isolatie in bestaande ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

1/ kan je isolerend glas laten steken in bestaande houten ramen?
2/ in een paar ramen zit er mooi glas-in-lood. Hoe kan ik deze
ramen isoleren zonder dat het glas-in-lood verloren gaat?

Reacties

Best Ivo,

ik heb in mijn woning het glas in lood uit de houten ramen gehaald. De oude stopverf verwijderd en alles grondig gereinigd. Dan is rondom een nieuw Y-profiel in lood geplaatst. Tenslotte is het oude loodglas binnenin de nieuwe super-isolerende beglazing gezet en in nieuwe aluminium ramen weer teruggeplaatst. Was wel veel werk, maar het resultaat mag gezien worden.

Mvg, Luc

Ivo,

Inderdaad, het recupereren van het glas-in-lood zal hoogstwaarschijnlijk eenvoudiger zijn dan het herbruiken van de houten kaders. Enkel als deze voldoende dik en sterk zijn is dit nog te doen.

In elk geval, ik moet steeds vloeken als mensen oude glas-in-lood partijen niet herbruiken, want er is geen enkele reden om de huidige dubbel glastechnieken links te laten liggen. Dus proficiat als je effectief die beglazing verwerkt in nieuwe ramen.

Luc,

dat kan perfect maar je moet je ramen een ruime tijd missen (dus een tijdelijke oplossing zoeken)

de superisolerende eigenschappen worden bijna volledig teniet gedaan door glas-in-lood

beter is om superisolerend glas in oude kader te plaatsen (lees ook hoger)

en glas-in-lood te vatten in een nieuw (stalen) kader en dit aan de binnenzijde te bevestigen, bij voorkeur met scharnieren zodat je alles mooi kan reinigen.

zal zeker niet meer kosten, want glas-in-lood in dubbel glas kost veel geld

Stefan

Als de ramen nog in goede staat zijn, kan je eenvoudigweg alles laten zitten, en een tweede raam aan de binnenkant, dus achter het bestaande raam, plaatsen, voor zover de dikte van de muren dat toelaat. Desnoods kan je de kruk van het oude raam weghalen, als dat in de weg zou zitten; die ramen gaan waarschijnlijk toch zelden of nooit open. Dat tweederaam hoeft dan niet zo zwaar uitgevoerd te worden, en het oude raam vormt nog een extra buffer tegen de koude.
Op die manier heb je ook geen kap- en breekwerk, en hoef je je gevel ook niet esthetisch te verminken.

Ontstaat er dan geen condensatieprobleem tussen het oude en het nieuwe raam ?

Groeten

Johan,

bij luc zijn systeem kan je dit niet vermijden + binnen de korste keren moet je glas-in-lood bijwerken, ... en dan meot wel alles eruit.

In mijn verhaal staat glas-in-lood perfect veilig en proper binnen, als je rondom (of aan 2 overeenstaande zijden een spleetje laat van 1 mm dan zeker geen condens

in deftig verluchte woning is er toch geen condens???

Stefan

Bij die condens had ik eerlijk gezegd nog niet stilgestaan, maar ik denk niet dat dat een probleem kan zijn, als je HR glas plaatst. Condens ontstaat als warme lucht in contact komt met een kouder oppervlak. In mijn geval zit het oude raam volledig in de koude zone: het HR glas in het nieuwe raam houdt de warmte immers binnen. Toegegeven, de lucht tss het oude en nieuwe raam zal wel iets warmer zijn dan de lucht buiten, maar of dat voldoende is om condensproblemen te geven ? Bovendien gaat het in mijn geval om ramen van 100 jaar oud, dus helemaal niet luchtdicht, zodat de luchtcirkulatie ev. condens wel kan doen verdwijnen, denk ik toch.
Bovendien moet je wel zorgen dat het binnenste raam wel open kan, zodat je gemakkelijk bij het oude raam kan, al was het maar om het nog te kunnen reinigen.
Corrigeer mij aub als ik het verkeerd zie.

Waarom zou je het glas in lood binnen de kortste keren moeten bijwerken ?

bedankt allemaal