wandverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan een gezinswoning bouwen van ca. 200 m2 en
zouden in de leefruimte graag één muur, N-W gelegen,
voorzien van wandverwarming, deze muur is een
buitenmuur bestaande uit baksteen, 10 cm minerale
wol en keramische snelbouwblokken. Wij dachten de
buizen in het bezetwerk te plaatsen, dus niet via
sleuven in de keramische blokken.
Vraag: Is het aangewezen wandverwarming te plaatsen
in een buitenmuur of doet men dit beter in een
binnenmuur?

Reacties

Patrick,

Buitenmuur mag zeker.
Ik ga er van uit dat je in een buitenmuur net iets meer verlies zal hebben dan in een binnenmuur (je buitenmuur wordt wat warmer, waardoor je iets meer verlies zal hebben dan mocht je de muur niet verwarmen). Voordeel is dat je de koudere buitenmuur opwarmt, wat een iets hoger comfort zal geven.
Bij voldoende isolatie zou dit extra verlies echter beperkt zijn (alhoewel, als je buitenmuur opwarmt tot 30°C, bij -10°C, dan heb je een delta temperatuur van 40 graden, ipv ongeveer 30° zonder wandverwarming. Zou je dan ook 25% meer warmteverlies hebben?)
Er bestaan ook isomoplaten waarin je je muurverwarmingsbuizen kan plaatsen. Deze zullen het opwarmen van je muur nog iets minderen.
Bij een binnenmuur heb je eventueel het probleem dat je de andere zijde van de muur ook zal opwarmen. En dat is eventueel niet gewenst. Verder verlies je voor niet-steunende binnenmuren de mogelijkheid om ze ooit te verwijderen (wat in latere verbouwing nogal eens gebeurt).
mmm, misschien moet iemand toch eens stellen dat de warmteverliezen toch niet veel groter zijn bij wandverwarming. Ik begin nu te twijfelen.

Walter