balansventilatie met warmtewiel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi all,

ik heb een tijd geleden de Recoup Aerator 200DX in actie kunnen zien. Dat is een balansventilatie unit met zogenaamd warmtewiel.

Nu het ziet er goed uit maar ik had graag geweten of er nog mensen op het forum zoiets hebben staan thuis of het overwegen. Het voordeel is het hoge rendement en het feit dat je geen speciale bypass nodig hebt (zet gewoon het wiel af). Nog een voordeel is dat de unit naast warmte ook vocht recupereert wat van pas komt in de winter. Vragen die ik hierbij heb zijn:

1) soms wil je net niet dat je vocht recupereert bijv. wanneer je badkamer vochtig is na het douchen. Moet je het warmtewiel dan sneller laten draaien? Of de ventilatoren?

2) de lucht wordt door de opvulling van het wiel geblazen. Daar blijft dan de warmte en het vocht hangen. Wanneer het wiel dan voor de helft verder gedraaid is komt het voorbij de verse lucht doorvoer. Die pikt dan het vocht en de warmte mee. Kunnen er bij dat vocht dan ook geen geurtjes blijven hangen (WC en/of keuken)? In tegenstelling tot tegenstroom warmtewisselaars, heb je hier wel indirect contact tussen de twee luchtstromen.

Nog andere voor- of nadelen die ik gemist heb?

Groeten,
Stef

Reacties

Ik heb zelf geen ervaring met warmte wielen. ik weet wel dat wij ze bijna niet meer toepassen in grote luchtbehandelingskasten vanwege de afmetingen, het onderhoud en het opmenegen van de lucht stromen.

In een cursus boek van mn werkgever staat oa. het volgende:
"Kenmerken:
-de luchtstromen zijn niet gescheiden,
er zal altijdopmenging plaats vinden van afvoerlucht met
de aangezogen buitenlucht"."

Er zijn ook kleintjes.
http://www.systemair.com/

Ik heb er nog maar 1 werkend gezien en die was 3m in doorsnee. (dit was voor een heel kantoorgebouw.)
Terwijl een platenwisselaar toch aanzienlijk kleiner zou zijn geweest.

En als ik de documentatie goed interpeteer is dat nog steeds zo.

Vreemd genoeg kan ik nergens iets vinden over de voordelen die Steven vermeld.
Ik zal komend weekend nog eens in mijn boeken spitten.
Hoe zit het met de kostprijs?

richard,

de luchtstromen zijn inderdaad niet 100% gescheiden. De unit die ik gezien heb was even groot als een normale balansventilatie en zou rond dezelfde prijs moeten komen.

Maar ik merk wel dat het blijkbaar nog niet veel wordt toegepast/gekocht?

Groeten,
Stef

Wij hebben dat warmtewiel toegepast in een school in Nederland. Het apparaat maakt wel veel herrie. Wij hebben daarom extra geluiddempers moeten toepassen om het geluid in de leslokalen aanvaardbaar te houden.

Marnix,

de warmtewiel ventilatie unit die ik op het oog had, heeft een veel kleiner wiel uiteraard. Diegene die ik in werking zag produceerde weinig geluid.

Ondertussen heb ik wel contact gehad met een leverancier ivm dat geur probleem: het kan zich voordoen maar het zou beperkt moeten zijn.

Ivm met vocht-vraag: het wiel recupereert slechts een gedeelte van het vocht. Zou dus geen probleem mogen geven.

Wel blijkt, gezien de reacties op dit forum, dat kleine warmtewielen nog niet veel worden gebruikt/verkocht.

Groeten,
Stefan

Stefan,

voor mij is het grote voordeel van een balansventilatie met warmtewisselaars juist dat je alle lucht die je buitenblaast op geen enkele wijze recupereert. Er bestaat dan ook haast geen enkele kans dat je in problemen komt met ziektekiemen die zich kunnen ontwikkelen in het systeem.
En het probleem van te droge lucht lijkt mij toch wel wat overdreven. Is deze echt te droog dan kan je planten plaatsen, wat extra koken zonder dampkap, desnoods wat water bakjes plaatsen. Maar ik heb nog niet dikwijls gehoord van huizen waar de lucht te droog is.

Walter

Stefan,

voor mij is het grote voordeel van een balansventilatie met warmtewisselaars juist dat je alle lucht die je buitenblaast op geen enkele wijze recupereert. Er bestaat dan ook haast geen enkele kans dat je in problemen komt met ziektekiemen die zich kunnen ontwikkelen in het systeem.
En het probleem van te droge lucht lijkt mij toch wel wat overdreven. Is deze echt te droog dan kan je planten plaatsen, wat extra koken zonder dampkap, desnoods wat water bakjes plaatsen. Maar ik heb nog niet dikwijls gehoord van huizen waar de lucht te droog is.

Walter

Stefan,

Het type dat jij noemde hebben wij daadwerkelijk toegepast. Ik geloof dat het maximale debiet 350 m3/h uur is. In Nederland worden deze geleverd door Techneco, maar ze worden in Amerika gemaakt. Het feit dat het zoveel geluid produceerde was dat het bijna altijd in de hoogste stand stond. Van de leverancier uit waren er geen geluidgegevens anders hadden we er veel meer rekening mee gehouden. Wat ook opviel was dat de school nauwelijks droog te stoken was. Dit kan natuurlijk ook komen door de lage temperatuur van de toegepaste warmtepompen.

Wij hebben destijds voor de warmtewielen gekozen vanwege de kleine afmetingen, het feit dat je de units strak tegen het plafond kan plaatsen, de aansluitmogelijkheden van de luchtkanalen en het feit dat je geen naverwarming nodig hebt. Per klaslokaal hebben we 2 units geplaatst.

Marnix

Stefan,
1)soms wil je net niet dat je vocht recupereert bijv. wanneer je badkamer vochtig is na het douchen. Moet je het warmtewiel dan sneller laten draaien? Of de ventilatoren?

Het vocht dat ontstaat tijdens het douche verdeel je best in je woning.
Meestal is het in je woning te droog, zodat daar de luchtvochtigheid iets zal stijgen.
De unit moet daarom niet sneller draaien.
Het is trouwens zo, dat het warmtewiel maar een gedeelde van dit vocht terug naar binnen gaat blazen.
Deze hoeveelheid vochtrecuperatie is afhankelijk van de luchtvochtigheid buiten.
Het opgenomen vocht in het warmtewiel zal vrij snel en gemakkelijk aan droge aangezogen buitenlucht worden afgegeven.
Dit in tegenstelling tot vochtige aangezogen buitenlucht, aan deze lucht zal het wiel het opgeslagen vocht minder goed kunnen afgeven, en zal de unit deze lucht dan ook naar buiten afvoeren.

2 ) Kunnen er bij dat vocht dan ook geen geurtjes blijven hangen (WC en/of keuken)?

Het materiaal dat gebruikt wordt in het warmtewiel heeft inderdaad de eigenschap om heel sterke geuren even gaan vast te houden.
Praktisch komt het er op neer, dat de geurtjes van wc’s integraal naar buiten gaan.
Het zijn alleen heel sterke en sterk geconcentreerde geuren, die even kunnen opgenomen worden, zoals verfverdunners, frieten geur, enz.
Deze opnamen van de geur van de frieten, is enkel van toepassing als de dampkap is opgenomen in je balansventilatie.
In dit geval gaat de filter in de dampkap, het vet uit de lucht halen, en nemen de koolstoffilters de geur voor hun rekening.
Indien de koolstoffilter verzadigd is en de geur niet meer gaat neutraliseren, dan gaat de unit deze sterk afgezwakte geur verdelen in je huis.
Deze geur verdwijnt vanzelf na een uurtje, maar je weet dan dadelijk dat je koolstoffilter in de dampkap aan vervanging toe is.
Wij hebben dit alles al grondig uitgetest bij ons thuis, en de koolstoffilter dienen we na 9 maanden te vervangen.

Nog andere voor- of nadelen die ik gemist heb?

Als je iemand in huis hebt die allergisch is voor stof en andere toestanden, dan is de
Ingebouwde uitwasbare EU-7 filter welkom, en de extra 10 tot 20 % luchtvochtigheid in de winter is dan zalig.

Geert,

De units waarnaar jij verwijst hebben volgens mijn info een draaiende metalen warmtewisselaar, deze gaan alleen de warmte uitwisselen.

Walter,

Als jij angst hebt voor ziektekiemen, dan heb je groot gelijk.
Volgens mij begint dit echter pas te spelen bij temperaturen boven de 25°C, bij stofophopingen en in vochtige omgevingen.
Maar persoonlijk denk ik, dat je platenwisselaar meer kans loop om deze kiemen te kweken.
Deze units hebben een condensafvoer, op de warmtewisselaar staat soms condens, waardoor het stof eraan blijft kleven, en de kiemen kunnen kweken.

Probeer eens in je woning de luchtvochtigheid met 10% doen te stijgen door planten.
Dit lukt je nooit in de winterperiode als je huis al te droog is ( onder de 40% ) en je balansventilatie unit draait.

Marnix,

Je verhaal over de invoer en tecneco klopt voor Nederland, voor België en Luxenburg is dit een andere firma.

Als jij deze units in de klaslokalen hebt hangen zonder geluidsisolatie er omheen, dan kan ik me best inbeelden dat die lawaai maken in grote snelheid.
Isoleer de units met een geluidsisolatie, en voorzie de leiding die het lokaal inkomen van geluidsdempers.
Bekijk eens of het wel nodig is dat deze units constant in zo’n groot debiet draaien.
Zijn die ruimtes dan zo groot?

Als je de ruimte snel wilt droog krijgen, zal je deze inderdaad eerst min op een 21°C moeten brengen, om vervolgens sterk te ventileren.
Als ik je goed begrijp draaien deze units al een tijdje, en is het in dit lokaal nog steeds te vochtig.
Volgens mij moet je eens gaan zoeken, waar dit vocht vandaan komt.

Het warmtewiel kan dmv een schakelaar worden stilgelegd.

Groeten,

Lucien

Lucien,

De units in de school hangen boven de toiletgroep die tegen het lokaal zit. Klaslokalen zijn ongeveer 60 m2 en met 30 kinderen en een juf of meester moet je in Nederland 12,6 m3/h m2 kunnen ventileren. Het geluid kwam hoofdzakelijk via de roosters. Inmiddels is de school droog en hebben de medewerkers betere instructies gekregen om de installatie te kunnen bedienen.

De balansventilatie is aan het einde van het ontwerp toegevoegd, het bouwkundig ontwerp was er niet op berekend en dus hebben we de units bijna letterlijk met een schoenlepel erin moeten passen.

Marnix

Marnix,

Ik stel voor om het geluid via de roosters nog te verminderen, door geluidsdempers te plaatsen.
Deze hebben een doormeter van 150 of 160 mm en een lengte van ongeveer een meter.
Plaats deze tussen unit en roosters in de leslokalen.
Je zult het verschil merken.

Groeten,

Lucien