type verwarming turnzaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welk type verwarming is van ecologisch én finacieel standpunt uit
het interessantste om een oude niet-geisoleerde loods deeltijds te
verwarmen?
Er zouden turnlessen gegeven worden in de loods.
3 avonden/week gedurende +/-2u.
De sanitaire cellen worden volledig geïsoleerd.

Iemand voorstellen?

Reacties

Gusky,

in dit geval, zou ik zeggen is er geen ecologisch en economisch zinvolle manier. Om een zaal zonder isolatie 3 keer per week te verwarmen gedurende 2 uur lijkt me waanzin. Ik herinner me in mijn jeugd dat de sportzalen ook niet verwarmd werden. Ik kan me niet herinneren (buiten het dragen van een extra pullover) dat we daar ooit last van hadden.

Dus ecologisch/economisch het beste in volgorde:
- niet verwarmen
- isoleren van de hele zaal met zoveel isolatie dat het in de winster er nooit onaangenaam koud is. Met glas op de juist plaats moet dit te doen zijn.
- als je toch verwarmt, zorg dan zeker dat je de lesuren laat aansluiten.
Ik moet passen op welke verwarming zou passen bij dit gegeven, maar het zou bij voorkeur iets moeten zijn dat snel opwarmt. Echter om het ook nog aangenaam warm te krijgen lijkt me zeer moeilijk zonder een zeer hoge kostenrekening.

walter

Meest efficiënt in zo'n geval is verwarming op basis van straling. Vaak zie je in grote loodsen straalelementen aan het plafond hangen die de warmte naar onder stralen, zoals de zon doet. Je ziet dat ook bij verwarmde terassen van tavernes.

De luchttemperatuur mag dan al wat lager liggen, door de straling zal men toch een comfortabel warmtegevoel krijgen. Daardoor kan men zuiniger verwarmen.

Brandstof: aardgas of butaan.

Wim

ook mijn idee: direct gestookte stralingstoestellen op aardgas.

Zijn subsidieerbaar door GeDIS. Eens kijken op www.gedis.be

Bedankt voor de antwoorden.

De lessen op elkaar aansluiten is spijtig genoeg geen optie.
De hele ruimte isoleren is onmogelijk (valt buiten budget)
Stralingstoestellen aan het plafond hangen is moeilijk (hoogte
nodig tijdens het turnen), eventueel zo hoog mogelijk tegen de
wand monteren?
Valerie, ken je enkele merken die dergelijke toestellen verdelen?

Ik werk als sportanimator in omstandigheden zoals je hierboven beschrijft: een soort hangar die gebruikt wordt als sportzaal. Ik zou - zoals iemand al voorstelde - eens proberen om het zonder verwarming te redden. Wij zetten de verwarming (gasblazer) uiterst zelden op; mijn ervaring is dat de begeleider wel een serieus dikke pull mag aandoen, maar dat dit voor de deelnemers van de activiteit geen probleem is.

Jos

Gusky,

You've got Mail!

Valérie