koudebrug plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb 2 vraagjes:
1) is er een koudebrug tussen de opstaande muren en de isolatie van het plat dak? Kan dat niet gewoon worden opgelost door de muurisolatie iets hoger te plaatsen dan de stenen? De balken liggen nu op de muren (bovenste steen is gewone snelbouw) en moeten nu 'vastgemetst' worden. Is het de bedoeling daar nog Ytong te plaatsen? Of maakt dat niet meer uit?

2) Op het plat dak wil ik een stuk terras. Wat is er het best: EPDM en daarbovenop de isolatie of omgekeerd?

Hartelijk dank

Tina

Reacties

Tina,

1 : eerste laag stenen vervangen door perinsul van foamglass

2 : isolatie bovenaan zie ik niet goed zitten, hoe ga je dan nog verder afwerken tot terras ???

Stefan

de eerste laag (dus op vloerplaat) heb ik met Ytong geplaatst. Ik vraag me alleen af hoe het met de bovenste laag moet (zijnde de laag die tussen de balken wordt geplaatst)

isolatie voor terras: natuurlijk drukvaste isolatie, waar bovenop tegels of hout kunnen worden geplaatst

Tina,

Ik vrees dat de opbouw wat onduidelijk is.
"Vloerplaat": bedoel je hiermee gelijkvloers of plafond?
"eerste laag":is dit dan de binnenmuur op gelijkvloers?
"balken": bedoel je hiermee een dak uit houten roostering?

Als je dan toch een ytongmuur hebt, kun je die idd nog een steen doorvoeren. Let wel: een ideale koudebrugopheffing kun je niet verkijgen met mortel tussen de ytongstenen. Die blijven nog steeds koudebrug(jes). Gelijmde blokken scoren beter.
Maar indien je een houten dak hebt kun je toch isoleren tussen de balken? die kunnen in de muur toch tussen de ytong of foamglas zitten?

Over welke dikte van dakisolatie spreken we hier?

voor alle duidelijkheid:
het gaat over een gelijkvloers, met een plat dak. Geen verdiepingen dus. De binnenmuren zijn gemetst met snelbouwstenen, mààr.. de eerste laag (die dus op de vloerplaat, die rechtstreeks op de 'grond' ligt) is gemetst met Ytong (en daarbovenop dus snelbouw).
Inderdaad: een houten roostering! MAAR: overal lees ik dat dakisolatie van een plat dak buiten moet gelegd worden. Dat er dus niet geïsoleerd mag worden tussen de balken, wegens condensatiegevaar en rotting van balken mogelijk.
Maar misschien is er een combinatie mogelijk? Glaswol tussen de roostering én buitenisolatie onder of op de EPDM?

dag Tina,

je gebruikt best geen klassieke isolatiematerialen tussen de balken van een plat dak. als je toch wilt werken met klassieke isolatiematerialen leg je de isolatie BOVENOP het platte dak .
maar dan wordt het wel moeilijker om (minimaal) 20 cm isolatiedikte te halen , en je blijft met een joekel van een koudebrug zitten , tenzij je op de gevels buitenisolatie toepast (en dan nog ...)

wil je echter tussen de balken van je platte dak werken , gebruik je liefst vochtbufferende materialen , en een speciale damprem voor platte daken .
je hebt keuze uit verschillende types, met ieder hun eigen vocht-dynamische eigenschappen .
bovenop het dakbeschot kun je dan nog enkele cm bijkomende isolatie plaatsen, dan is het perfect .

de damprem dient absoluut luchtdicht geplaatst te worden, om daar zeker van te zijn, bestaat de enige mogelijke garantie daarvoor uit (laten) aftesten met een onderdruktest .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

dan zal ik me moeten beperken tot 10cm op het dak. Ik weet het, is niet bijster veel... Maar ik vrees dat we die damprem niet zelf zullen kunnen plaatsen, laat staan ze dan ook nog testen op luchtdichtheid. En zoiets laten doen, kan ik budgettair helaas niet aan

Tina,

Laat je niet te snel afschrikken over het zelf plaatsen van die damprem. Met geduld, een goede uitleg van de leverancier, een scherp breekmes, lijmspuit en speciale bouwtape kom je al een heel eind. Je weet tenslotte waarvoor je het doet en je doet het zelf. Als je het laat doen ben je ook niet voor 100% zeker tenzij je die test er nog eens bijbetaald. Het werkelijk aftesten van je constructie met een blower-door test zou natuurlijk prachtig zijn MAAR dat zou eveneens prachtig zijn als dit voor elke woning in België zou gebeuren bij oplevering. Dit brengt dacht ik Bart toch ook voorwaarden mee voor de rest van de woning, of kan zo'n aftesten gebeuren voor die ene folie van het platte dak?

Ik zou het enorm spijtig vinden dat je door Bart's advies zou afzien van die 20 cm isolatie die je eerst wel wou plaatsen. 10 cm in een dak is echt wel niet veel.

Succes,
Ingeborg