Superisolerende beglasing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb recent grote ramen geplaatst met superisolerende beglasing (enfin K-waarde 1.1) en op dit ogenblik is dat best wel plezierig aangezien het gisteren binnen lekker warm was zonder te stoken. De warmte bleef dus binnen maar blijft ze ook buiten als dat nodig is? Het is misschien een domme vraag maar als op een dag waar het buiten 20° is het binnen al 24° wordt, wat gaat dat dan worden in het midden van de zomer? Werkt superisolerend dan maar in 1 richting?

Reacties

Hallo,

Wij zijn juist gaan kijken voor ramen.
Volgens de verkoper hebben deze een k-waarde van 1.1.
Is dit goed? De profielen zijn van het merk brugmann.
Heeft iemand hier ervaring mee, of kan misschien iemand zeggen of deze goed zijn.
Laatste vraag: kan iemand mij zeggen of er effectief verschil is tussen de verschillende fabrikanten van profielen, of is dit gewoon commerciël (vb verschil tussen Veka en brügmann)

Dank U

Allen,

Voor het zomerprobleem: architecturale oplossingen (oversteek, zonnewering) zijn altijd beter dan folies. Niet alleen vanwege de grotere zonnewinsten in de winter (wat voor velen uiteraard een voldoende reden is, maar kom...), maar ook doodgewoon vanwege de grotere doeltreffendheid en het eenvoudige onderhoud.

Als je dan toch geen inspanningen wilt/kunt doen, gebruik dan nog liever glas met ingebouwde zonwering die je kan hanteren als een gewone zonnewering.

Johan,

Ik ken alleen het verschil tussen hout, alu en PVC en alle combinaties. Ik ben geen merkenresearcher . Ik kan je helaas niet helpen.

De low-E coating in isolerend glas reflecteert de verre IR straling afkomstig van de centrale verwarming die door het raam naar buiten wil ontsnappen.
Perfect op gebied van isolatie in de winter.
De IR stralen afkomstig van de zon (kort IR) worden echter niet geweerd door deze coating, maar dringen de woning binnen en worden opgenomen door het interieur en omgezet in verre IR, die op zijn beurt terug naar binnen zal gekaatst worden omwille van de low-E coating in het glas.
Samengevat : de low-E coating die ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft in de winter, zal er ook voor zorgen dat de warmte van de zon die omgezet wordt in een energie uit hetzelfde golflengtebereik als deze van de centrale verwarming binnen zal blijven !
Dus eigenaars van superisolerend glas ... zorg voor een goede ventilatie in de zomer (ramen en deuren zo veel mogelijk open laten) of laat een zonwerende glasfilm installeren op uw glas ... als dit enigszins mogelijk is !

Marc

Ik meen dat het net andersom is, zonlicht is lang IR, warmtestraling kort IR.

" Dus eigenaars van superisolerend glas ... zorg voor een goede ventilatie in de zomer (ramen en deuren zo veel mogelijk open laten) of laat een zonwerende glasfilm installeren op uw glas ... als dit enigszins mogelijk is! "
Dat is m.i. zowat de slechtste raad die je kan geven. Zonwerende films houden veel licht tegen, en maar een deel van het IR. Als je in de zomer de deuren en ramen openlaat haal je net de warmte binnen.
Nee, de boodschap is ramen en deuren dichthouden, en een efficiente buitenzonwering.

Hans

Het zonnespectrum omvat UV, zichtbaar licht en IR in respectievelijke golflengtebereiken van 280-380 Nm, 380-780 Nm en 780-2400 Nm ... De gegenereerde IR door verwarming of door omzetting komt na 2400 Nm.

Het is ook absoluut niet waar dat 'glasfilm' veel licht en weinig IR tegenhoudt ! Er bestaan tegenwoordig spectraal selectieve films die meer dan 70 % van het licht doorlaten en een IR wering hebben van ongeveer 95 %.
Ook de stelling dat warmte alleen door Infrarood opgewekt wordt is niet waar ! Zowel UV, licht en IR zijn verantwoordelijk voor de warmte.

Marc

Iets snap ik niet, je zegt dat IR in de golflengten tussen 780 en 2400 Nm ligt, dus het IR door verwarming gegenereerd is dus eigenlijk geen IR want het ligt daar buiten?

" Het is ook absoluut niet waar dat 'glasfilm' veel licht en weinig IR tegenhoudt ! Er bestaan tegenwoordig spectraal selectieve films die meer dan 70 % van het licht doorlaten en een IR wering hebben van ongeveer 95 %. "
Zo heb je natuurlijk altijd gelijk, als je 30% licht tegenhouden niet veel vindt. Als je een glas hebt dat 80% licht doorlaat, hou je na die film nog slechts 56% over. Dat betekent bijna continu licht aanlaten. Ik heb zelf ervaring met folie's die maar 6% IR doorlaten, maar heb wel kunnen vaststellen dat er veel meer warmte doorkomt dan die 6% doet vermoeden. Anders gezegd, voor mij een maatregel voor niets. Anders gezegd, een goede buitenzonwering, dat heb je nodig. En dan heb je in de winter wel licht en warmte binnen.
Maar dat hoor jij waarschijnlijk niet graag, verkoper van folie's?

" Ook de stelling dat warmte alleen door Infrarood opgewekt wordt is niet waar ! "
Heb ik hier nooit gelezen, heeft iemand hier dat ooit beweerd?

Hans

als complete leek en twijfelend wat ik moet doen om op 2 grote, oude, enkele glasramen de warmte in de zomer buiten te houden (ramen staan op zuid-oostkant)kwam ik op deze site terecht ...
Nu weet ik het helemaal niet meer ...
Een isolatie aan de binnenkant van de ramen (mag langs buiten geen spiegeleffect hebben wegens gelijkvormigheid in het appartementsgebouw) of zgn verticale 'gamellen' ... Wat is het beste???
Myriam