schoorsteen en koudebruggen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We besteden extra aandacht/budget aan het isoleren van onze nieuwbouw (2x4 muurisolatie, deftige beglazing/raamprofielen ...enz), en nu merk ik inneens dat de schoorsteen eigenlijk een groot "gat" in de woning maakt!
Als de kachel brand natuurlijk geen probleem, maar 's nachts kan het toch niet anders dat daar veel warmte door verloren gaat.
Wat zijn jullie meningen ? (we overwegen anders de schoorsteen te schrappen en een "designachtige" buis aan de buitenkant te plaatsen, maar we zitten nu aan de maximum bouwdiepte en geen idee of het wel mag natuurlijk)

Reacties

en hierbij even m'n eigen bericht beantwoorden !
Gisteren de vraag gesteld aan architect, kwam net terug rond cursus nieuwe EnergiePrestatieNorm. Hij vertelde dat de schoorsteen meegeteld word als verliespost op isolatie maar als meerpost bij ventilatie ! Het energieverlies minimaliseerd hij, er moeten toch uitgangen naar buiten gemaakt worden voor het ventilatiesysteem en in ons geval moet het volume "luchuitgangen" iets kleiner gemaakt worden gezien de schoorsteen meetelt.

Frederik,

een beetje een bizare redenering dat je zou ventileren langs de schoorsteen als je die ook wenst te gebruiken als schoorsteen.
Ventilatie moet bij voorkeur gekontroleerd verlopen en dat zal je toch nooit hebben met een schoorsteen.
Het betere systeem is dat je een kachel plaatst die gesloten is naar de ruimte toe en zijn zuurstof/lucht haalt via een eigen luchtaanvoer. Dan speelt de schoorsteen niet mee in de verluchting en kan die beter gecontroleerd verlopen.
Ik hoop dat je architect verluchting toch wat serieuzer neemt dan het voorzien van voldoende 'luchtuitgangen'.
(misschien toch direkt even balansventilatie aanraden wat toch wel fantastisch is... maar dat is voor een andere discussie).

Walter

het is me inderdaad deze middag te binnen geschoten dat we opteren voor een kachel met directe verse lucht van buitenaf. De schoorsteen extra isoleren is dus de boodschap denk ik.
In eerste instantie hebben we gekozen voor een ventilatiesysteem die lucht gecontroleerd naar buiten blaast, de binnenkomende lucht ging eerst via renson-invisivent raam systeem, maar dat blijkt afgeraden te worden wat geluidshinder betreft. Nu opteren we voor een speciaal systeem uit nederland, een 35cm lange geluidsgeisoleerde buis door de muur. Maar inderdaad moet ik toch nog eens vragen hoeveel van die buizen (en waar) er nodig zijn.

frederik,

ik zou dan in dat geval zeggen; schrap die ventilatie en stel de kachel nog enkele jaren uit, en neem nu dan toch maar een belansventilatie... Voor het budget van je huidige geplande ventilatie en kachel, zou je die balansventilatie zonder problemen moeten kunnen plaatsen.

Walter

maar als ik die kachel enkele jaren uitstel moet ik alsnog nu de schoorsteen voorzien hé !

wel niet als voor zo een "designeachtige" buis kiest; die kan dan ook nog even wachten...
Maar het probleem blijft idd dat een 'normale' schoorsteen een mooie koudebrug kan zijn.

Walter

De designbuis is jammer genoeg geen optie meer, zou volgens de architect een "kleine" bouwovertreding worden, we zitten nu op onze maximum bouwdiepte. 'k denk dat ik maar eens de schoorsteen ga mee laten isoleren.

schouw eruit, altijd een verliespost, energetisch en financieel

vraag de architect eens naar de kostprijs ???

Stefan