elektrolyse

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoe groot is het gevaar van elektrolyse eigentlijk,als men ijzer en koperen buizen onderling gebruikt bij cv zonder die speciale verbindingen
bij mij zelf zit ik in een situatie van alles doorheen en heb daar nog geen problemen meegehad,geluk gehad of doet het probleem zich niet rap voor,heb al gelezen dat het met de zuurtegraad van het water heeft te maken

Reacties

Ijzer staat lager in de spanningsreeks dan koper. Dat wil zeggen dat als ijzer en koper in water gedompeld worden er een kleine elektrische spanning ontstaat (de ionen OH- en H+ in het water zorgen voor de geleiding) Het resultaat is dat er ijzerionen van het ijzer naar het kopen getransporteerd woorden en dat het ijzer begint te corroderen.

In het gesloten circuit van een CV-installatie zal dat geen kwaad kunnen: er zullen wel wat ijzerionen oplossen echter zolang tot de OH- verzadigd zijn met ijzer, daarna stopt het proces en wordt er geen schade aangericht.

In een waterleiding kan zo wel grote schade ontstaan omdat er daar steeds zuiver water door de buizen stroomt dat elke dag opnieuw het ijzer aantast.

Dat was (ongeveer want ik heb het nagekeken en aangevuld) de uitleg van mijn chauffageist.

het is maar omdat ik een nieuwe cv ketel ga zetten en er over nadacht om dat ineens ook maar in orde wilde brengen
maar uw antwoord lezend waarvoor dank,kan ik me die klus besparen

het is maar omdat ik een nieuwe cv ketel ga zetten en er over nadacht om dat ineens ook maar in orde wilde brengen
maar uw antwoord lezend waarvoor dank,kan ik me die klus besparen

Marcel

Inderdaad, bij gesloten systemen moet je je geen zorgen maken.

Hans