k waarden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoe zit dat nu eigenlijk met die k waarden
ik lees voordurend over K30 K70 ... waar staat dat nu eigenlijk voor .
sorry voor de noob vraag maar ik heb pas sedert enkele weken de interesse gekregen in het energiezuinig wonen omdat ik van plan ben om zelf te verbouwen .
groetjes andy

Reacties

Andy,

de zogenaamde k-waarde (of k-peil) staat voor het globaal isolatieniveau van een woning (of ander gebouw).
Hierin is opgenomen: de vloeren, wanden, dak, ramen, poorten,...

Het doel ervan is een idee te hebben hoe goed je woning geïsoleerd is. En zoals je misschien weet is het huidig vereiste k-peil 55, en wordt dit vanaf 2006 k45.
Op dit forum vind je echter mensen die nog veel verder gaan: k30, LEW (Lage Energie Woning) en PH (Passief Huis) zijn hier veel eerder de norm.

Als je wil kun je hier op forum via de zoekfunctie een schat aan informatie en tips vinden. Vergeet enkel niet te zoeken in ALLE berichten.

Veel surfplezier, en stel gerust verdere vragen indien de zoekfunctie tekortschiet.

groeten,
Nicolas

Andy,

Er worden veel symbolen gebruikt. Zo heb je U, k en K.
U is niets anders dan de recente vorm van k, dus eigenlijk hetzelfde. Deze letter(s) staan voor de specifieke warmtedoorgang (Watt per graad verschil per seconde per m²) van een wand/vloer/... ->W/m²K(s). Deze is afhankelijk van materiaal/dikte/...
Grote K is de equivalente aanduiding voor een geheel aan wanden/vloeren/... = het gehele gebouw. Deze is het gemiddelde van alle U's (kleine k's) voor het totale oppervlak inclusief enkele correcties (vermenigvuldigd x 100, compactheid, volle grond, enz...) Grote K is vaak kleiner dan 100x gemiddelde U vanwege die factoren.

K45 met compactheid 1 wil zeggen een gebouw met gemiddelde equivalente U van 0,45 W/m²K(s).
K22 met compactheid 4 heeft echter dezelfde U als hierboven.

Gisteren de architect over de vloer, had ondertussen K waarde berekend, kwam op K28 uit. Ik dacht dat dit enkel bij passiefwoningen zo laag kon zijn ? Het betreft hier een losstaand huis 11x11 45° dak erop. 2x4cm isolatieplaten in muur , 0.7glas, dikke vloerisolatie ..enzo. Maar toch belange niet een passiefwoning denk ik.

nu ja, soit ... valt moeilijk te controleren denk ik

Frederick,

Voor passiefwoningen moet je toch nog heel wat lager gaan. Dat je K-waarde berekening niet te controleren valt is niet waar. Striktgenomen is het een zeer eenvoudige berekening (alleen nogal veel parameters). Merk op dat je vermoedelijk dankzij 0.7U-waarde glas zo laag uitkomt.
Je hebt nu een zeer degelijk geïssoleerde LEW gepland (al kon de muurisolatie misschien toch iets dikker).

Walter

Frederick,

De lage K-waarde zal idd vooral aan het glas liggen.
Dubbel zo dikke isolatie in de muur en waarschijnlijk ook dak en je had volgens mij mogelijks een passiefhuis.

Frederik,

kun je ons iets meer vertellen over je ramen? (glas + kader + afstandshouders)

groeten,
Nicolas

Steven,

16 cm isolatie is echt wel te weinig voor een Passiefhuis hoor.
Het K peil moet nog minstens met de helft omlaag (vb naar K14) maar vermits het glas reeds 0.7 als U-waarde heeft moet je veel meer recupereren op de rest van de schil.

Daar bovenop komt nog dat de dikte van de isolatielaag (en lambdawaarde) niet aleen zaligmakend is.

Het korrect winddicht, luchtdicht koudebrugvrij plaatsen is minstens even belangrijk.

dirk

Frederik,

Je K-peil alleen zegt eigenlijk niet zo heel veel.
Je warmteverliesberekening is veel belangrijker. Nu kun je inderdaad wel een K28 uitkomen (vooral door het 0.7glas) maar je kan bv. met een heleboel koudebruggen zitten of met een slechte luchtdichting ?
Het is ook daar waar het grote verschil wordt gemaakt met LEW en passiefhuizen.
Je kan niet zomaar toevallig een passiefhuis uitkomen, dit moet van bij de opzet reeds zo gepland worden want het start al bij het anders uitvoeren van de funderingen.

Groetjes,
Yoeri.