt met de relatief veel lagere ecologische impact van grootschalige groenestroomproductie.

Wat dat "terugpompen op het net" van van teveel geproduceerde stroom betreft: bij mijn weten zal, indien je meer produceert dan verbruikt, je teller achteruitdraaien maar kan je nooit onder nul gaan en netto een vergoeding opstrijken voor de stroom die je op het net gooit. De enige winst zit dan in de groenestromcertificaten. Weet ook dat het investeringsklimaat en beleid in Vlaanderen niet bepaald stabiel wat deze maatregelen betreft.

PV-cellen op dak of op paal (meedraaiend met zon)

of

windmolen (moeilijkheden voor bouwvergunning)

kostprijs ligt ongeveer evenhoog voor kleine installatie

eventueel WKK (mini-WKK of micro-WKK)

Stefan

Een micro WKK is natuurlijk zeer efficient, de gasgestookte modellen halen bij zeer kleine vermogens (10 lW thermisch of minder) soms wel 30% rendement (eli) + 62% thermisch = 92%. Als je dan bedenkt dat electriciteit ongeveer 3x zo duur is als warmte is je rendement dus 3 x 30 + 62 = 152 %

Ideaal is dit natuurlijk te combineren met een 500 a 1000 wP pv panelen omdat je s zomers geen warmtevraag hebt en dus geen eli maar dan juist je pv panelen werken. Nu nog een outback inverter en een fikse accu en je bent voleldig onafhankelijk....

bij www.indieco.nl bieden ze zulke complete paketten aan, soms ook met mini windmolen, economisch inderdaad nooit rendabel maar je kunt al je nuts-aansluitingen opzeggen

Arnold